The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Witalis
Senior Member

Od: 06.2023

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.06.2024, 19:08
Prędzej zarażą się wirusem asekuranctwa, gry na pół gwizdka i porażki.
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 21.06.2024, 20:41
Ja uważam, że mecz z Austrią był dużo gorszy.

Przede wszystkim brakowało tego młodego Urbańskiego. Gość to będzie straszny kozak i już teraz to widać. Probierz w ogóle poszedł w bardziej asekurancki skład względem tego z Holandią. A cała gra siadła jak wszedł człapak Lewy. No i w sumie tyle.
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 21.06.2024, 20:46
Grali jak potrafią, trener kombinował jak potrafi i nie ufało się, wracamy do domu najpewniej z zerem.
Odchodzi Szczęsny, następcy na tym poziomie nie ma ( oglądam Serię A i Ligue A) i nikt mnie mnie przekona, że Skorupski (rocznik 91) i ZBułka to ten sam poziom. Grabara- nie chce mi się szukać ligi duńskiej w necie, nie znam się.
Lewandowski- oczywiście nie ma 100% następcy.
Czy selekcjoner potrafi z tą kadrą wymyślić coś nieoczywistego co przyniesie jakikolwiek względny sukces? Nie wiem, wątpię, trzymam kciuki.
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 21.06.2024, 20:49
No ale mnie to dziwi, że Romańczuk gra super mecz z Holandią i traci pierwszy plac na rzecz Slisza.

Urbański gra świetny mecz i też ława.

Trochę te wybory Probierza były nietrafione imo.

No ale cóż, trudno i tak na wiele nie liczyłem w tym roku.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 21.06.2024, 20:58
Ledwo wszedł Lewy, zaraz złapał żółtko, a potem straciliśmy dwa gole.
No Jonasz i ... ech... nie ma sensu pisać
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Stary 21.06.2024, 20:59
Dla mnie wyjściowa 11 była na walkę i kopanie się po nogach z Austriakami, którzy m.in. tak grali przeciwko Francji, potem wprowadził gości co lepiej grają w piłkę. Ale właśnie wtedy przegraliśmy, trudno.
Odpowiedz cytując
hawaiisurfer
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 21.06.2024, 21:00
Kilka moich przemyśleń:

Zieliński, Urbański, Szymański, Moder, Zalewski, Kiwior, Lewandowski, Cash i Frankowski - to jedyni gracze, którym piłka nie przeszkadza. Do tego w większości meczów potrafią grać pod pressingiem (dzisiaj Frankowski słabiutko).

Piotrowski, Slisz i Romanczuk (i tak najlepiej z nich) nie potrafią grać, jak jest od razu doskok i mało miejsca do gry. Piłka wtedy bardzo im przeszkadza.

Na środku obrony jest dramat.Tak naprawdę jest tylko Kiwior. Czarno widzę.następne lata na tej pozycji, a bez dobrej obrony nie mamy szansy ugrać.nic na turniejach.

Bramka jest obsadzona jak zwykle na lata.

Dobrze byłoby szukać graczy takich jak Kozłowski, Szmyt, Janota, nasz Duda, młody Salamon, Walukiewicz - takich, którym piłka przy nodze nie przeszkadza. Im więcej znajdziemy, tym większa szansa na to, że ktoś odpali - tak naprawdę to psychika ma tu największe znaczenie.

PS Nie chodzi mi o to, żeby wsadzać do reprezentacji Janotę, czy Kozłowskiego, chodzi mi o typ zawodnika.
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Stary 21.06.2024, 21:04
hawaiisurfer napisał(a):Wyświetl post
Kilka moich przemyśleń:

Zieliński, Urbański, Szymański, Moder, Zalewski, Kiwior, Lewandowski, Cash i Frankowski - to jedyni gracze, którym piłka nie przeszkadza. Do tego w większości meczów potrafią grać pod pressingiem (dzisiaj Frankowski słabiutko).

Piotrowski, Slisz i Romanczuk (i tak najlepiej z nich) nie potrafią grać, jak jest od razu doskok i mało miejsca do gry. Piłka wtedy bardzo im przeszkadza.

Na środku obrony jest dramat.Tak naprawdę jest tylko Kiwior. Czarno widzę.następne lata na tej pozycji, a bez dobrej obrony nie mamy szansy ugrać.nic na turniejach.

Bramka jest obsadzona jak zwykle na lata.

Dobrze byłoby szukać graczy takich jak Kozłowski, Szmyt, Janota, nasz Duda, młody Salamon, Walukiewicz - takich, którym piłka przy nodze nie przeszkadza. Im więcej znajdziemy, tym większa szansa na to, że ktoś odpali - tak naprawdę to psychika ma tu największe znaczenie.

PS Nie chodzi mi o to, żeby wsadzać do reprezentacji Janotę, czy Kozłowskiego, chodzi mi o typ zawodnika.
Bramka obsadzona na lata? Jestem ciekaw przez kogo Twoim zdaniem?
Przegraliśmy w eliminacjach z Albanią i Mołdawią i tego typu wyniki są wg mnie najbliższą przyszłością.
A czy dorastający zawodnicy z zeszłorocznej u17 coś w tym zmienią? Nie wiem, czas pokaże.
Ostatnio edytowane przez doktor granat : 21.06.2024 o godz. 21:09.
Odpowiedz cytując
hawaiisurfer
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 21.06.2024, 21:40
doktor granat napisał(a):Wyświetl post
Bramka obsadzona na lata? Jestem ciekaw przez kogo Twoim zdaniem
Skorupski nigdy nie zawodzi w kadrze i jeszcze chwilę pogra, Bułka to jest przyszłość tej reprezentacji. Grabara zobaczymy co będzie grać w Bundeslidze.

Wiadomo, na dziś ani Bułka, ani Grabara to nie jest poziom Szczęsnego, ale umówmy się, że tacy bramkarze nie zdarzają się zbyt często. Natomiast i jeden i drugi ma potencjał, żeby osiągnąć całkiem sporo
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 21.06.2024, 21:43
Mecz jak dla mnie słabszy niż z Holandią. Szkoda, że odpadniemy z turnieju ale wolę takie turnieje niż mecze z Meksykiem czy Arabią gdzie było zerowe widowisko i co z tego, że wyszliśmy z grupy? Dla mnie lepiej obejrzeć dwa mecze gdzie coś się dzieje i coś chcemy grać niż wyjśc z grupy, grać razy piach i na pożegnanie coś pokopać z kimś mocnym (bo na takiego się trafia wychodząc z grupy) i i tak wiedzieć, że się przegra.

Wynik jest ważny ale mimo wszystko nie do końca najważniejszy. Praktycznie wszystkie zespoły na ME i MŚ coś grają, na tyle na ile umieją to grają. Mało kto się nastawia na totalny piach, bo liczy się jedynie wyjść z grupy. U nas się utarło, że po trupach do celu, na farcie wygrać, bronić jedynie i coś aby strzelić.
Po co nam takie wyniki, takie turnieje gdzie będziemy grali najbrzydsze mecze ze wszystkich drużyn?
Moim zdaniem więcej emocji dadzą 3 fajne, ofensywne mecze na turnieju niż te chujowe i nudne 4. Na MŚ był fajny mecz z Francja na ME 4 lata temu za Sousy był fajny mecz z Hiszpanią. Teraz emocje były z Holandią i z Austrią w 1 połowie też ciekawie. I co, fajniejszy ten piach z Arabami, którzy nas jechali mimo to przez większosć meczu? Czy jednak te mecze gdzie są jakieś pozytywne emocje bo są akcje, a nie tylko bronienie i ulga, ze tym razem nie strzelili?

Kadrę mamy bez porównania do tej z 2016 roku więc szału i tak nie będzie. Może z czasem coś więcej się zbuduje? Lewy to już nie ten Lewy i wcale nie jest jakimś ogromnym wzmocnieniem gdy gra, a też co pokazał turniej nie jest to wielkie osłabienie gdy nie gra. Być może szybciej to ruszy już bez niego niż z nim, który już tyle przewagi nie umie dac co kiedys.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 21.06.2024, 22:35
pykamy Francje i może z 3pkt z trzeciego miejsca sie prześliźniemy
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 21.06.2024, 22:38
Już nie.
Austrii nie wyprzedzimy
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 21.06.2024, 22:45
czyli liczy sie bezposredni mecz ?

myslalem ze stosunek bramek , wtedy my francje 2:0 , Holandie Austrie też jakoś tak i...
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 22.06.2024, 13:43
A czy ktoś może racjonalnie wyjaśnić dlaczego od pierwszej minuty meczu taki Ślisz czy drugi środkowy pomocnik poruszali się jakby grali już ze 120 minut? Dlaczego Dawidowicz ordynarnie odpuścił strzelca 1 bramki, a jego mina kiedy piłka wpadała do siatki nie zdradzała żadnych emocji? Coś mi przypomina to zachowanie, z naszych ligowych doświadczeń. Dokładnie tak samo jak oni wyglądali nasi przy bramkach ze Zniczem.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 22.06.2024, 14:04
Trzeba powiedzieć, że był to absolutnie dramatyczny mecz w naszym wykonaniu. Byliśmy MIAŻDŻENI przez jakieś 60-70 minut spotkania. Austria pokazała czym jest zespól, czym jest walka, czym jest taktyka. U nas nie było żadnej z tych rzeczy. Obalona została też absurdalna teza o postępach naszej reprezentacji za Probierza... Mecz z Holandią słaby w naszym wykonaniu, z Austrią bardzo słaby, a z Francją będzie kompromitacja? Smutne jest też to, że w ten sposób przegrywamy z zespołem solidnym i nic więcej, bo Austria nie będzie czarnym koniem. To właśnie my tak powinniśmy wyglądać. Lać ogórków i mężnie stawiać się znacznie lepszym. Rozgrywać 3 mecze w grupie, awansować dalej na dużej imprezie, a potem w pierwszym lub drugim meczu po wyjściu z grupy odpaść(chyba, że szczęśliwie ułoży się drabinka). Taki powinien być nasz cel.

Probierz to jest nieporozumienie. Ciągłe żonglowanie składem i ustawieniem... najpierw grają jedni, potem drudzy. Najpierw gramy na jednego napastnika, a potem gramy na dwóch. Przecież to jest chaos totalny. W dodatku gość powinien być zwolniony ze względu na stawianie Bednarka i za granie na trzech stoperów, kiedy mamy najwyżej jednego sensownego(Kiwiora). Mamy grać na dwóch stoperów i na bocznych obrońców. Tak zawsze najlepiej wyglądaliśmy. Nie mamy wahadłowych, bo w tym meczu Frankowski i Zalewski wyglądali tragicznie w ofensywie(w dodatku Frankowski zrobił pierwszego gola). Jaka jest hierarchia w zespole? Pewnie sami piłkarze nie wiedzą, skoro na Holandię wychodzi Romanczuk, a potem gra Slisz. Zieliński ze względu na swoją sytuację w klubie ma siły na jakieś ~60 minut. Po przerwie całkowicie zniknął. W dodatku Probierz robi kuriozalne zmiany, bo schodzi nasz najgroźniejszy piłkarz - Piątek, a wchodzą dwaj goście po kontuzjach(Świderski i Lewandowski). Tu jest pomieszanie z poplątaniem
Został nam mecz z Francją, który jak wiadomo przegramy. Co dalej? Trzy solidne w.......e, gdzie powinniśmy stracić znacznie więcej goli(w Katarze było tak samo, ale ratował nas genialny Szczęsny i w jakimś stopniu antyfutbol 711). Czeka nas Liga Narodów, gdzie też będziemy seryjnie przegrywać i w kiepskich nastrojach przystąpimy do eliminacji. Czyli w czerwcu przyszłego roku będziemy zwalniać, żeby ratować awans? Kolejny kiepski wybór na tym stanowisku i kolejne zmarnowane miesiące. Teraz możemy zapłacić brakiem MŚ, bo jeśli niektórzy stawiają nas w takiej pozycji, że porażki mogą być, byle takie jak z Holandią(to jakiś żart...), to na serio... Nie jesteśmy jeszcze na poziomie San Marino, bo kadrowo ten zespól wygląda nieźle. Problemem jest selekcjoner i brak stabilności na tym stanowisku. Wybrać Skorżę lub Papszuna, czteroletni kontrakt i niech sobie spokojnie pracują. To jakieś ananasy, jak Brzęczek, 711, Probierz, zostają zatrudniani i potem się dziwimy, że wygląda to, jak wygląda.

Czytam bzdury na temat sędziego wczorajszego spotkania, a gość poprowadził to wzorowo: karny oczywisty, brak karnego dla nas i jedynie raczej błąd z tym karnym dla Austrii(kiedy Bednarek podniósł sobie rękę).
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Stary 22.06.2024, 14:10
Dziwne uczucie bo w sumie nie oczekiwałem niczego ale i tak mi przykro

Chyba dlatego, że po ponad 20 latach oglądanie tej kadry na wielkich turniejach zdałem sobie sprawę, że marne szanse, że doczekam jakiegoś spektakularnego zwycięstwa w ich wykonaniu (nie mówię o wyjściu z grupy tylko żeby zzobaczyć dobry mecz, sprawić sensację)
W tym czasie wszyscy inni mieli swoje chwile: Grecja, Dania, Czechy, Słowacja, Turcja, Islandia wyeliminowała Anglię w 2016, Walia była wtedy w półfinale, a my jesteśmy po raz piąty na euro i cztery razy są do zapomnienia.

Od ponad 20 lat słucham o tym mitycznym szkoleniu. Kasy w klubach co raz więcej, infrastruktura się niby poprawiła ale chyba bardziej stadiony niż obiekty treningowe, a efektów nie ma żadnych.

W 2008 oglądałem mecz z Austrią z perspektywy stadionu. Jechali z nami jak z kupą gnoju i tyko Borucowi zawdzięczamy remis. 16 lat później niewiele się z naszej strony zmieniło.
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 22.06.2024, 14:21
Bo hasłem naszej kadry jest

NAJWAŻNIEJSZE TO SIĘ NIE SKOMPROMITOWAĆ.

Cała nasza PMS na tym się opiera. Debil Probierz z Holandią wpuszcza młodych, ci grają nieźle. To wkolejnym meczu plac ma Ślisz, Piotrowski i Piątek. Snujący się po boisku od 1 minuty. Do tego drewno Dawidowicz, jeszcze wiekze drewno Bednarek i jak tu grać w piłkę. Nie zdziwie sie jak Żieliński podziękuje za gre w takim zacnym towarzystwie.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 22.06.2024, 14:24
Oglądając wczoraj popisy takiego Dawidowicza czy Piotrowskiego, sposób ich poruszania się po boisku, determinację i zaangażowanie, miałem wrażenie, że oglądam naszego Sapałę czy Urygę z ich przyspieszeniem, zaangażowaniem, determinacją i jakże częstym olewactwem, lekceważeniem obowiązków i rywali.

Kolejny mecz na ważnej imprezie przegrany w kompromitujący sposób przez naszych zawodników. Probierz potwierdził, że jedyne co mu tak naprawdę dobrze wychodzi, to zaskakiwanie strojem. Wszystkie jego pozostałe decyzje są tak trafne jak rojenia Koaliczka. Typowy przedstawiciel skompromitowanej wielokrotnie PMŚ.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 22.06.2024, 14:51
.............
Ostatnio edytowane przez Drozd : 22.06.2024 o godz. 14:59.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 22.06.2024, 14:58
A najgorsze jest to, że nawet jak się trafi ślepej kurze ziarno jak forma Urbańskiego czy niezły mecz na stoperze Salamona to idiota będzie kombinował. O tym, że zamiast Casha którym interesuje się Inter ten zabiera na turniej Walukiewicza czy Skórasia nie maco mówić. Bo menagos ...

Parasol medialny który dobrze teraz widać sprawia, że patologia w całym naszym piłkarskim środowisku tylko się pogłębi.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 22.06.2024, 15:02
Ale to Probierz awansował na Euro, bo zagraniczna myśl szkoleniowa za 3 mln euro rocznego kontraktu umiała przegrywać nawet z Mołdawią na wyjeździe.

Hehe

Albo zostawiać Wisłę na dziesiątym miejscu w tabeli pierwszej ligi.

Albo po najdroższej ofensywie transferowej w historii przegrywać 0:1 z Podbeskidziem i 0:1 z Cracovią, kompromitując się na potęgę, tym samym kończąc okres Wielkiej Wisły jesienią 2011 r.

Polska myśl szkoleniowa takich osiągnięć nie ma.

Cash nie jest Polakiem, bo on nie umie naszego języka, więc tym samym nigdy w reprezentacji nie powinien grać.
Ostatnio edytowane przez KOALIK : 22.06.2024 o godz. 15:05.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 22.06.2024, 15:14
Probierz za to zremisował z Mołdawią u siebie . Bo "NIE JEST CUDOTWÓRCĄ" .
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Stary 22.06.2024, 15:15
O ile losowanie eliminacji MŚ nie będzie super szczęśliwe przez jakiś czas możemy nie mieć tego typu rozczarowań, że w finałach odpadliśmy w grupie bo do tych finałów nie awansujemy. Widzę drużynę o bardzo przeciętnym potencjale z jeszcze bardziej przeciętnym selekcjonerem.
Ponoć nastolatkowie są inaczej-lepiej szkoleni i w nich nadzieja. Ano.. pożyjemy-zobaczymy.
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Stary 22.06.2024, 15:18
O ile losowanie eliminacji MŚ nie będzie super szczęśliwe przez jakiś czas możemy nie mieć tego typu rozczarowań, że w finałach odpadliśmy w grupie bo do tych finałów nie awansujemy. Widzę drużynę o bardzo przeciętnym potencjale z jeszcze bardziej przeciętnym selekcjonerem.
Ponoć nastolatkowie są inaczej-lepiej szkoleni i w nich nadzieja. Ano.. pożyjemy-zobaczymy.

Proszę o skasowanie posta- dubel.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 22.06.2024, 15:25
Skoro Koaliczek tak ceni PMS pomimo blamażu Probierza, nich wymieni ilu jej przedstawicieli w ostatnich powiedzmy 20-stu latach zdobyło jakikolwiek europejski puchar lub znalazło zatrudnienie w jakiejkolwiek europejskiej czołowej lidze. Ilu ich cokolwiek wygrało poza Polską.

Już z niecierpliwością czekam na tą bogatą i długą listę nazwisk.

Probierzowi niegdyś i w Wiśle nie wyszło.

Ponadto, największą kompromitację w ostatnich latach Wisła przeżyła pod wodzą polskiego trenera, który nawet był wcześniej trenerem reprezentacji: spadek z Ekstraklasy, błyskawicznie odpadnięcie z PP, 10 miejsce w pierwszej lidze po rundzie jesiennej. Żaden zagraniczny trener przy Reymonta nie miał aż tak złego bilansu w ostatnich dekadach. Smutne.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 22.06.2024, 15:33
doktor granat napisał(a):Wyświetl post
Potencjał jest tyle, że jest marnowany, bo celem nie jest jak najlepsze reprezentowanie Polski i Polaków.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 22.06.2024, 16:29
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Cała nasza PMS na tym się opiera.
Przecież nasza reprezentacja największe sukcesy miała, kiedy selekcjonerami byli Polacy. Engel to wiadomo: bardzo trudna grupa i reguły awansu, a ustawił tak zespól, że to niebo a ziemia zestawiając z tym, co dzisiaj mamy. Tamtą reprezentację chciało się oglądać.
Drugi to Janas, który w eliminacjach też zbudował drużynę, tzn. bardziej Skorża, bo wiadomo kto wtedy ustawiał całą taktykę. Pan Paweł odpowiadał za atmosferę i za powołania.
Trzeba cały czas przypominać, że kadrowo wtedy nie mieliśmy gwiazd europejskiego i światowego formatu.
Z Leo akurat trafiliśmy, bo przez pierwszą część pobytu chciało mu się pracować. Po krytyce po Euro 2008 zmieniło się to trochę.
Smuda nigdy nie powinien zostać zatrudniony na tym stanowisku, bo wiadomo co to jest za człowiek, a dodatkowo jego sukcesy trenerskie były już lata temu. Fornalika przerosła presja, bo nigdy nie pracował w takim miejscu i też jego zatrudnienie było kontrowersyjne, bo byli lepsi polscy trenerzy.

Największym polskim problemem jest kolesiostwo, bo nawet taki Nawałka został zatrudniony po znajomości, a nie dlatego, że miał kapitalne wyniki klubowe. Rezygnujemy(tzn. wierchuszka PZPN) z najlepszych polskich trenerów w danym czasie(wiadomo, jak został wykolegowany Kasperczak). O Brzęczku to już nie wspominam, bo robotę dostał tylko dlatego, że z Bońkiem to przyjacioły. Kulesza to samo teraz zrobił z Probierzem, bo nie było merytorycznych argumentów za zatrudnieniem go na to stanowisko.
Do tego fatalnie wybieramy spośród zagranicznych szkoleniowców. Wystarczyło poczytać trochę o Sousie i czemu nigdzie nie zagrzał miejsca(pomijam wałki na transferach, kiedy pracował we Francji ). O Santosie portugalscy dziennikarze napisali wszystko w momencie, kiedy go zatrudniliśmy. Wyszło na ich, a rzadko się zdarza, żeby rodacy krytykowali swojego... gościowi nie chciało się pracować i przyjechał skasować 3 mln euro. Potem inni też nabrali się na CV.

Gdybym miał wybierać kadrę z XXI wieku, to ta Engela na Iszym miejscu, jeśli chodzi o sposób gry, a potem zaraz Nawałka(do Rosji, bo tam się chłop totalnie pogubił). Wtedy byliśmy SOLIDNI i tego właśnie oczekuje od ekipy z naszym potencjałem. Brak fajerwerków, ale regularne awanse i brak kompromitacji. Tylko tyle. Nie oczekuję tytułów i gry o nie.
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 22.06.2024, 16:37
Tylko tu jest taki problem, że do Polski trafiają odpady zagraniczne jak w przypadku Kikusia i Albercika - bez doświadczenia trenerskiego w profesjonalnej piłce nożnej, kompletni amatorzy.

Runda wiosenna pokazała najdobitniej.

Niezliczona liczba Hiszpanów, podobnie jak sezon wcześniej.

W rzeczywistości głównie szrot - Eneko, Raton, itp.

Najgorszy wynik w historii.

Polskie biedne kluby z własnymi nonejmami prezentowały się o wiele lepiej niż gwiazdorska Wisła z gwiazdorami z Hiszpanii.

W jedenastce sezonu pierwszej ligi tylko Rodado.

A reszta, gdzie?

W jedenastce rozczarowań.

Probierzowi i Moskalowi wtedy nie wyszło z prostego powodu.

Wisła została zaorana przez Holendrów, gigantyczny kryzys jesienią 2011 r., kiedy to najbogatsza Wisła w historii miała regularne kłopoty z wygrywaniem w lidze.

Do tego kryzys finansowy - pamiętna gorąca noc po Nikozji, kiedy Bucałaj wiedział, że wobec braku awansu do LM Wisła będzie miała gigantyczne problemy - na sam początek to była strata ok. dwudziestu milionów złotych.

Ten szrot holenderski do końca sezonu 12/13 kompromitował się w lidze, przez co straty finansowe były niewyobrażalne.

Sezon spadkowy był wynikiem przede wszystkim Guli i tej potężnej armii zagranicznej.

Prawie dwudziestu obcokrajowców w kadrze, a nie miał kto grać, a według przedsezonowych zapowiedzi ci piłkarze z przeszłością w Slavii, w Sparcie mieli zapewnić walkę minimum o puchary, a być może nawet o coś więcej.

Oczywiście, wujek spadł, stał się symbolem patologicznego układu truskolaskiego, ale to Gula miał walczyć o najwyższe miejsca w lidze.
Ostatnio edytowane przez KOALIK : 22.06.2024 o godz. 16:44.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 22.06.2024, 18:03
For_FuN_ napisał(a):Wyświetl post
Przecież nasza reprezentacja największe sukcesy miała, kiedy selekcjonerami byli Polacy. Engel to wiadomo: bardzo trudna grupa i reguły awansu, a ustawił tak zespól, że to niebo a ziemia zestawiając z tym, co dzisiaj mamy. Tamtą reprezentację chciało się oglądać.
Drugi to Janas, który w eliminacjach też zbudował drużynę, tzn. bardziej Skorża, bo wiadomo kto wtedy ustawiał całą taktykę. Pan Paweł odpowiadał za atmosferę i za powołania.
Trzeba cały czas przypominać, że kadrowo wtedy nie mieliśmy gwiazd europejskiego i światowego formatu.
Z Leo akurat trafiliśmy, bo przez pierwszą część pobytu chciało mu się pracować. Po krytyce po Euro 2008 zmieniło się to trochę.
Smuda nigdy nie powinien zostać zatrudniony na tym stanowisku, bo wiadomo co to jest za człowiek, a dodatkowo jego sukcesy trenerskie były już lata temu. Fornalika przerosła presja, bo nigdy nie pracował w takim miejscu i też jego zatrudnienie było kontrowersyjne, bo byli lepsi polscy trenerzy.

Największym polskim problemem jest kolesiostwo, bo nawet taki Nawałka został zatrudniony po znajomości, a nie dlatego, że miał kapitalne wyniki klubowe. Rezygnujemy(tzn. wierchuszka PZPN) z najlepszych polskich trenerów w danym czasie(wiadomo, jak został wykolegowany Kasperczak). O Brzęczku to już nie wspominam, bo robotę dostał tylko dlatego, że z Bońkiem to przyjacioły. Kulesza to samo teraz zrobił z Probierzem, bo nie było merytorycznych argumentów za zatrudnieniem go na to stanowisko.
Do tego fatalnie wybieramy spośród zagranicznych szkoleniowców. Wystarczyło poczytać trochę o Sousie i czemu nigdzie nie zagrzał miejsca(pomijam wałki na transferach, kiedy pracował we Francji ). O Santosie portugalscy dziennikarze napisali wszystko w momencie, kiedy go zatrudniliśmy. Wyszło na ich, a rzadko się zdarza, żeby rodacy krytykowali swojego... gościowi nie chciało się pracować i przyjechał skasować 3 mln euro. Potem inni też nabrali się na CV.

Gdybym miał wybierać kadrę z XXI wieku, to ta Engela na Iszym miejscu, jeśli chodzi o sposób gry, a potem zaraz Nawałka(do Rosji, bo tam się chłop totalnie pogubił). Wtedy byliśmy SOLIDNI i tego właśnie oczekuje od ekipy z naszym potencjałem. Brak fajerwerków, ale regularne awanse i brak kompromitacji. Tylko tyle. Nie oczekuję tytułów i gry o nie.
A może przypomnisz kiedy i z kim pierwszy raz weszliśmy na Euro? Wtedy mieliśmy gwiazdy? Pamiętasz jak wyglądały powołania przed Niemcami? Franek nie pojechał bo potrzebna była miejscówka dla kogoś z Lecha. Mimo, że tylko dzięki jego bramce w ogóle pojechaliśmy do Niemiec. Parytetowe powołania, promowanie miernot i cały czas takie samo tłumaczenie. NA WIĘCEJ NAS NIE STAĆ. SŁOWAKÓW STAĆ GRUZINÓW STAĆ TYLKO NAS NIE STAĆ.

Dzięki takiemu podejściu wchodzi taki Dawidowicz i w 8 minucie nawet nie próbuje być obrońcą, k.... skoczyć do głowy nie umie? Co on robił kogo krył? Powietrze? I nawet mu brew nie zadrga. Mentalne dno. To samo wynalazki Probierza Ślisz i to drugie odkrycie. W debiucie jakoś miał siłę biegać i walczyć, teraz już nie ma siły czy chęci?

Pierwsze 15 minut było gorsze niż te w Czechach tyle że wynik deko lepszy. W czechach przegrywała "drużyna Santosa" w Mołdawii też "drużyna Santosa" ale wczoraj to ani słowa w stronę Probierza nie padło, mimo że za.......ił wszystko co mógł. Bo on jest "nasz" i będzie dalej powoływał Skórasia zamiast Casha. A ze potem w obronie mamy ledwo przemieszczającą się nieobrzynaną tarcicę to nikogo nie interesuje. Wynik? Nikogo nie interesuje byle "kompromitacji nie było". A była? No jako pierwsi wylecieliśmy z turnieju.

Ale to przecież nie kompromitacja....
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 22.06.2024, 18:37
Koaliczek dalej stosuje swój bełkot pełen przekłamań i manipulacji metodą kopiuj-wklej.

Aż dziwne, że jeszcze mu się klawiatura nie zawiesia.

Wymienił tą rzeszę przedstawicieli PMS, którzy odnieśli jakiekolwiek istotne sukcesy na międzynarodowej arenie w ostatnich dekadach, czy dalej modli się do swojego idola Jerzego Urbana licząc na jakieś objawienie?

Gdzie oni są? Bo może coś przeoczyłem?

Dlaczego nikogo nie dziwi kolejna klęska Probierza, który rzeczywiście trenerem reprezentacji został po znajomości, a nie za wybitne sukcesy?

Jak skończył Brzęczek zarówno w reprezentacji jak i Wiśle?

Chyba tylko dwóm udało się w reprezentacji zostawić po sobie coś pozytywnego: Engelowi i Nawałce.

Janas zostawił po sobie smród chorego pominięcia przy powołaniach na mistrzostwa Frankowskiego i Dudka. Nie zostawił żadnych wybitnych sukcesów.

Zakończył w niesławie.

Większość polskich szkoleniowców zarówno w reprezentacji jak i Wiśle poniosła w XXI wieku porażki.

Część osób to wypiera i próbuję ich tłumaczyć błędami PZPN przy wyborze Santosa i Sousy.

Niestety, w niczym to nie neguje słabości PMS i jej braku zdolności do trwałego rozwiązania problemów polskiej reprezentacji.

W Wiśle były jeszcze wyjątki takie jak Kasperczak i Smuda, ale oni swój warsztat kształtowali i rozwijali na zachodzie, odpowiednio we Francji i Niemczech. Obaj umieli wykorzystać możliwości stworzone przez Cupiała.

Za pozostałymi Skowronkami, Wdowczykami, Kustami, Kulawikami, Stolarczykami, Pawłowskimi, Broniszewskimi, Brzęczkami, Sobolewskimi dziś tęskni chyba tylko Koaliczek.

Probierz również w Wiśle wszystko zepsuł i nie podołał: kończył sezon, przed którym Wisła dzięki Holendrom zdobyła mistrzostwo I którzy stworzyli zespół na miarę wyjścia z grupy Ligi Europejskiej, do czego walnie przyczynił się wtedy również Moskal.

To był zespół, który wygrywał m.in. z Twente, Odense, Fulham, w lidze z Lechem, Jagiellonią, Ruchem, Śląskiem, Lechią, Cracovią, remisował ze Standardem Lige.

Ile byśmy dziś dali za powrót tamtych czasów i tamtego rzekomego szrotu!

Przez nieudolność Probierza, który nie potrafił dać nowej nadziei na przyszłość i zawalił ważne mecze wiosną 2012 roku, oraz sytuację Tele-Foniki Cupiał postanowił ostatecznie się wycofać i sprzedał klub Meresińskiemu, co było ogromną katastrofą na Wisły i zapoczątkowało późniejszą degrengoladę klubu.

Ale tego już nie usłyszycie w propagandowej wersji historii głoszonej przez Koaliczka metodą kopiuj-wklej.
Ostatnio edytowane przez Markus : 22.06.2024 o godz. 18:47.
(...)
"
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów