The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.03.2018, 14:40
ale to spłyca temat tylko do kwestii dośrodkowań w sensie wrzucania piłki z bocznego sektora boiska na głowę napastnika

a odpuszczenie boków , np grozi takimi akcjami jak ta po której zdobyliśmy drugą bramkę

ogólnie wchodzenie z piłka w pole karne z tymże nie środkiem lecz po skosie
Odpowiedz cytując
LucjuszWielki
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2012

Stary 20.03.2018, 15:58
Szanowni Państwo, kochani moi...

O takie sytuacje mi chodziło (drżałem przy nich, a jakby był Buchal to 3 zawały):

Odpowiedz cytując
regan
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 20.03.2018, 18:08
A teraz się kolega w Jacka Gmocha bawi

Pomijając, że akurat kolega wybrał zły przykład na sytuację, bo tu akurat wygląda to w miarę ok, to dobrze na tym zdjęciu widać, jak blisko siebie są poszczególni zawodnicy oraz formacje. 8 zawodników niemal znajduje się na połowie szerokości boiska. Widać Sadloka najbardziej wysuniętego, za nim jest duża przestrzeń i często w poprzednich meczach piłki właśnie lecą w tamten odkryty rejon na skrzydło i zawodnik przeciwnika ma dużo czasu na groźne dośrodkowanie. Ale jak już pisałem, jest to skutek uboczny formacji 4-3-3, gdyż gra się w niej na małej przestrzeni zawęża pole gry i często po drugiej stronie zostają duże przestrzenie gdzie nikogo nie ma.
Tylko Wisła!
Odpowiedz cytując
LucjuszWielki
Socios Wisła Kraków

Stary 20.03.2018, 19:04
regan napisał(a):Wyświetl post
A teraz się kolega w Jacka Gmocha bawi

Pomijając, że akurat kolega wybrał zły przykład na sytuację, bo tu akurat wygląda to w miarę ok, to dobrze na tym zdjęciu widać, jak blisko siebie są poszczególni zawodnicy oraz formacje. 8 zawodników niemal znajduje się na połowie szerokości boiska. Widać Sadloka najbardziej wysuniętego, za nim jest duża przestrzeń i często w poprzednich meczach piłki właśnie lecą w tamten odkryty rejon na skrzydło i zawodnik przeciwnika ma dużo czasu na groźne dośrodkowanie. Ale jak już pisałem, jest to skutek uboczny formacji 4-3-3, gdyż gra się w niej na małej przestrzeni zawęża pole gry i często po drugiej stronie zostają duże przestrzenie gdzie nikogo nie ma.
Tu akurat zawodnik legii mial stosunkowo MAŁO odstepu od "blokujacego" zawodnika - bywały sytuacje, ze odstepy byly 5 metrowe jak chcecie to moge podeslac kolejne kolorowanki Co nie zmienia faktu, że bardzo blisko siebie zawodnicy grali - z tym nie polemizuje.

Na pewno nie jest tak jak Framat twierdzi, że nasi zachęcali do takich wrzutek widząć, że uja dają, bo każdy taki babol słał potencjalne zagrożenie.
Ostatnio edytowane przez LucjuszWielki : 20.03.2018 o godz. 19:06.

Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 20.03.2018, 19:45
LucjuszWielki napisał(a):Wyświetl post
Na pewno nie jest tak jak Framat twierdzi, że nasi zachęcali do takich wrzutek widząć, że uja dają, bo każdy taki babol słał potencjalne zagrożenie.
Nie napisałem, że "zachęcali", ale że ograniczyli świadomie zagrożenie ze strony legii do takich wrzutek, bo one naprawdę uja dawały.
Nie można pokryć całego boiska, więc tak... świadomie pozwalaliśmy na to, by ze środka boiska szły podania raczej do boków, niż przez środek.
Gdybyśmy ustawiali się tak, żeby nie dopuszczać skrzydłowych i bocznych obrońców elki do znalezienia się w pozycji do dośrodkowania z bocznych sektorów obok pola karnego, to siłą rzeczy doprowadzalibyśmy do powstania korytarzy w środku, a tamtędy Legia ze względu na charakterystykę swoich piłkarzy miałaby najłatwiej.
Dodatkowo mamy Cuestę, co sprawiało, że zanim taka piłka z bocznego sektora mogła dość, Cuesta był gotowy na jej zgarnięcie z głów napastników Legii, o ile wrzutki szły górą, a obrońcy przecinali wrzutki, kiedy szły dołem.

I jestem pewien, że w meczu z drużyną mającą wysokich, silnych napastników, "zachęcalibyśmy" tę drużynę do daremnych prób przebijania się środkiem "zniechęcając" do akcji oskrzydlających.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 20.03.2018, 19:48
napisałeś, napisałeś
Odpowiedz cytując
Eberk
Member

Od: 04.2010

Stary 21.03.2018, 22:12
No, to chyba sie Carrillo po tym meczu przekonal, ze zycie bez super Bogusia jednak istnieje😁

Chociaz faktem jest, ze gralismy w troche innym ustawieniu, a nie z kazdym wyjdziemy tak defensywnie. Dla mnie Halilovic, bo to on zastapil Rafala w skladzie, byl cichym bohaterem tego meczu. Nie dosc, ze wywalczyl karnego po fajnej, indywidualnej akcji, to naprawde robil roznice na boisku. Kontrola i panowanie nad pilka, drybling, umiejetne zwody, naprawde fajne proby kluczowych podan. Ten chlopak nie boi sie grac odwaznie, a tego potrzebuje druzyna, ktora chce dominowac i zdobywac bramki. Oczywiscie nie zawsze sie uda utrzymac przy pilce, taka gra obarczona jest sporym ryzykiem, ale kto nie ryzykuje, nie wygrywa. I mysle, ze to bylo to brakujace ogniwo, ktore polaczy linie obrony i ataku, tak by wygladalo to plynniej. Dla mnie pod pewnymi wzgledam Tibori prezentuje sie nawet lepiej niz Petar w formie. Swoja szanse wykorzystal i mam nadzieje, ze z Lechem rowniez wyjdzie w podstawowym skladzie, bo naprawde pokazal sie z bardzo dobrej strony.

Najlepiej zagrala, rzecz jasna, trojka Carlitos, Llonch, Velez. Ale najbardziej jestem zaskoczony wystepem tego ostatniego. Gosc czyscil wszystko co sie dalo. Chyba praktycznie bezbledny. Mur nie do przejscia. Chociaz faktycznie trudno nie oddac racji Carrillo przy obraniu takiej taktyki na ten mecz. Legia nie miala kim straszyc przy tych dosrodkowaniach i chyba tylko raz udalo im sie dojsc w ten sposob do klarownej sytuacji, gdy Arsenic minal sie z pilka, a Eduardo nie trafil w bramke. W srodku Legia nie miala nic do powiedzenia, a Llonch oprocz swietnego odbioru i wszedobylskosci dolozyl jeszcze przy kontratakach prostopadle podania, po ktorych ja zbieralem szczeke z podlogi. No, Stilic w szczytowej formie nie zrobilby tego lepiej. Ja bylem w ciezkim szoku, widzac to, bo gosc jeszcze nie tak dawno potrafil nie ogarnac podania na 10m do najblizszego zawodnika i to czesto w poprzek boiska. Metamorfoza niesamowita.

Praktycznie nie bylo zawodnika, ktory zagral slabo. Moze Sadlok mnie nie przekonal. Ktos tu trafnie zauwazyl, ze przy tej taktyce nie bardzo ma z kim pograc, choc teoretycznie ta przestrzen na bokach powinna byc wykorzystywana wlasnie przez bocznych obroncow. W mojej ocenie Palcic prezentowal sie w tym aspekcie wyraznie lepiej i tworzyl wiecej zagrozenia.

I podoba mi sie, ze trener stawia konsekwentnie na Cueste. Tak jak pisalem wczesniej, jest duzo pewniejszy niz Buchalik, nawet mimo kolejnego nieudanego wyjscia po pilke, ktore moglo byc brzemienne w skutki. Wylapal sporo pilek na przedpolu, a taka gra bramkarza dodaje pewnosci calej obronie.

Bardzo sie ciesze, ze zaczyna sie to wszystko zazebiac i gra wyglada naprawde dobrze. Jedyne co mnie martwi to fakt, ze przy takiej dyspozycji stracimy niedlugo i Carlitosa i Pola, a na te chwile to ciagna oni te druzyne za uszy.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 22.03.2018, 10:50
Ty widzisz Stilica w ustawieniu wprowadzanym przez Carillo?
Tu trzeba w środku być także kozakiem w odbiorze, a tym Stliic nigdy nie był.
Dlatego Stilic dobrze się sprawdza w meczach, gdzie gra się z drużyną słabszą.
Brlek popełnia błędy, także techniczne, ale jest bardziej przydatny w meczach z mocniejszymi
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
LucjuszWielki
Socios Wisła Kraków

Stary 22.03.2018, 11:38
Eberk napisał(a):Wyświetl post
Legia nie miala kim straszyc przy tych dosrodkowaniach i chyba tylko raz udalo im sie dojsc w ten sposob do klarownej sytuacji, gdy Arsenic minal sie z pilka, a Eduardo nie trafil w bramke.
Jakby ktoś nie kojarzył sytuacja to ta poniżej (miałem przygotowany obrazek do wcześniejszego posta, ale już nie chciało mi się pisać) :]

Odpowiedz cytując
Adrio
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2010

Stary 22.03.2018, 12:36
To są właśnie minusy tego systemu, kilka razy piłka może przejść, tutaj ewidentnie błąd popełnił Arsenić który minął się z piłką. Ile takich akcji było po których któryś z Legionistów doszedł do piły w polu karnym, oprócz tej może jeszcze 2 jak nie jedna. Mamy wysokich obrońców co jest plusem w takiej grze.
Mi się podobało przesuwanie się zawodników i przekazywanie krycia bo było to robione umiejętnie i wcześniej nie widziałem tak grającej Wisły w tym aspekcie.
Odpowiedz cytując
ashkeczup
Senior Member

Od: 08.2016

Stary 22.03.2018, 16:22
Kapsel napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem, czemu wy się tak podniecacie tym Brlekiem. Wiele razy podkreślałem, czy na tym czy drugim forum że gościowi piłka ewidetnie przeszkadza przy nodze. Irtuje mnie jak ktoś podaje mu a piłka odskakuje na 3 metry, albo fakt że porusza sie jak kaleka i wywraca czesto. Zagrał jeden nawet niezły sezon. Dużo bardziej wole postawić na Halilovicia a Wojtkowski na ławce jako zmiennik. Bardzo żałowałem swego czasu, że odszedł od nas Stilic. Idealne by było wtedy, sprzedać tego drewniaka do Genoi a zostawić Semira w drużynie. Gość technicznie, to nawet 50% nie ma tego co Stilic jedynie może lepszy szybkościowo jest. Wiele osob też pisało, że Stilic nic juz w stanie nie jest dac nam (a przeciez wiadome było, że brlek odejdzie ) i dzis gra całkiem nieźle w Płocku, a my przez rok czasu jesteśmy bez playmakera bo Brlek odszedł,a na halilovicia nie chetnie stawiał trener przynajmniej do tej pory. Mam nadzieje, że teraz sie to zmieni.
Nie zapomnij wyrazić swojej opinii na forum Genoi, to może nam go za free oddadzą. Ta odskakująca piłka w kierunku, który sobie dany zawodnik życzy nazywa się 'przyjęcie kierunkowe'.
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 22.03.2018, 16:32
Dokładnie - prawdziwym mistrzem przyjęcia kierunkowego jest Boguś
Odpowiedz cytując
ashkeczup
Senior Member

Stary 22.03.2018, 16:36
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Dokładnie - prawdziwym mistrzem przyjęcia kierunkowego jest Boguś
Ironizujesz, chociaż nie wiem dlaczego. Nie rozpoznałbyś Bogusia i Brleka po tym, jak zabierają się z piłką?
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 22.03.2018, 16:37
Nie ironizuję, tylko żartuję
Odpowiedz cytując
ashkeczup
Senior Member

Stary 22.03.2018, 16:43
Zabrzmiało to prześmiewczo pod kątem mojej tezy, a za przykład podałeś Boguskiego, więc tak, to była ironia.
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 22.03.2018, 17:02
Wiesz lepiej
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 22.03.2018, 17:13
Adrio napisał(a):Wyświetl post
To są właśnie minusy tego systemu, kilka razy piłka może przejść, tutaj ewidentnie błąd popełnił Arsenić który minął się z piłką. Ile takich akcji było po których któryś z Legionistów doszedł do piły w polu karnym, oprócz tej może jeszcze 2 jak nie jedna. Mamy wysokich obrońców co jest plusem w takiej grze.
Mi się podobało przesuwanie się zawodników i przekazywanie krycia bo było to robione umiejętnie i wcześniej nie widziałem tak grającej Wisły w tym aspekcie.
Może już tak nie analizujcie tych slabych stron obecnego systemu. Konkurencja nie spi

Nie przypominam sobie by tak dogłębnie kiedyś analizowano system 442 czy 451. Najważniejsi bowiem sa i tak wykonawcy. Bez nich nawet najlepszy system spali na panewce. Przykladem niech chocby bedzie przygoda Carrillo w Almerii.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów