|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Member
Od: 03.2010
Offline |
|
Czy jesteś w stanie ocenić co potrafią Kolar Bałaniuk? Ja nie wiem co potrafią, a ściągnięto ich chyba nie po to by podziwiali stadion z trybun czy ławki bo to mogą robić juniorzy z Akademii.
Ostatnio edytowane przez pozowski : 06.03.2018 o godz. 23:18.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
|
No litości... jakie niby alibi daje każdemu z kolejnych trenerów wystawianie piłkarza, którego 90% kibiców hejtuje już na widok składu przedmeczowego?
Dlaczego niby każdemu kolejnemu trenerowi, w tym takiemu, który wchodzi jako nowy i ma z tego tytułu carte blanche oraz odpowiednią dawkę kredytu zaufania, takie alibi miałoby być potrzebne na tyle, żeby nie wystawić, przynajmniej na początku swojej przygody w klubie i po przepracowaniu pelnego okresu przygotowawczego takiego składu, jaki uważa za słuszny? Bądźmy poważni... |
|
|
|
Junior Member
Od: 07.2017
Offline |
|
|
@pozowski
Ale dlaczego piszesz o ryzykowaniu składem, co to ma do rzeczy? Gdyby byli lepsi to, ŻADEN trener by nie ryzykował, tylko wpuszczał lepszych, to jest tak proste jak to. Widać, Ci o których piszesz nie są lepsi, i ŻADEN z trzech trenerów nie decydował się na ich wystawianie (nierzadko nie biorąc ich nawet do 18-nastki meczowej). W poprzednim poście pisałeś, że nie jesteś w stanie ocenić Halilovicia, Kolara czy Balaniuka (nie wspominając Kostala), bo dostali za mało minut. To pomyśl w ten sposób, KAŻDY z trzech trenerów w tym sezonie ocenił ich negatywnie, nie dając im powąchać murawy (albo dając ale w niewielkim stopniu). Gdyby któryś z nich uznał, że rokują, uwierz mi, że dawałby im szanse, widać nie rokują. Nie wiem co więcej mogło by się wydarzyć żebyśmy jako kibice nie stracili resztkek wiary w tych zawodników. A kwestia kto ich ściągnął i po co (dając im ponadprzeciętnie długie jak na nasze warunki i politykę kontrakty) to inna para kaloszy.
Ostatnio edytowane przez barto : 06.03.2018 o godz. 23:35.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2012
Offline |
|
|
W dodatku daje mu opaskę kapitana. Sorry ale Bogus nigdy nie będzie prawdziwym dowódcą. Śmieszy mnie podejście że ten kto najdłużej w klubie to ma mieć opaskę. Kapitanem powinien być ten co ma cechy przywódcy. No nijak mi Rafał do tego nie pasuje, chociaż nie mam do niego nic jako osoby.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
Jak trzech roznych trenerow nie stawia na 3/4 tych samych pilkarzy to ja juz nie mam watpliwosci. Ale zawsze mozesz sie ludzic, ze gramy jak gramy, nie dlatego, ze nie mamy jakosci tylko dlatego, ze trenerzy nie stawiaja na wlasciwych zawodnikow. Moze przyjdzie zaraz czwarty i w koncu postawi na Kolara, Balaniuka czy Halilovica. O bohaterze forum, czyli Kostalu szkoda nawet wspominac. |
|
|
|
Member
Od: 03.2010
Offline |
|
Dlaczego o tym wspominam bo obecnie jesteśmy za biedni by pozwolić sobie na taką politykę transferową i bez dopływu gotówki z wypromowanych i transferowanych piłkarzy pozostaniemy ligowym średniakiem. Kończąc za wyniki i grę odpowiada trener za politykę transferową dział skautingu i dyrektor sportowy po sezonie pogadamy o efektach ich pracy. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Chyba że ściągnięto ich na zasadzie "niewiele kosztują, może coś z któregoś będzie". Obciążanie dla kasy klubu nie jest duże, więc można ich trzymać.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Cytat:
Przywalcie się juz lepiej do waszego zbawiciela Kostala, czy Halilovicia, że prezentuje poziom gorszy od "kaleki" Boguskiego. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2012
Offline |
|
|
Masz racje nie wiem jak to wygląda w szatni. Nie mam nic do tego, że Boguski gra. Gra bo inni są słabsi, i tak to odbieram.
Zastanawiam się tylko, czy wybieranie kapitana wg schematu - kto jest dłużej w klubie ten ją nosi, to odpowiednie podejście. A tak na razie to wyglądało. Być może przeceniam znaczenie opaski kapitańskiej ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
skoro ci na ławce są słabsi od Boguskiego to ja nie mam pytań po prostu...
![]()
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
Za Balaniuka,Kolara i Kostala trzeba bylo zaplacic i to niemale pieniadze jak na nasze warunki.Jak sa tak beznadziejni to powinien ktos wyladowac na dywaniku bo tych transferowych wtop troche za duzo jak na dwa lata.I niech mi tu nikt nie pisze ze prawie wszyscy to darmowi gracze skoro kazdemu trzeba placic kase i to wiekszosci kasa wywalona w bloto ktora mogla by isc na inne cele.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 01.2015
Offline |
|
|
Podaj mi przyklad choc jednego klubu gdzie wszystkie transfery sie sprawdzily. Choc jeden.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
"Kostal trafił na Reymonta 22 na zasadzie wolnego transferu ze Spartaka Trnava" "Denys Bałaniuk trafił do Wisły na zasadzie wolnego transferu po tym, jak rozwiązał kontrakt z Dnipro Dniepropietrowsk". "Marko Kolar. Chorwat przeniósł się do Wisły na zasadzie wolnego transferu". |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2012
Offline |
|
|
Macie przykład Małeckiego w jakiej jest formi, porównać grę MAłego i Boguskiego teraz. Gra bo inni są słabsi.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Gra Małego ostatnio to więcej szkody niż pożytku, a to jest już osiągnięcie.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Za darmo to też niemałe pieniądze jak na nasze warunki
![]() |
|
|
|
ANAJNARAB
Od: 05.2004
Offline |
|
|
Wolny transfer naprawdę nie oznacza za darmo.
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Mhm, ciekawe. W takim razie ile wynosi kwota transferowa przy wolnym transferze i dlaczego nie nazywa sie wolna umowa z pilkarzem, badz wolna umowa z agentem czy jakies inne wolne odszkodowanie, tylo wolny transfer?
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Junior Member
Od: 07.2017
Offline |
|
|
Tak jak piszecie, nie ma czegoś takiego jak wolny transfer za darmo.
Są premie za podpis na kontrakcie dla piłkarza, prowizje dla menadżerów, ekwiwalent za wyszkolenie w przypadku młodszych zawodników. I pewnie wiele więcej, jednak w tej chwili nie przychodzą mi do głowy/nawet nei wiem o ich istneiniu. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Jak nie ma jak jest. Umowa z agentem, pikarzem to nie jest transfer. Transfer odbywa sie miedzy dwoma klubami. Transfer wolny jest darmowy. Koniec, kropka. Slowniki polecam na początek.
Tak jak barto wspomnial, jedyna sytuacja przy wolnym transferze gdzie trzeba sie rozliczac z klubem jest ekwiwalent za szkolenie.
Ostatnio edytowane przez wiesniak842 : 07.03.2018 o godz. 14:40.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Wolny transfer nie oznacza bez kosztowego transferu i nie ma co tutaj się odnosić to pojęć słownikowych. Oczywiście kasa związana z pensją piłkarza to już koszt utrzymania drużyny no ale prowizje dla menago czy dla samego zawodnika za podpisanie umowy jest ewidentnym kosztem transferu takiego przykładowego Kostala (pomimo tego ze nie było sumy transferowej).
Wolny transfer nic nie kosztuje w ujęciu rozliczenia z klubem z którego przychodzi co nie oznacza ze nie niesie ze sobą innych kosztów. Przykładowo jak Legła sprowadzała te perełki z Afryki to pomimo tego ze były to darmowe transfery to płacili krocie agentom czy samym zawodnikom za podpis. Grasz przecież w FMa wiec na pewno wiesz jak to działa ![]() Nie zmienia to faktu ze w przypadku naszych zawodników mówimy tutaj raczej (jak to wspomniał Kurz) o zgrzewkach wody mineralnej a nie jakiś wielkich kosztach. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
|
Piątek kluczowy mecz o naszą bytność w pierwszej 8.
Jeżeli nie osiągniemy 3 pkt. to będziemy mieć problem, fundamentalny. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Koszt transferu a koszta zwiazane z transferem to co innego. Stad miedzy innymi pojecia z fma czy z zycia: kwota/oplata transferowa, oplata dla agenta, bonusy za podpis etc.Poza tym pora konczyc offtop
Ostatnio edytowane przez wiesniak842 : 07.03.2018 o godz. 16:58.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Przecież w każdym przypadku tak jest, że zawodnik i menago dostają hajs, a jednak Paulinho trafił do Barcy za 40mln, a Mączyński do Legii za 400k. No, chyba, że liczymy też rzekomy % od występów w LM Krzysia, tylko nie znam przelicznika na nowe. Podeśle ktoś linka?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
Menadżer zawsze coś kosi, wiadomo, że duże większe koszta są przy podpisaniu gracza ze światowego topu co przebiera w ofertach (vide Lewandowski w Bayernie) niż przy podpisywaniu no-name bez klubu. Nie ma co porównywać. Chyba, że się próbuje podpisać jakąś przebrzmiałą gwiazdkę na wolnym transferze - to wtedy rzeczywiście można srogo zabulić. Nasze 'wolne transfery' większych kosztów zapewne nie przysporzyły.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|