The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Na kogo zagłosujesz w wyborach prezydenckich?
Andrzej Duda 147 85,96%
Bronisław Komorowski 24 14,04%
Głosujących: 171. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
dwdx1906
Senior Member

Od: 07.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.05.2015, 17:38
https://www.youtube.com/watch?v=FzNPYqBwLBg

Braun był dziś w Polsat News. Obstawiony sztabowcem ogórek i kobietą z PO.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 05.05.2015, 20:19
Duda spięty jak barania torba.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 05.05.2015, 20:39
Jakbyś miał odgrywać jakąś rolę i opowiadać banialuki napisane przez sztabowców, to też byś był spięty. Trzeba być sobą i wierzyć w swoje poglądy i ideały żeby móc podejmować dyskusję na luzie.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 05.05.2015, 21:01
No to niedobrze dla Polski, bo wg mnie najlepiej wypadła Ogórek i ...Wilk.

Kukiz swoją przedostatnią wypowiedzią trochę uratował twarz, bo wcześniej był chyba bardziej stremowany od Dudy.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
TSWthedues
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 05.05.2015, 21:13
Kukiz typowy amator, Krul dalej swoje(był sobą), Duda nic od siebie tylko przygotowane frazesy od PR-owców, Ogórek jeden wielki śmiech na sali! Braun - odleciał (tylko gdzie?) najlepszy był jak dla mnie anonimowy Wilk i o dziwo PALIKOT!!
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 05.05.2015, 21:20
Racja, Palikot numero uno, konserwa, konserwa, konserwa, hahaha Palicwel się skończył i jedyne co mu zostało to .......enie tych swoich kocopołów. Do tego jeszcze najechał, w którymś momencie na JOWy, które to przecież PO w składzie z nim popierało hehe.
Wydawca katolickiego pisma wszędzie widzi "konserwę", którą się brzydzi, orzesz w mordę!
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
TSWthedues
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 05.05.2015, 21:22
Palikot wypadł najlepiej jako jedyny który chciał debatować! wszyscy inni chcieli przedstawiać tylko swój program a zapomnieli, że przyszli na DEBATĘ. Merytorycznie Palikot nic nowego nie powiedział, ale za to sprawnie odpowiadał i kontratakował rywali.
Odpowiedz cytując
ABGwislakABG
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 05.05.2015, 21:22
Poziom debaty zdecydowanie poniżej oczekiwań. Marian Kowalski zwycięzcą. Braunowi zabrakło czasu. Sam niepotrzebnie robił powtórzenia odnośnie chrztu Polski czy zaproszeń do Rady Prezydenckiej (choć drugie dość sprytne posunięcie). Mimo posiłkowania sie notatkami wg mnie wypadł dobrze, patrząc na poziom bardzo dobrze. Ogórek pomijając socjal damska wersja Korwina. Korwin pół debaty przygaszony, drugie pół już tego, którego znamy. Czytał z kartki, co mnie dość mocno zaskoczyło. Palikot wypadł nieźle, albowiem najczęściej startował jako ostatni i miał największe pole manewru. Dokładając do tego doświadczenie przed kamerami nie mógł nie wypalić. Tanajno bardzo dobrze obkuty, tylko czy powtórzy to za jakiś czas? Wilk jak dla mnie na miejscu nr 3. Cieć z zsl czasami jakby nie był koalicjantem, tylko opozycjonistą. Czyżby arbuzy nasiąkały nowymi trendami? W sumie, nihil novi.
Anty PO-PiS!!!
Odpowiedz cytując
jendrus
Senior Member

Od: 09.2010

Stary 05.05.2015, 21:23
Niski pozíom. Formuła debaty beznadziejna..
Mimo wszystko najlepiej wypad Duda.
lks Termalica Bruk-Bet Nieciecza - legła W-wa 3:0
Odpowiedz cytując
DeadOrAlive
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 05.05.2015, 21:23
Marian Kowalski - mój prezydent
Po co iść na łatwiznę, warto czasem złapać bliznę od życia..

We were the Kings and Queens of promise... !
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 05.05.2015, 21:30
Największym przegranym gajowy, Kukiz chciał na fantazji ale to nie takie proste. Duda spięty i nic dziwnego on miał najwięcej do stracenia. Braun mi się podobał, a godłem poważnie zaplusował. Mikke blado
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Bronowianin
Banita

Od: 07.2006

Stary 05.05.2015, 21:33
TSWthedues napisał(a):Wyświetl post
Braun - odleciał (tylko gdzie?)
Braun bawił dziś do łez, najlepszy kabareciarz w tym kraju od lat Jego pomysł na Polskę, to modlić się i ozdobić godło krzyżem No i jego cudowne motto: 'kościół, szkoła, strzelnica' Tylko pytanie do kogo pan Braun chce strzelać? Wydaje się, ze do Żydów lub masonów oraz komunistów A tak na poważnie, to trzeba uważać na tego fundamentalistę - wiadomo że ma poparcie pewnie niższe niż 1% i wydaje się że na razie nikt normalny na niego nie odda głosu, jednakże fanatyzm, w szczególności religijny, należy tłumić w zarodku. Zwłaszcza, ze w Polsce na katofaszyzm jest podatny grunt, bo pomimo szczęśliwego wymierania irracjonalnej wiary w nimfy, boga, centaury itp. wciąż jest jeszcze niestety wielu nieoświeconych, a do pełnego triumfu racjonalizmu i ateizmu jeszcze nam trochę brakuje.

Skompromitowali się głoszonymi przez siebie poglądami również, już tradycyjnie, panowie Janusz Korwin-Mikke i Jacek Wilk. Pierwszy pokazał sprzeciwem wobec podatku dochodowego, że jest kompletnym dyletantem i reprezentantem interesów plutokracji.

Po dzisiejszej debacie najbardziej przekonał mnie do siebie Janusz Palikot, świetne wystąpienia - wydaje się być jedyną solidną alternatywą dla cofającej Polskę w rozwoju konserwy i ciemnogrodu.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Stary 05.05.2015, 21:34
Cytat:
Palikot wypadł najlepiej jako jedyny który chciał debatować! wszyscy inni chcieli przedstawiać tylko swój program a zapomnieli, że przyszli na DEBATĘ. Merytorycznie Palikot nic nowego nie powiedział, ale za to sprawnie odpowiadał i kontratakował rywali.
Jak Ty sobie wyobrażasz debatę 10 osób w ciągu 1,5h? Jak Ty sobie wyobrażasz wymianę zdań gdzie każdy by miał na wypowiedzenie się 2 minuty?
Wiadomo było, że jest to debata tylko z nazwy, wiadomo było od początku jak to będzie wyglądać. Wchodzenie w dyskusję z kontrakandydatem skończyłoby się tragedią gdzie przez cały program czyli jakieś 9 minut, które każdy miał na wypowiedź oglądalibyśmy boksowanie się 1 na 1 czy 5 na 5, 5 na 1 kandydatów.
Ta formuła właśnie działała najbardziej na niekorzyść Brauna. Ten gościu musi mieć dużo czasu na wypowiedź.
drozd:
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Stary 05.05.2015, 21:48
Najlepiej wypadł Kowalski i Duda.Korwin kompletnie sie pogubił.Jarubas jakby z księżyca spadł, bo zapomniał, że od 8 lat rządzi jego ekipa.
Odpowiedz cytując
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 05.05.2015, 21:59
Każdy z kim rozmawiam mówi, że najlepiej wypadli Kowalski i Wilk. Spokojnie, naturalnie, stanowczo. Duda recytował z kartki teksty napisane przez prezesa, widać było że jest wyszkolony jeśli chodzi o gesty i mimikę (jak Palikot). Nawet nie bronił się przed atakami. Dodatkowo zaprezentował najbardziej socjalistyczny program.
Odpowiedz cytując
sergio
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 05.05.2015, 22:03
Jak Boga kocham posty Bronowianina odbieram w dalszym ciągu jako ironię bo inaczej nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić
Powód: ironia
Ostatnio edytowane przez sergio : 05.05.2015 o godz. 22:14.
TYLKO WISŁA!
Odpowiedz cytując
heoij
Senior Member

Od: 12.2009

Stary 05.05.2015, 22:11
Najlepiej wypadł Kowalski. Duda i Braun na plus. Korwin i Kukiz - spodziewałem się trochę więcej po nich, szczególnie po Kukizie który oprócz JOWów nie za bardzo umiał coś powiedzieć, widać było, że czuje się trochę obco w tym studiu. Do tego to czytanie z kartki trochę nie na miejscu w przypadku panów Kukiz i Korwin jak przecież znali pytania na jakie będą odpowiadać to powinni się przygotować śpiewająco Wilk znowu recytował tak jakoś bez przekonania. Innych kandydatów nie oceniam bo to nie moja opcja polityczna

edit/
ABGwislakABG a widzisz tego nie zauważyłem Natomiast u tych Panów było to widać, przynajmniej ja mam takie odczucie. Braun patrzył w kamerę, może dlatego widz tego tak tego nie odczuł i w oku kamery wypadł lepiej.
Ostatnio edytowane przez heoij : 05.05.2015 o godz. 22:37.
Odpowiedz cytując
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Stary 05.05.2015, 22:14
Cytat:
Niedługo zabiorą nam ziemię, niedługo zabiorą nam złotówkę, jedyne, co nam zostawią, to "polskie obozy koncentracyjne
Tym cytatem Marian chyba wygrał.

Mimo, że lubię Brauna to sądzę, że swoim występem sprawił dzisiaj, że liczba jego wyborców nie wzrośnie.
Odpowiedz cytując
ABGwislakABG
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 05.05.2015, 22:16
Hubercie jako wyborca Brauna, a także człowieka uwielbiającego prawdę- Braun również czytał z kartki

Ja w samym fakcie posiłkowania się notatkami nie widzę nic złego. Zwłaszcza w takim sprincie.

Cytat:
Mimo, że lubię Brauna to sądzę, że swoim występem sprawił dzisiaj, że liczba jego wyborców nie wzrośnie.
Wzrosnąć może, jednakże nie tak znacząco, by mógł myśleć poważnie o czymś więcej w przyszłości, nad czym ubolewam. Chyba, że faktycznie zrobi się coś ciekawego na prawej stronie politycznej.
Anty PO-PiS!!!
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 05.05.2015, 22:37
Powiem jedno tylko. Po wypowiedzi Dudy na temat Wisly i wyjasnieniu czemu jest zydem nie rozwazalem absolutnie głosowania na niego w drugiej turze (nie sadzę, żeby się do niej dostał tak btw) , teraz tylko utwierdziłem sie, po debacie, że bardzo dobrze robie. Duda wypadł zdecydowanie najgorzej ze wszystkich. Stremowany, spięty, gubił się jak Boguski w polu karnym. Próbował się ratować jakimiś dziwacznymi gestami rodem z podręcznika swoich PR-owców, no ale jednym słowem komedia i kompromitacja. Jak Polacy maja mózg to nie wpuszczą tej marionetki do drugiej tury.

I ten jego, a tfu, socjalistyczny program, którym szczerze gardzę. Stocznie naprawi państwo, służbę zdrowia naprawi państwo i dalsze pakowanie w nią kasy bez sensu, na każde dziecko 500 zł socjalu co miesiąc, gardzę, gardzę i jeszcze raz gardzę.
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
Bronowianin
Banita

Stary 05.05.2015, 22:46
fialo napisał(a):Wyświetl post
(...)
I ten jego, a tfu, socjalistyczny program, którym szczerze gardzę. Stocznie naprawi państwo, służbę zdrowia naprawi państwo i dalsze pakowanie w nią kasy bez sensu, na każde dziecko 500 zł socjalu co miesiąc, gardzę, gardzę i jeszcze raz gardzę
W takim razie przyznaj się uczciwie, że gardzisz też Polakami - bo to wynika z Twoich słów. Ktoś kto chce zwiększać pomoc socjalną jest prawdziwym patriotą. Ale widać że Ty stoisz raczej w jednym szeregu z antypolskimi politykami w rodzaju Korwin-Mikkego i Wilka, którzy chcieliby zabrać Polakom wszystko.
Odpowiedz cytując
badyll1906
Member

Od: 08.2010

Stary 05.05.2015, 22:46
Kowalski na plus, dobra zagrywka Korwin-Mikkego o JOWach (wycofa się z wyborów i "odda" swoje głosy na rzecz Kukiza jeśli UKIP w UK dostanie powyżej 21 mandatów), a UKIP wg sondaży może liczyć na max 5 mandatów, no i to rozbrajające "precz z biurokracją" po czym Kukiz zabił mu brawo

Bronowianin napisał(a):Wyświetl post
W takim razie przyznaj się uczciwie, że gardzisz też Polakami - bo to wynika z Twoich słów. Ktoś kto chce zwiększać pomoc socjalną jest prawdziwym patriotą. Ale widać że Ty stoisz raczej w jednym szeregu z antypolskimi politykami w rodzaju Korwin-Mikkego i Wilka, którzy chcieliby zabrać Polakom wszystko.
prawdziwy patriota będzie dawał hajs żydom?
Odpowiedz cytując
Bronowianin
Banita

Stary 05.05.2015, 22:56
badyll1906 napisał(a):Wyświetl post

prawdziwy patriota będzie dawał hajs żydom?
Prawdziwy patriota będzie rozsądnym człowiekiem, kochającym swój kraj oraz wszystkie inne na świecie. Będzie wiedział że z każdym należy współpracować i żyć pokojowo. Bo skoro kocha swój kraj, to wie że w innych krajach są ludzie dokładnie tacy sami jak on - również kochający swoje państwa. A tylko przypadek, przygodne zdarzenie, sprawiło że urodził się w tym, a nie innym kraju, że mieszka akurat tutaj, a nie po drugiej stronie rzeki czy pagórka. Będzie wiedział że na maleńkiej planecie, jednej z miliardów podobnych we Wszechświecie, nie ma sensu kłócić się i mącić sobie spokoju głupim partykularyzmem, wojować z kimś tylko dlatego że przyszło mu, nie z jego woli, urodzić się w innym obszarze planety. Więc będzie sprawiedliwy także w stosunkach międzynarodowych, i jeżeli uczciwość tego nakaże to da pieniądze komu trzeba, bez zacietrzewienia.
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 05.05.2015, 22:56
Wypier.dalaj.
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
heoij
Senior Member

Od: 12.2009

Stary 05.05.2015, 23:00
IncognitoTSW napisał(a):Wyświetl post
Formuła debaty nie mogła pokazać całego jego potencjału bo jak w kilka minut miał powiedzieć to nad czym dyskutuje godzinami. Jeżeli miałbym się do czegoś przyczepić to moim zdaniem za bardzo skupił się na kwestii religii a za mało czasu poświęcił swojemu programowi czy wątkowi gospodarczemu albo ekonomicznemu o których mówili inni kandydaci, ale ogólnie pozostawił po sobie pozytywne i dobre wrażenie.
Ostatnio edytowane przez heoij : 05.05.2015 o godz. 23:20.
Odpowiedz cytując
badyll1906
Member

Od: 08.2010

Stary 05.05.2015, 23:01
Prawdziwy patriota będzie rozsądnym człowiekiem, kochającym swój kraj oraz wszystkie inne na świecie. Będzie wiedział że z każdym należy współpracować i żyć pokojowo. Bo skoro kocha swój kraj, to wie że w innych krajach są ludzie dokładnie tacy sami jak on - również kochający swoje państwa. A tylko przypadek, przygodne zdarzenie, sprawiło że urodził się w tym, a nie innym kraju, że mieszka akurat tutaj, a nie po drugiej stronie rzeki czy pagórka. Będzie wiedział że na maleńkiej planecie, jednej z miliardów podobnych we Wszechświecie, nie ma sensu kłócić się i mącić sobie spokoju głupim partykularyzmem, wojować z kimś tylko dlatego że przyszło mu, nie z jego woli, urodzić się w innym obszarze planety. Więc będzie sprawiedliwy także w stosunkach międzynarodowych, i jeżeli uczciwość tego nakaże to da pieniądze komu trzeba, bez zacietrzewienia.
Nie chcę, aby mój prezydent kochał wszystkie kraje na świecie, jestem Polakiem i chcę żeby kochał tylko Polskę i dbał o jej interesy, a nie innych państw. Poza tym to żałuję, że Ty nie urodziłeś się w innym kraju, przynajmniej by Cię tu teraz nie było na tym forum.
Odpowiedz cytując
speedfashion
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 05.05.2015, 23:18
Prawdziwy patriota będzie rozsądnym człowiekiem, kochającym swój kraj oraz wszystkie inne na świecie. [...]
Grubo tu się dzieje.
Niechże ktoś zostawi po tym użytkowniku puste krzesło, bo nie dość, że rozmywa, to irytuje.

Tak, wiem, że istnieje opcja "ignoruj", lecz ten kamyczek często pociąga lawinę (do której, wyjątkowo, dokładam się i ja).

Jeśli chodzi o Dudę, to zgadzam się z poprzednim, dość mocnym postem.

Dla mnie najważniejszymi skutkami tej kampanii będą: zaistnienie ludzi takich jak Kowalski, Braun, nawet Kukiz (chociaż dzisiaj słabo i te jego ciągoty socjalne), może Wilk i Tanajno; umocnienie pozycji kilku ciekawych partii, kolejne kamienie wrzucone do ogródka wolnych i niezależnych mediów.
Nie uczyniłeś mnie garbatym
Dzięki Ci za to Panie
Odpowiedz cytując
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Stary 06.05.2015, 07:28
speedfashion napisał(a):Wyświetl post

Dla mnie najważniejszymi skutkami tej kampanii będą: zaistnienie ludzi takich jak Kowalski, Braun, nawet Kukiz (chociaż dzisiaj słabo i te jego ciągoty socjalne), może Wilk i Tanajno; umocnienie pozycji kilku ciekawych partii, kolejne kamienie wrzucone do ogródka wolnych i niezależnych mediów.
Tanajno po wczorajszym występie powinien zniknąć ze sceny razem z Palikotem.
Odpowiedz cytując
kerim1906
Banita

Od: 04.2014

Stary 06.05.2015, 09:12
ABGwislakABG "W sumie, nihil novi"

to by wystarczyło za podsumowanie "debaty" , nie ma co się rozpisywać
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 06.05.2015, 09:15
IncognitoTSW napisał(a):Wyświetl post
Każdy z kim rozmawiam mówi, że najlepiej wypadli Kowalski i Wilk. Spokojnie, naturalnie, stanowczo. Duda recytował z kartki teksty napisane przez prezesa, widać było że jest wyszkolony jeśli chodzi o gesty i mimikę (jak Palikot). Nawet nie bronił się przed atakami. Dodatkowo zaprezentował najbardziej socjalistyczny program.
Z jakiej kartki? Cały czas patrzył w kamerę więc nie pitol jak stokrotka. A że tekst miał przygotowany i przemyślany to moim zdaniem bardzo dobrze, bo dwie minuty to za mało czasu żeby bez planu powiedzieć o wszystkim. Wyszkolony jeśli chodzi o gesty i mimikę to że niby "jak Palikot"? Dostałeś zlecenie żeby się kompromitować? . Bardzo dobrze ze się nie bronił bo taki właśnie był cel ataków, zmarnować czas na pyskówki. Taa najbardziej socjalistyczny , ja bym go nazwał najbardziej obywatelski i prospołeczny.

fialo napisał(a):Wyświetl post
Powiem jedno tylko. Po wypowiedzi Dudy na temat Wisly i wyjasnieniu czemu jest zydem nie rozwazalem absolutnie głosowania na niego w drugiej turze (nie sadzę, żeby się do niej dostał tak btw) , teraz tylko utwierdziłem sie, po debacie, że bardzo dobrze robie. Duda wypadł zdecydowanie najgorzej ze wszystkich. Stremowany, spięty, gubił się jak Boguski w polu karnym. Próbował się ratować jakimiś dziwacznymi gestami rodem z podręcznika swoich PR-owców, no ale jednym słowem komedia i kompromitacja. Jak Polacy maja mózg to nie wpuszczą tej marionetki do drugiej tury.

I ten jego, a tfu, socjalistyczny program, którym szczerze gardzę. Stocznie naprawi państwo, służbę zdrowia naprawi państwo i dalsze pakowanie w nią kasy bez sensu, na każde dziecko 500 zł socjalu co miesiąc, gardzę, gardzę i jeszcze raz gardzę.
A ja gardzę kimś kto potrafi wypisywać takie banialuki. Jeszcze raz sobie napisz, że dobrze robisz, a potem jeszcze raz

Wplatanie w ten stek bzdur Boguskiego dowodzi jaki poziom prezentujesz. Boguskim też gardzisz ? A tfu...

ps. A Duda co powiedział o Wiśle, że za dziecka kibicowało się w domu Cracovi bo Wisła to był milicyjny klub. Co Ci się nie zgadza? To że trybuny były tym bardziej patriotyczne im barziej milicyjne były władze niczego nie zmienia. Takie były czasy. Moja mama która piłką się nie interesowała pamiętam jak mówiła swego czasu to samo co Duda.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 06.05.2015 o godz. 09:33.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów