The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
-Goral-
Senior Member

Od: 01.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.08.2013, 13:25
Tak już patrząc z perspektywy 4 kolejek na reformę ekstraklasy.

Pojawiały się wcześniej zarzuty, że sezon zasadniczy będzie nudny, mecze będą o małą stawkę, ludzie nie będą oglądać.

Nic takiego nie ma miejsca, sezon jest ciekawy tak jakby podziału punktów nie było. Dodatkowo walka w środku stawki co drużyny nigdy o nic nie grały. A potem te 7 meczy o wszystko.
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 13.08.2013, 15:59
Pacheta oficjalnie trenerem Korony. Ciekawe jak beda grali Korona pod skrzydłami Hiszpana wcale bym nie płakał gdyby spadli z ligi ale to raczej nierealne
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 13.08.2013, 19:37
-Goral- napisał(a):Wyświetl post
Tak już patrząc z perspektywy 4 kolejek na reformę ekstraklasy.

Pojawiały się wcześniej zarzuty, że sezon zasadniczy będzie nudny, mecze będą o małą stawkę, ludzie nie będą oglądać.

Nic takiego nie ma miejsca, sezon jest ciekawy tak jakby podziału punktów nie było. Dodatkowo walka w środku stawki co drużyny nigdy o nic nie grały. A potem te 7 meczy o wszystko.
Mam zupełnie odwrotne odczucia i to mimo, że byłem zwolennikiem reformy. 4 mecze Legii oglądałem, zupełnie bez żadnych ciśnieni z poczuciem, że to mecze bez znaczenia, bo i tak jeszcze trzy razy wszystkim potną punkty i byle wygrana z Widzewem czy przegrana na Ruchu nie będzie miała żadnych konsekwencji.
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
paszczak
Member

Od: 10.2010

Stary 13.08.2013, 20:48
Po 4 kolejkach właśnie widać już dowody na bezsensowność reformy. Frekwencja chyba niższa (na oko na Legii czy Lechu mniej ludzi). Taki Śląsk może sobie bimbać całą ligę a w 7 kolejek zrobić mistrza . To samo w pucharach - Lechowi,Piastowi i Legii nie pomógł wcześniejszy start w jakości gry w Europie. Ja sam też widzę po sobie jak mi spałlo zainteresowanie ekstraklasą, emocji to wogóle żadnych, jak dawniej gdzie każdy mecz był o stawkę
Odpowiedz cytując
filemon
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 13.08.2013, 20:57
paszczak napisał(a):Wyświetl post
Po 4 kolejkach właśnie widać już dowody na bezsensowność reformy. Frekwencja chyba niższa (na oko na Legii czy Lechu mniej ludzi). Taki Śląsk może sobie bimbać całą ligę a w 7 kolejek zrobić mistrza . To samo w pucharach - Lechowi,Piastowi i Legii nie pomógł wcześniejszy start w jakości gry w Europie. Ja sam też widzę po sobie jak mi spałlo zainteresowanie ekstraklasą, emocji to wogóle żadnych, jak dawniej gdzie każdy mecz był o stawkę
Ale gadanie.
Mniej ludzi, bo są wakacje, to po pierwsze.
Lechowi czy Piastowi na pewno bardziej to pomogło, niż przeszkodziło - ich forma tak czy siak jest mierna, sam wcześniejszy start za bardzo nie pomoże.
Dla mnie emocje są takie same, a w dodatku potrwają dłużej i dosięgną większą ilość zespołów.
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 14.08.2013, 07:09
Czy reforma jest trafna to się dopiero okaże. Coś jednak czuje, że najpóźniej w kwietniu wróci stare.
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
Blaszczu16
Koneser

Od: 07.2009

Stary 14.08.2013, 11:23
Już sam fakt, że będzie więcej rozegranych spotkań powoduje, że jestem zadowolony z reformy. 37 spotkań Wisły zobaczy, zamiast 30, a nie tak dawno było tych meczów 26 w sezonie.

elka ma wyjebane na ligę, bo się "spina" na puchary, tak jak Wisła za czasów Maaskanta, a nie, że zetną punkty o połowę.
Odpowiedz cytując
dulli78
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 14.08.2013, 19:04
filemon napisał(a):Wyświetl post
Ale gadanie.
Mniej ludzi, bo są wakacje, to po pierwsze.
Lechowi czy Piastowi na pewno bardziej to pomogło, niż przeszkodziło - ich forma tak czy siak jest mierna, sam wcześniejszy start za bardzo nie pomoże.
Dla mnie emocje są takie same, a w dodatku potrwają dłużej i dosięgną większą ilość zespołów.
Wakacje wakacjami, ale z urlopów powracali urzędnicy państwowi zwani wojewodami co niechybnie wpłynie na frekwencje na stadionach.

Jednym z głównych argumentów twórców reformy miało być lepsze przygotowanie polskich drużyn do rozgrywek w europejskich pucharach - no i co? Pomogło? Oczywiście, że tak - ja miałem ubaw po pachy i z Piasta i z wielkopolskiego producenta lodówek, gra Legii też bliska kabaretu.
"Czuć się w klubie swoim, jak w domu ojczystym, oddychać pełną piersią, podkreślać na każdym kroku swój czysto-narodowy, a w czasach zaborczych także niepodległościowy charakter"

Odpowiedz cytując
gypsy
Senior Member

Stary 14.08.2013, 19:17
Aha, bo ty myślałeś, że nowy system odpali z miejsca i to, że piłkarze mieli krótsze o połowę wakacje sprawi, że nagle zaczną grać jak natchnieni, zmiażdżą przeciwników i wszyscy, jak jeden mąż, awansują do LE, a Legia do LM? No to ja Ci szczerze gratuluję i życzę, byś zszedł troszeczkę na ziemię. Ja też nie jestem fanką tej reformy, wolę powiększenie ligi choćby do 18 zespołów, ale twoje wnioski są chyba na wyrost. Jeżeli ta reforma ma wpłynąć na poprawę stanu polskiej piłki, to w kontekście długoterminowym. A tak się zapewne nie stanie, bo po roku z niej zrezygnują (mam nadzieję).
Odpowiedz cytując
dulli78
Senior Member

Od: 06.2011

Stary 14.08.2013, 19:52
Nie ja tak myślałem tylko misie z pzpn, ekstraklasy, weszło i pomarańczowej telewizji. Nie pamiętasz jakie teksty wtedy leciały - reforma spowoduje to, reforma spowoduje tamto, będzie cudownie - same nostradamusy.

Jak się ma słabych piłkarzy i trenerów to żaden system nie pomoże - nawet w kontekście długoterminowym.
"Czuć się w klubie swoim, jak w domu ojczystym, oddychać pełną piersią, podkreślać na każdym kroku swój czysto-narodowy, a w czasach zaborczych także niepodległościowy charakter"

Odpowiedz cytując
Barti
Socios Wisła Kraków

Od: 04.2011

Stary 15.08.2013, 05:52
gypsy napisał(a):Wyświetl post
Ja też nie jestem fanką tej reformy, wolę powiększenie ligi choćby do 18 zespołów, ale twoje wnioski są chyba na wyrost. ).
Czy Ty w ogóle zdajesz sobie sprawę z tego co oznacza zwiększenie liczby zespołów do 18, w naszej śmiesznej ekstraklasie? Jak nie wiesz to Ci napiszę. 3/4 zespołów będzie grać o pietruszkę i handlować meczami na potęgę lub w najlepszym wypadku olewać - z tego właśnie powodu została zmniejszona kiedyś liczba drużyn do 16-stu. Dodatkowo przy tych finansach na koniec sezonu wycofały by się przynajmniej ze trzy kluby bo nie byłoby ich stać na grę w tej klasie rozgrywkowej. Ja jestem za zredukowaniem liczby zespołów do 14. Niech grają tym systemem co obecnie przy czym po rozgrywkach pauzują drużyny z miejsc 7 i 8 żeby było parzyście. W takim systemie walka jest do końca - nikt nie chce zająć środka tabeli tylko każdy walczy o miejsca 1-6. Jednocześnie 14 drużyn gwarantuje jako taką stabilizację finansową.

dulli78 napisał(a):
Nie ja tak myślałem tylko misie z pzpn, ekstraklasy, weszło i pomarańczowej telewizji. Nie pamiętasz jakie teksty wtedy leciały - reforma spowoduje to, reforma spowoduje tamto, będzie cudownie - same nostradamusy.

Jak się ma słabych piłkarzy i trenerów to żaden system nie pomoże - nawet w kontekście długoterminowym.
Dlaczego jesteś taki w gorącej wodzie kąpany? Z tą reformą jest jak z nowym wymagającym nauczycielem w szkole. Dzieci na początku próbują się z nim, bo nie wiedzą co potrafi, lekceważą pierwsze złe oceny a na koniec jest płacz jak się jest zagrożonym. Tutaj jest identycznie - nie każdy chce się wziąć do roboty od początku, bo nie wiedzą jeszcze co ich na koniec sezonu czeka. Ja obawiam się czegoś innego. Zaczyna się majstrowanie przy tej reformie. Nawet Boniek entuzjasta, albo uległ presji lobby, albo przekonał się co może stracić jakie narzędzie do kombinacji i machlojek przydatne przy starym systemie (raczej to drugie bo to cwaniak), bo coś tam już przebąkuje jakby chciał się wycofać rakiem (takie odniosłem wrażenie). Mam nadzieję że tylko się asekuruje, przed ewentualnymi złymi skutkami reformy . Zdecydowanie prościej jest utworzyć spółdzielnie i odstrzelić kogoś niepotrzebnego z ligi, lub przysłowiowego gołodupca niż walczyć do końca. Najlepiej jest lansować się na stadionach ekstraklasowych i bez zbytniego wysiłku oscylować w środku tabeli (patrz Zagłębie). Reforma redukcji liczby zespołów, przy jednoczesnym zwiększeniu ilość meczów, którą proponuję powyżej gwarantuje zażartą walkę do końca, która jest wielu leśnym dziadom, leserom i innym kombinatorom nie na rękę.
Co do samej reformy i jej skutków - wydaje mi się że jest w swoich założeniach dobra, dlatego pożyjemy - zobaczymy.
Ostatnio edytowane przez Barti : 15.08.2013 o godz. 06:46.
Odpowiedz cytując
Emenems81
Banita

Od: 07.2010

Stary 15.08.2013, 08:27
Jakie 14 zespołów? Na tą chwilę stać nas na ligę maksymalnie 10 zespołową i system rozgrywek podobny jak w Szkocji. Kluby miałyby większe wpływy z TV, silniejsze kadry itd
Jestem pewien, że przy takim systemie rozgrywek, nawet 3 czy 4 zespół, który grałby w LE nie kończył by rozgrywek w tak haniebny sposób jak Lech w tym sezonie i wreszcie dałoby się naszą ligę oglądać.
Odpowiedz cytując
_ukoL
Lokalny Patriota

Od: 05.2005

Stary 15.08.2013, 08:35
Emenems81 napisał(a):Wyświetl post
Jakie 14 zespołów? Na tą chwilę stać nas na ligę maksymalnie 10 zespołową i system rozgrywek podobny jak w Szkocji. Kluby miałyby większe wpływy z TV, silniejsze kadry itd
Jestem pewien, że przy takim systemie rozgrywek, nawet 3 czy 4 zespół, który grałby w LE nie kończył by rozgrywek w tak haniebny sposób jak Lech w tym sezonie i wreszcie dałoby się naszą ligę oglądać.
I kilkanaście razy w roku oglądałbym potyczki tych samych zespołów. To byłoby nudne. Ileż można było oglądać jako postronny widz mecze Celtic - Rangers? Za którymś razem to już było monotonne. Liga powinna być zdecydowanie większa.
Liga niezwykłych dżentelmenów: Retro Liga

Odpowiedz cytując
Emenems81
Banita

Od: 07.2010

Stary 15.08.2013, 09:02
Wole oglądać kilka razy w roku Legia-Wisła, Wisła-Lech itp niż drużyny z samego dołu, które kopią się po czołach. Nie stać nas na ligę 16 zespołową nie mówiąc już o większej.
Odpowiedz cytując
Barti
Socios Wisła Kraków

Stary 15.08.2013, 09:34
Wole oglądać kilka razy w roku Legia-Wisła, Wisła-Lech itp niż drużyny z samego dołu, które kopią się po czołach. Nie stać nas na ligę 16 zespołową nie mówiąc już o większej.
10 drużyn w blisko 40 milionowym kraju to za mało. Minusem tak bardzo małej liczby spotkań i zespołów jest to, że mecze przyciągną tzw. fanów głodnych piłki, z debilnymi zachowaniami, i nie będzie można czuć się na stadionie jak u siebie. Do małolatów z C przecież nie pójdziemy ? 14-ście to liczba w sam raz jak na Polskę.
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 15.08.2013, 12:29
Po raz enty ruszacie ten gówniany temat, czy powinno być 10, 16 czy 18 zespołów. Na ch... drążycie i powielacie w kółko tymi samymi argumentami? Dajcie chwilę temu modelowi rozgrywek, przypuszczam, że jeśli się nie przyjmie to odejdzie w niepamięć szybciej niż go wprowadzono.
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 16.08.2013, 13:55
Powiedz to Ruchowi , PBB, Widzewowi, Pogoni itp.
Odpowiedz cytując
Kociewiak
Senior Member

Stary 24.08.2013, 21:50
Legia - Lechia 0:1 Bramkę w 13 minucie strzelił Paweł Buzała.
Odpowiedz cytując
Bogdan81
Senior Member

Od: 08.2011

Stary 24.08.2013, 22:20
Polska 38 milionów mieszkańców.
Szkocja 6 milionów.

W Szkocji to uchodzi bo przy tych 10 klubach każde duże miasto ma ekstraklasę.
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 25.08.2013, 07:32
Bogdan81 napisał(a):Wyświetl post
Polska 38 milionów mieszkańców.
Szkocja 6 milionów.

W Szkocji to uchodzi bo przy tych 10 klubach każde duże miasto ma ekstraklasę.

Polska 38 milnionów
Chiny 1,3 miliarda

W obu przypadkach jest 16 drużyn w ekstraklasie

Model szkocji powinien być w Polsce przyjęty z 12 zespołową ekstraklasą.
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 25.08.2013, 07:32
0 22 napisał(a):Wyświetl post
U siebie, z Lechią? Chcesz się założyć?
Wspomnień czar
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 25.08.2013, 16:07
Nie unikam, przyznaje, zostałem zaskoczony.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
63.5 Kg
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 25.08.2013, 16:18
Podoba mi się podejście Legii i Urbana "Przede wszystkim Liga Mistrzow"

My tez graliśmy o LM czy w pucharach i jakos nie pamiętam żeby tak lekcewazyc lige...

Teraz tylko Legia się przejedzie z rewanżu i będzie trzeba wrocic Panie "Janku Urbanku" do tej olewanej ligi i te dwie porażki mogą wlasnie braknac na koniec...
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 25.08.2013, 17:28
System jest teraz taki, że i 10 porażek może nie przeszkodzić w mistrzu
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
-ja123-
Senior Member

Stary 25.08.2013, 18:20
Jestem pod wrażeniem, tego co Smuda zrobił z waszą drużyną. Trenerem klubowym jest niezłym. Chyba sposób na niego, to nie dawać mu pieniędzy do wydania, bo z selekcją ma problemy, co potwierdził w Legii i reprezentacji.
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Stary 25.08.2013, 19:16
63.5 Kg napisał(a):Wyświetl post
Podoba mi się podejście Legii i Urbana "Przede wszystkim Liga Mistrzow"

My tez graliśmy o LM czy w pucharach i jakos nie pamiętam żeby tak lekcewazyc lige...

Teraz tylko Legia się przejedzie z rewanżu i będzie trzeba wrocic Panie "Janku Urbanku" do tej olewanej ligi i te dwie porażki mogą wlasnie braknac na koniec...
Korona Kielce - Wisła Kraków. Sprawdź skład.

A my wtedy graliśmy o 3 punkty, a nie tak jak Legia o półtora.
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
Blaszczu16
Koneser

Od: 07.2009

Stary 25.08.2013, 20:42
Pamiętam jak przed rewanżem z Panatą przeniesiono nam mecz z pasami na inny termin, więc to nie jest tak, że Wisła też potrafiła pogodzić puchary i ligę. Zresztą, przed APOEL-em też Maaskant wystawiał same rezerwy.
Odpowiedz cytując
Kamson
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 25.08.2013, 21:07
Jest jakis sposob zeby ogladac materialy wideo na ekstraklasa.tv za granica?
Albo jakas inna stronka ze skrotami/bramkami bez koniecznosci ich sciagania?
WISEŁKA NIGDY NIE ZGINIE
Odpowiedz cytując
ktulu
Member

Od: 07.2005

Stary 25.08.2013, 21:26
skróty można obejrzeć na przykład tu:
http://www.meczyki.pl/najnowsze_skroty.html
Odpowiedz cytując
gypsy
Senior Member

Stary 27.08.2013, 10:38
Piękna to była kolejka dla Wisły, Lechii i Śląska. Jeszcze jakby parchy przegrały, to byłabym w pełni usatysfakcjonowana

Co do wczorajszego meczu Korony z Piastem, wydaje mi się, że Kielce pod wodzą Hiszpana powoli wyjdą z tego marazmu i teraz będzie im szło tylko lepiej. Mimo całego uwielbienia jakim darzą tam Ojrzyńskiego, ta zmiana może im wyjść na dobre.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów