The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Czy Michał Probierz jest w stanie jeszcze wycisnąć z Wisły coś pozytywnego?
Tak 98 28,00%
Nie 98 28,00%
Tu nawet Mourinho nie pomoże... 154 44,00%
Głosujących: 350. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Towarzysz Generał
Senior Member

Od: 05.2012

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.08.2012, 15:55
Probierz i tak zostanie. My nie mamy pieniędzy żeby wyprać kurtki pracownikom, a co dopiero żeby trzymać dwóch trenerów/zapłacić odszkodowanie Probierzowi.
Odpowiedz cytując
Popołudniowy Pisarz
Junior Member

Od: 03.2010

Stary 28.08.2012, 18:14
1sza runda za Maaskanta wyglądała tak:

Wisła 2-1 Polonia Bytom
Jagiellonia 2-1 Wisła
Wisła 2-2 Korona
Bełchatów 1-1 Wisła
Wisła 0-0 Śląsk
Górnik 1-0 Wisła
Wisła 5-2 Lechia
Lech 4-1 Wisła
Parchy 0-1 Wisła
Wisła 4-0 Legia
Wisła 1-0 Zagłębie
Polonia 0-1 Wisła

6 zwycięstw, 3 remisy, 3 porażki.
Dało nam to wtedy drugie miejsce w lidze za Jagiellonią.

Probierz:

Lechia 0-2 Wisła
Wisła 0-0 Lech
Bełchatów 2-2 Wisła
Ruch 1-0 Wisła
Wisła 0-0 Legia
Jaga 1-0 Wisła
Wisła 3-2 ŁKS
Podbeskidzie 1-3 Wisła
Wisła 1-0 Parchy
Górnik 2-0 Wisła
Meczu ze Śląskiem nie liczę chyba z wiadomych powodów.

4 zwycięstwa, 3 remisy, 3 porażki.

Plus fakt, że Probierz miał mocniejszy skład niż Roberto, a przegrali z Bednarzem wszystko co było do przegrania.
Także Maaskant > Probierz.
Co nie zmienia faktu, że za RM graliśmy katorgę, chociaż parę meczów było na plus wtedy Lechia czy Legia.

Peace.
'Słowa mogą być jak promienie Roentgena; jeśli używać ich właściwie, przenikną wszystko. Czytasz i słowa cię przeszywają.'
Odpowiedz cytując
syryls
Senior Member

Od: 10.2011

Stary 28.08.2012, 18:56
Lysy napisał(a):Wyświetl post
To pamięć Cię zawodzi, bo u Maaskanta było jeszcze gorzej. Praktycznie co mecz były narzekania, że za mało zawodników podłącza się do akcji ofensywnych.
Jak sobie przypomnę kontrataki za Maaskanta gdzie atakowało 2 (słownie DWÓCH) zawodników, a reszta stała lub truchtała w okolicach środka boiska, to aż mnie zęby bolą.

Jeszcze jeden ważny aspekt którego brakowało u Maaskanta, mianowicie STAŁE FRAGMENTY, niezapomniane rzuty rożne, "ty do mnie , ja do ciebie, a i tak nic z tego nie będzie" - tymczasem jak pokazują statystyki aż 39% bramek pada po stałych fragmentach gry. Kto nie widzi poprawy w tym elemencie po przyjściu Probierza, ten chyba klapek z oczu nie zdejmuje.
Tak to chyba było w sezonie 11/12, sezon wcześniej czyli sezon MP był naprawdę udany jeśli chodzi o styl, przypomnij sobie jak w mediach pisano przez krótki czas że Wisła tworzy Polską tiki-taką, przecież wtedy Ilieva nie było a ktoś z Meliksonem musiał klepać pod pole karnym, Genkov nie ma takich możliwości, Małecki otóż klepał, Kirm no nie bardzo, Sobol czasami, boczni obrońcy(Paljic i Cikos) owszem
Odpowiedz cytując
pan Dudi
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 28.08.2012, 19:02
syryls napisał(a):Wyświetl post
Tak to chyba było w sezonie 11/12, sezon wcześniej czyli sezon MP był naprawdę udany jeśli chodzi o styl, przypomnij sobie jak w mediach pisano przez krótki czas że Wisła tworzy Polską tiki-taką, przecież wtedy Ilieva nie było a ktoś z Meliksonem musiał klepać pod pole karnym, Genkov nie ma takich możliwości, Małecki otóż klepał, Kirm no nie bardzo, Sobol czasami, boczni obrońcy(Paljic i Cikos) owszem
Ten post dowodzi, że dyskusja z tym osobnikiem nie ma sensu, gdyż nie zachował on kontaktu z rzeczywistością.

Przypomnieć ci, jak naprawdę wyglądała końcówka sezonu MP? Przypomnieć ci, jak media trąbiły o najsłabszym MP od... zawsze? Albo jak wyglądała choćby ostatnia potyczka sezonu z Polonią, z którą przegraliśmy u siebie 0-2, ale jakby nikt tego nie widział, bo był mistrz? Zejdź na ziemię.

Po prostu spójrz na tabelę za tamten sezon. 30 meczy, 44 bramki strzelone, 29 straconych. Kogo ty chcesz oszukać pisaniem tych rzeczy? Siebie, czy innych?
Prawą ręką ci pogrożę, zdrajco, a nie lewą

http://inicjatywa14.net/
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 28.08.2012, 19:20
pan Dudi napisał(a):Wyświetl post
Ten post dowodzi, że dyskusja z tym osobnikiem nie ma sensu, gdyż nie zachował on kontaktu z rzeczywistością.

Przypomnieć ci, jak naprawdę wyglądała końcówka sezonu MP? Przypomnieć ci, jak media trąbiły o najsłabszym MP od... zawsze? Albo jak wyglądała choćby ostatnia potyczka sezonu z Polonią, z którą przegraliśmy u siebie 0-2, ale jakby nikt tego nie widział, bo był mistrz? Zejdź na ziemię.

Po prostu spójrz na tabelę za tamten sezon. 30 meczy, 44 bramki strzelone, 29 straconych. Kogo ty chcesz oszukać pisaniem tych rzeczy? Siebie, czy innych?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ekstraklasa_w_pi%C5%82ce_no%C5%BCnej_%282010/2011%29

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ekstrak...282011/2012%29

Porównania z ostatnich sezonów na nic się zdadzą. Liga stała się tak wyrównana, bo pewnie dopiero w ostatnich latach gra na boiskach Ekstraklasy jest czysta. Oczywiście nie oskarżam tutaj Wisły, bo nie wygrywała meczów przekrętami, chodzi tutaj raczej o to, że wszyscy finalnie przestali zajmować się "reżyserką" spotkań, wzięli się w garść, zaczęli grać, trenować - generalnie - o wiele bardziej profesjonalnie podchodzić do wykonywania swojego zawodu i okazało się, że potrafią. Dlatego obecnie liga jest wyrównana. Dopiero po obecnych zawirowaniach wyjdzie, kto jest silniejszy, a kto słabszy. I z sezonu na sezon Ci najlepsi się wyklarują.

Jeśli w dyskusji najważniejszy będzie efekt pracy, to ja dziękuję za taką dyskusję. Lepiej przestać cokolwiek komentować. Ale pomysł Maaskanta na pewno nie można krytykować ot tak dla krytyki. Była w tym wizja i problem jest o wiele bardziej skomplikowany niż komukolwiek z krytykantów się tutaj wydaje.

Aha i jeszcze jedno - jak już rozmawiamy o efektach, to nie deprecjonujmy MP Maaskanta - to jest takie samo MP, tyle samo warte co poprzednie zdobyte przez Wisłę i poprzednich trenerów.
Ostatnio edytowane przez bonawentura : 28.08.2012 o godz. 19:23.
Odpowiedz cytując
pawelo84
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 28.08.2012, 19:24
MichaelMyers napisał(a):Wyświetl post
Stawianie na sile na mlodych to nie dobry trend, tylko zanizanie poziomu,wczoraj w Lechii zagral np Kacprzycki, ponoc ich najzdolniejszy junior i chlopak mial same straty, ci goscie sa w ogole nie wyszkoleni i nie nadaja sie do ekstraklasy.
Stawianie na młodych to jest dobry trend, bo takich chłopak jak jest ambitny to ma szanse się rozwinąć w dobrego piłkarza. Tylko musi zapierniczać na treningach. Co z tego, że teraz ma straty. Ogra się i będzie z niego przyzwoity zawodnik. Ja tam wolę nawet jak młody popełni trochę błędów, przynajmniej nikt mu tego jakoś bardzo nie będzie wypominał. Gorzej jak gość ma 30 lat i gra tak, że większość piłek traci. A są u nas tacy.
Odpowiedz cytując
Lemur
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 28.08.2012, 19:25
Mati_ napisał(a):Wyświetl post
De facto Maaskant przejął zespół całkiem sensownie zbudowany, z dobrą ławką. A potem co zrobił Holender?

Komediant, albo ktoś świeżo po lobotomii. Lepiej nie pisz w tym stanie na forum

Maaskant dostał sensownie zbudowany zespół? Popuściłem w gacie ze śmiechu.

Dostał "spaloną ziemię" po Karabachu, wyprzedaży obrony (odeszli Marcelo, Głowacki, Alvarez, Singlar), z takimi asami kopiącymi sę po czołach jak Cikos, Palic, Bunoza, Pawełek, Jirsak, Kirm itd.
I co i tak potem zrobił? Zdobył Mistrzostwo Polski, tak, nie przeczytałeś źle, mistrzostwo! A jeszcze potem wprowadził zespół do fazy grupowej LE, co nie udawało się nikomu od lat przy Reymonta.

Maaskant wróć! Bo Probierz i Bednarz prezentują taki sam poziom jak użytkownik Mati.
Tępiciel inkwizycji
Odpowiedz cytując
MichaelMyers
Senior Member

Od: 01.2012

Stary 28.08.2012, 19:34
pawelo84 napisał(a):Wyświetl post
Stawianie na młodych to jest dobry trend, bo takich chłopak jak jest ambitny to ma szanse się rozwinąć w dobrego piłkarza. Tylko musi zapierniczać na treningach. Co z tego, że teraz ma straty. Ogra się i będzie z niego przyzwoity zawodnik. Ja tam wolę nawet jak młody popełni trochę błędów, przynajmniej nikt mu tego jakoś bardzo nie będzie wypominał. Gorzej jak gość ma 30 lat i gra tak, że większość piłek traci. A są u nas tacy.
Dla mnie mlodzi gruzini czy czarnogorcy sa lepiej wyszkoleni, mozemy sie zalozyc, ze te Chrapki i Urygi skoncza w 1 lidze.Sa wyjatki, ale przeciez to sie tylko smiac mozna patrzac na ich technike, wczoraj widzialem tego chlopaka z Lechii, co chwila niewymuszona strata, Lech wystawil mlodego na srodku obrony w szwecji i ma zalatwione puchary, wpuscilismy Czekaja chwila i gramy w 10.Takie sa fakty, jak bedzie sie nadawal to jak najbardziej, jezeli nam sie trafi jakis Wolski czy Milik bede zachwycony,ale tutaj 90% to jest na sile dopuszczanie do gry takich chlopakow.To jak sie w polsce jest tolerancyjnym dla slabych pilkarzy jest jeszcze gorsze niz ci pilkarze, byle pare dokladnych zagran i juz jest talent i bardzo obiecujacy, udawanie ,ze mamy zdolna mlodziez, nie sprawi, ze oni sie naucza grac w pilke.Bo pozniej sie okazuje, ze oni odstaja wyraznie od tych slabych ligowcow, ktorzy niewiele umia.Wskaz mi jednego pilkarza w ciagu ostatnich 15 lat, ktorego nasza szkolka wyszkolila od podstaw, i sie wyroznial w ekstraklasie, a ty chcesz nagle wpuszczac kilku?Pewnie Bruda tez chwaliles.
Ostatnio edytowane przez MichaelMyers : 28.08.2012 o godz. 19:41.
Odpowiedz cytując
pawelo84
Senior Member

Stary 28.08.2012, 20:14
MichaelMyers napisał(a):Wyświetl post
Pewnie Bruda tez chwaliles.
Bruda nie chwaliłem, bo on akurat młody nie był, 23 lata to już wiek w którym zawodnik powinien grać w piłkę na przyzwoitym poziomie, a akurat Brud nie grał. Czekaj to jeszcze się wyrobi. Widać w nim spory potencjał, może za bardzo wchodzi na raz, ale jest silny, potrafi się ustawić, nabierze spokoju i będzie klasowym obrońcą. Pamiętasz sezon 99/00? Kupiliśmy wtedy na jesieni Kosę a w zimie Głowackiego. Chłopaki niby zdolne ale, młody Głowa też w wieku 21 lat jak do Wisły przyszedł popełniał błąd za błędem. A zrobił bardzo fajną karierę, bo na niego stawiano. Kosowki, też wydawało się na początku, że to drewno jakich mało, w wieku 21 lat miał problemy by porządnie dośrodkować. Był mało zwrotny. Ale zostawał po treningach, pracował i się pięknie rozwinął w jednego z najlepszych zawodników w historii Wisły. Też nie było u niego widać wyszkolenia technicznego, ono przyszło z czasem i z ciężką pracą. Akurat Probierz to jest taki trener, że każe zapier.... i młody będzie musiał się wykazać i zostawać po treningach by grać. Popatrz na Milika, ten chłopak na początku też się specjalnie nie wyróżniał, a może być z niego naprawdę konkretny napastnik. Fakt, mówienie przez Nawałkę, że gość ma większy potencjał niż Lewandowski, to kpina, ale jak mu się nie poprzewraca w głowie (albo ktoś mu nie poprzewraca), to będzie świetny napastnik. Drugi to Wszołek, naprawdę może kadra mieć niedługo bardzo dobrego bocznego pomocnika.
Odpowiedz cytując
hors
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 28.08.2012, 20:45
dynek.pl napisał(a):Wyświetl post
Dokładnie. Nie wiem jak w ogóle można tęsknic za Maaskantem.
Przeczuwałem że będą tacy którzy zatęsknią. Maaskant może miał dobry pomysł na LM ale potem gościu się całkowicie pogubił.
Przeczuwałem też że w temacie o panu Probierzu, będą się przeplatać wątki Maaskantowskie. Jesteśmy nie zaodowoleni, ale nie zapominajmy że posiadamy aktualnie bardzo przeciętną drużynę piłkarską oprócz 4-5 graczy. Brak mi tych rewolucji młodzieżowych i odmłodzenia składu co Probierz zapowiadał, ale to dopiero druga kolejka (3 mecz)
Panowie wstrzymajmy się.
Wierność
Odpowiedz cytując
JOSE 841
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 28.08.2012, 21:40
Wisła z Probierzem dopiero po 2 kolejkach a na forum najazd na Probierza jakby Wisła przegrała w przedbiegach mistrza na 2kolejki przed zakończeniem sezonu.Na pocieszenie Real po 2 kolejkach jest na 15tym miejscu Arsenal na 12tym więc nie jest źle zawsze mogło być gorzej
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 28.08.2012, 21:58
JOSE 841 napisał(a):Wyświetl post
Wisła z Probierzem dopiero po 2 kolejkach a na forum najazd na Probierza jakby Wisła przegrała w przedbiegach mistrza na 2kolejki przed zakończeniem sezonu.Na pocieszenie Real po 2 kolejkach jest na 15tym miejscu Arsenal na 12tym więc nie jest źle zawsze mogło być gorzej
Ja bym powiedział więcej , teraz jest wieksza nagonka na Probierza niz na Maaskanta po przegranych derbach . Przynajmniej takie można odnieść wrażenie cztajac opinie kibiców sukcesu .
Odpowiedz cytując
JOSE 841
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 28.08.2012, 22:13
Karherop kibice sukcesu dawno tego określenia nie było na forum ale chyba pasuje do obecnej sytuacji.A co do derby to ciekawe czy w tym roku będzie krakowskie derby w PP
Ostatnio edytowane przez JOSE 841 : 28.08.2012 o godz. 22:18.
Odpowiedz cytując
lazy
Senior Member

Od: 10.2003

Stary 28.08.2012, 22:22
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Ja bym powiedział więcej , teraz jest wieksza nagonka na Probierza niz na Maaskanta po przegranych derbach . Przynajmniej takie można odnieść wrażenie cztajac opinie kibiców sukcesu .
Odezwał się kibic porażek. Tu nie chodzi o 2 kolejki ale o ogólną degrengoladę. Jak się okazało wiara w bajki Bednarza okazała się bezpodstawna. To samo niestety dotyczy Probierza. Czy jest w Polsce trener który gwrantuje rozwój. Nie. Vide casus Lenczyka. Było miło a odejdzie w niesławie. Żaden trener z Polski nie da nam sukcesu w pucharach. Chyba, że w końcu pogodzimy się, że szczytem naszych ambicji jest mistrzostwo i kilka fajnych meczy w pucharach raz na 9 lat.
c.d.n.
Odpowiedz cytując
montypajton
Senior Member

Od: 12.2010

Stary 28.08.2012, 22:23
A ja np dodam do kolegów powyżej, (na przekór powszechnie panującej w temacie opinii, wystawiając się pewnikiem na pożarcie forumowych lwów i lawinę krytyki), że od początku sezonu, wyłączając pierwsze 45 minut z Podbeskidziem, zauważyłem duży postęp w ofensywie Wisły. Chodzi głównie o grę na połowie rywala i w obrębie 16stki. Dla mnie gra naszej drużyny nosi w sobie znamiona zaplanowanej wymiany podań, która ma otworzyć drogę do bramki. Przykładem niech będą okazje bramkowe z pierwszej połowy z Bełchatowem, i bramka strzelona Podbeskidziu. Dla mnie są to akcje które są w pewien sposób POWTARZALNE za co należy się pochwała trenerowi.

Oczywiście nie jestem piewcą stylu Wisły, czy organizacji naszej gry, o których była już mowa. Nadmieniam tylko że w porównaniu do poprzedniej szarpanej padaki i totalnego chaosu w przodzie, widać spore postępy.
Chodzi o to żeby pewne schematy utrwalić, zautomatyzować, bo jakby na to nie patrząc budowa drużyny Probierza zaczęła się od okresu przygotowawczego. Wcześniej była próba gaszenia pożaru...co ja mówie, to było kopanie studni w trakcie pożaru.

Stałe fragmenty gry też są wyraźnie ćwiczone na treningach, i tego Probierzowi zabrać nie można. W końcu z rogów są wrzutki a nie, tak jak za Maaskanta 30 rogów w meczu i 30 krótko rozegranych.

Ponadto chciałbym zwrócić uwagę na zmianę zaangażowania niektórych grajków (Lukasza G. wyłączam). Miło było popatrzeć w meczu z Bełchatowem jaka zmiana nastąpiła u kopaczy w stosunku do poprzedniego sezonu.

Spora część krytykujących Probierza już zdaje się nie pamiętać jaką padakę graliśmy przez ostatnie sezony, TAK, włącznie z sezonem w którym zdobyliśmy mistrza z Maaskantem. Chodzi mi głównie o bramki, które padały dla Wisły po niewymuszonych błędach przeciwnika, jednorazowych szarpnięciach czy indywidualnych przebłyskach, a nie były konsekwencją realizacji swojej koncepcji gry. Nie mówiąc jużże za Maaskanta zaczęliśmy u siebie grać z kontry, przez co do dziś jest problem z utrzymywaniem inicjatywy.

Więc...może ten Probierz nie jest taki zły? Może jednak coś tam wie o taktyce i przygotowaniu motorycznym? Może jednak umie motywować zawodników (przynajmniej niektórych) do gryzienia trawy? Ja tego jeszcze nie wiem. Ale nie będę go oceniał po 2 meczach. I uważam że powinniśmy mu dać trochę więcej czasu niż 2 mecze.

A teraz możecie mnie pożreć.
Odpowiedz cytując
delukas96
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 28.08.2012, 22:31
Ludzie, spokojnie. O wynikach porozmawiajmy za 3,4 kolejki, kiedy zacznie się klarować sytuacja. W tym momencie mamy 1 zwycięstwo, 1 remis. Dlaczego taki lament? Przecież nie odpadliśmy jeszcze z żadnych rozgrywek. Poziom gry naszych może nie napawa optymizmem, aczkolwiek to wszystko się może zmienić. Drużyna jest świeżo po obozie przygotowawczym i założę się o to, że zawodnicy nie odpalili jeszcze z właściwą formą.Ocenianie sezonu na podstawie dwóch pojedynczych meczów naprawdę nie ma NAJMNIEJSZEGO sensu. Jeszcze nikt nie wygrał ligi po dwóch kolejkach. Cierpliwości, Panowie, cierpliwości.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 28.08.2012, 22:38
Wisła z Probierzem dopiero po 2 kolejkach
jasne, a od 1 marca 2012 , czyli przez od 20-tej do 30-tej kolejki (całe 11 kolejek) i cały okres przygotowawczy, Wisłę prowadziły baby z Kleparza
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 28.08.2012, 23:09
Masz rację tylko jeśli uznamy zmianę systemu gry za nieistotny detal.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 28.08.2012, 23:10
lazy napisał(a):Wyświetl post
Odezwał się kibic porażek. Tu nie chodzi o 2 kolejki ale o ogólną degrengoladę. Jak się okazało wiara w bajki Bednarza okazała się bezpodstawna. To samo niestety dotyczy Probierza. Czy jest w Polsce trener który gwrantuje rozwój. Nie. Vide casus Lenczyka. Było miło a odejdzie w niesławie. Żaden trener z Polski nie da nam sukcesu w pucharach. Chyba, że w końcu pogodzimy się, że szczytem naszych ambicji jest mistrzostwo i kilka fajnych meczy w pucharach raz na 9 lat.
czyli widac ze kogos zabolały moje słowa

czyli co , zwalniamy Probierza i ścigąmy trenera z zagranicy który powie "play beautiful" i stanie się światłość ? ilu zagranicznych trenerów pracuje/pracowało w polskiej lidze , a ilu zrobiło sukces z polskim klubem , 10% ? z trenerami z zagranicy jest taka sama sytuacja jak z obcokrajowcami , bierzemy 6 czy 7 sort , raz na czas trafi się ktos lepszy . Poza tym zobacz sobie fragment ligii + z Probierzem , jesli jeszcze tego nie zrobiłes.

pytanie 1) kto opłąci jego gażę 2) czym mamy go skusić , bo chyba nie kwotą przeznaczona na trasfery czy bazą treningową ( czytaj jednym boiskiem treningowym na którym ćwiczy 6 drużyn ) ?

a kiedy to Bednarz opowiadał bajki ? o tym że Żemło może grac na lewej obronie ? jak się to ma do bajek Basałajek który obiecywał złote góry . Bednarz ich nie obiecywał ( znajdz mi taki cytat ), wręcz przeciwnie , ale wszyscy się go uczepili jak rzep psiego ogona . A zapomniałem , spalona żarówka w klubowej kuchni to też wina Bednarza .

Jeśli szukac kogos winy za obecny stan rzeczy to ludzi których juz nie ma w klubie , lub siedzą od lat 13 hamując jakikolwiek rozwój ( np Kapka )
Odpowiedz cytując
WislaFan123
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 28.08.2012, 23:19
delukas96 napisał(a):Wyświetl post
Ludzie, spokojnie. O wynikach porozmawiajmy za 3,4 kolejki, kiedy zacznie się klarować sytuacja. W tym momencie mamy 1 zwycięstwo, 1 remis. Dlaczego taki lament?
Lament dlatego ze juz w 1 kolejce powinno widac JAKIEKOLWIEK efekty pracy Probierza. O ile mozna bylo wybaczyc wiosne, choc jednak w 2 msce mozna cos zrobic. Po tak dlugiej przerwie, bez pucharow, spokojne przygotwywanie sie, druzyna juz powinna miec jakis styl, a nie ma zadnego. Oprocz poprawy w stalych fragmentach, nie widac jakiejkolwiek roznicy pomiedzy 1 meczem Probierza w Wisle, a ostatnim. Ba, ja tam widze regres.

Nie, nie jestem pesymista, ale poprostu realnie oceniam sytuacje. Zawsze jest tak ze trzeba dac trenerowi mozliwosc przeprowacowania spokojnie okresu przygotowawczego. No to przepracowal, ale efektow ani troche. A dodatkowo, kazda z druzym z ktora gralismy, byla taktycznie jako druzyna lepsza. To ze wygralismy z GKS i zremisowalismy z PBB zawiedzamy lepszej klasie pilkarzy. A w przypadku meczu z GKSem tak naprawde Meliksonowi..

Karherop: chetnie bym widzial Skorze, jest do wziecia... Napewno sporo sie nauczyl podczas pracy z Wisla i Legia, wiec mozna oczekiwac czegos lepszego. Dodatkowo z tego co pamietam, Skorza przyszedl jak Bednarz zostal Dyrektorem Sportowym (2007), a odszedl jak Bednarza w klubie juz nie bylo... Wiec pewnie Bednarz ze Skorza maja po drodze... A dodatkowo z marketingowego punktu widzenia byloby to swietna posuniecie, bo oprocz Kazka i Kaspra, zaden trener nie mial tu takiego szacunku. Do tego powrot na Prezeza Tadeusza Czerwinskiego, Dudek na Dyrektora Sportowego (a wbrew pozorom Si-Fi to nie jest, skoro bral pod uwage bycie dyrektorem reprezentacji, a sam nie dawno kupil dom pod Krakowem i na Wisle na meczach pare razy sie pojawil, to z odpowiednim podejsciem mozna by bylo go sciagnac - dobre miejsce zeby zaczac kariere, w koneksje i znajomosc rynkow ma niesamowita), do tego porzadny dyr marketingu (w klubie teraz doslownie NIKOGO nie ma odpowiedzianego za marketing), Psycholog i ktos osoba od przygotowania fizycznego z prawdziwego zdarzenia (najlepiej ktos ze stanow). Tego typu osoby to gwarancja dobrego zarzadzania..
Ostatnio edytowane przez WislaFan123 : 28.08.2012 o godz. 23:28.
Odpowiedz cytując
Mati_
Senior Member

Od: 03.2012

Stary 28.08.2012, 23:23
Lemur napisał(a):Wyświetl post

Komediant, albo ktoś świeżo po lobotomii. Lepiej nie pisz w tym stanie na forum

Maaskant dostał sensownie zbudowany zespół? Popuściłem w gacie ze śmiechu.

Dostał "spaloną ziemię" po Karabachu, wyprzedaży obrony (odeszli Marcelo, Głowacki, Alvarez, Singlar), z takimi asami kopiącymi sę po czołach jak Cikos, Palic, Bunoza, Pawełek, Jirsak, Kirm itd.
I co i tak potem zrobił? Zdobył Mistrzostwo Polski, tak, nie przeczytałeś źle, mistrzostwo! A jeszcze potem wprowadził zespół do fazy grupowej LE, co nie udawało się nikomu od lat przy Reymonta.

Maaskant wróć! Bo Probierz i Bednarz prezentują taki sam poziom jak użytkownik Mati.
Wiesz co? Teraz mamy prawie analogiczną sytuację z Lechem. Wyprzedaż drużyny, odpadnięcie w LE na fazie wstępnej, odpadnięcie w PP.

Jak zaczynają w lidze? Od dwóch zwycięstw.

Ja nie jest osobą popierającą Bednarza. Ale jestem za stagnacją na pozycji trenera. Probierz nic złego na razie nie zrobił, a tu trwa na Niego nagonka jakbyśmy zaczęli sezon od dwóch porażek.
Chyba niektórzy zapominają, że oglądają ligę polskę i tiki taki tu nie będzie.m
Odpowiedz cytując
lazy
Senior Member

Od: 10.2003

Stary 28.08.2012, 23:52
jova napisał(a):Wyświetl post
Masz rację tylko jeśli uznamy zmianę systemu gry za nieistotny detal.
Osobiście uważam że gra systemem 4-4-2 jest bez sensu kiedy:
a) nie mamy skrzydłowych
b) nie mamy bocznych obrońców potrafiących w biegu dośrodkować celnie piłkę
c) w środku jest wielka czarna dziura
d) tak na prawdę to mamy jednego napastnika z prawdziwego zdarzenia

Karherop,
Można narzekać na Basałaja, ale to był gość z wizją. Miał plan rozbudowy klubu i coś w tym kierunku robił. Niestety trafił na opór materii i nieustrzegł się podszeptywaczy Cupiała. Wracając jednak do Probierza - mam niestety subiektywne odczucie że to nie jest człowiek, który wie co ma zrobić. Nie stwarza zaufania. Jego pierwsze mecze w Wiśle to był maksymalny chaos. Piłkarze nie wiedzieli co mają grać. Jeśli to potraktujemy jako punkt wyjściowy to faktycznie jakość gry się poprawiła. Ale czy o to nam chodzi? Mamy być zadowoleni bo fartem wygrywamy z Bełchatowem? Piłkarze są jacy są, ale mimo wszystko pod względem osobowym to powinniśmy być w pierwszej trójce. Tymczasem gra jak się nie układała tak się nie układa. Naprawdę śmieszą mnie wasze uwagi o "wytrenowaniu stałych frragmentów gry". Przecież to podstawy. Jak drużyna jest słaba to albo gra z kontry albo liczy na rzut wolny/rożny. Dla mnie to nie jest żadne osiągnięcie. Zespół ustawia się zaczynając od obrony. Tymczasem nasza defensywa jest słaba.. Takie Podbeskidzie potrafi nas cisnąć a obrońcy nie wiedzą jak się ustawić. Tak, za Maaskanta wyglądało to lepiej.
c.d.n.
Odpowiedz cytując
pawelo84
Senior Member

Stary 29.08.2012, 00:23
KaSzTaN napisał(a):Wyświetl post
Karherop: chetnie bym widzial Skorze, jest do wziecia... Napewno sporo sie nauczyl podczas pracy z Wisla i Legia, wiec mozna oczekiwac czegos lepszego. Dodatkowo z tego co pamietam, Skorza przyszedl jak Bednarz zostal Dyrektorem Sportowym (2007), a odszedl jak Bednarza w klubie juz nie bylo... Wiec pewnie Bednarz ze Skorza maja po drodze... A dodatkowo z marketingowego punktu widzenia byloby to swietna posuniecie, bo oprocz Kazka i Kaspra, zaden trener nie mial tu takiego szacunku. Do tego powrot na Prezeza Tadeusza Czerwinskiego, Dudek na Dyrektora Sportowego (a wbrew pozorom Si-Fi to nie jest, skoro bral pod uwage bycie dyrektorem reprezentacji, a sam nie dawno kupil dom pod Krakowem i na Wisle na meczach pare razy sie pojawil, to z odpowiednim podejsciem mozna by bylo go sciagnac - dobre miejsce zeby zaczac kariere, w koneksje i znajomosc rynkow ma niesamowita), do tego porzadny dyr marketingu (w klubie teraz doslownie NIKOGO nie ma odpowiedzianego za marketing), Psycholog i ktos osoba od przygotowania fizycznego z prawdziwego zdarzenia (najlepiej ktos ze stanow). Tego typu osoby to gwarancja dobrego zarzadzania..
No Skorża to mnie akurat kojarzy się z tym czego chyba nikt w Wiśle nie dokonał. Porażka z drużyną pokroju mistrza Malty, niejaką Levadią Talin.
Odpowiedz cytując
WislaFan123
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 29.08.2012, 01:04
pawelo84 napisał(a):Wyświetl post
No Skorża to mnie akurat kojarzy się z tym czego chyba nikt w Wiśle nie dokonał. Porażka z drużyną pokroju mistrza Malty, niejaką Levadią Talin.
Tibilisi czy Karabach nie lepsze byly...

To jedyna rzecz ktora mozna zarzucic Skorzy, ale jesli chodzi o ten konkretny dwumecz to:
- 1 mecz to byl jednoczesnie pierwszy mecz Wisly w sosnowcu, wiec to byla troche kwestia przyzwyczajenia, pondato prawie caly mecz lalo tak za grac sie nie dalo, co z pewnoscia bylo na korzysc Levadii, w Krakowie przy 15-20 tys bys sie tam chlopaki w majtki pos***
- 2 mecz to wielblad Pawelka i niesamowity nie fart, plus zarowno w tym jak i 1 meczu niesamowita nieskutecznosc Kirma, wiele sam na sam..

Ale to tak naprawde jedyna rzecz.

A co ja pamietam za Skorzy?
- wyciagniecie druzny z 8 miejsca na mistrza
- obronienie mistrza
- zwolniony jak dalej Wisla byla na 1szym miejscu
- znaczy progres kilku zawodników m.in Brozek 2x krol strzelcow i wazny zawodnik kadry, Malecki sie wybil przy Skorzy, Zieniu z goscia ktory mial zero goli i asysyst w 1 sezonie Skorzy skonczyl z ok 30 punktami w klasyfikacji kanadyjskiej, rowniez momeny w ktorym Boguski nawet do kadry awansowal i strzelal bramki, Marcelo z rundy na rundy stawal sie lepszy
- jesli chodzi o puchary to dobrze pamietam 5:1 z bardzo mocnym Beitarem, zwyciesto z Barcelona grajaca w najabrdziejmozliwym optpymalnym skladzie (jedynie Messi byl konutzjowany), dodajac ze byla to jedyna porazka Barcelony w tym konkretnym sezonie LM co wielkorotnie bylo podkreslane w miedzynarodowych mediach

Problem Skorza mial taki ze tak naprawde Bednarz sam szrot mu sprowadzal (Marcelo to nie jego robota), wiec on wyciagal maksimum ile sie dalo z tej druzyny..
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 29.08.2012, 07:50
Myślałem ,że Probierz jako twardy gość, sprawi ,że nasi grajkowie beda zzapierdalali i gryźli trawe ,tymczasem widac ,że nawet z Podbeskidzia ich trener jest wiecej w stanie wyciagnać niż nasz trener od ospałych gwiazdeczek . Aż sie boje meczu z Polonią czy takim Górnikiem Zabrze ,bo oni beda biegać 90 minut i zostawia duzo sił i serca na boisku co na Wisłę w ostatnim czasie zazwyczaj wystarcza by ja ograć.
Odpowiedz cytując
MichaelMyers
Senior Member

Stary 29.08.2012, 07:53
Skorza razem z Bednarzem tych pilkarzy wybierali, to tak nie dziala panowie, ze tylko Bednarz, tak samo jest z Probierzem, ta druzyna potrzebuje wzmocnien, boki obrony i napastnik plus ktos kreatywny do pomocy, czterech pilkarzy tu brakuje, wszystkie przeprowadzone transfery byly slabe, Probierz nie dosrosl do wiekszej druzyny niz Jagiellonia, bo te transfery nie na Wisle byly.

AS82 - dlatego go zatrudnili, zeby puchary uratowac ,ale to sie nie udalo Probierz przegral lige i PP, ten sezon jest dokladna kopia tego co gralismy z Probierzem w ostatnim, a jak to sie skonczylo wszyscy wiemy.Zaden pilkarz nie rozwinal sie przy Probierzu, nie zlapal duzej formy, niech mi ktos wymieni jeden mecz w ktorym Wisla zagrala z pomyslem u Probierza?Poza gwizdaniem i machaniem rekami, to ja nie widzialem zadnego pomyslu u Probierza takze w trakcie meczu.Ktos pisal, ze Probierz nic zlego nie zrobil, zrobil chocby sprowadzajac Sikorskiego, taki transfer to jak w morde dostac.Zespol zostal powaznie oslabiony, Diaz napewno byl lepszy od Frederiksena, Nunez od Sobola aktualnie tez, za Maleckiego nikt nie przyszedl, Biton a Sikorski to przepasc.Mecz z Ruchem w Chorzowie, czy piersza polowa w Bielsku to byla najgorsza pilka Wisly od meczu z Karabachem.W Zabrzu bylo to samo z Probierzem gralismy tylko mecze przecietne i slabe.Ta duzyna juz stala sie sredniakiem ligowym,albo beda zmiany, albo tak zostanie.
Ostatnio edytowane przez MichaelMyers : 29.08.2012 o godz. 08:09.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Stary 29.08.2012, 08:08
ciekawe, ostatnio był wielki 'najazd' na Probierza za odesłanie Żemło i Kolanko znowu do treningów w ME , kolejny raz padły mocne słowa o braku szans nawet treningu dla młodych zawodników ( choć i tak jest zostało ich 10 w kadrze 1 drużyny)

teraz gdy Probierz wziął do swoich treningów Kościelniaka ( lat 17) i Karłowicza (lat 19) nikt ani słowem się nie odezwał

obiektywizm pełną gębą , nie ma co
Odpowiedz cytując
MichaelMyers
Senior Member

Stary 29.08.2012, 08:11
Karherop napisał(a):Wyświetl post
ciekawe, ostatnio był wielki 'najazd' na Probierza za odesłanie Żemło i Kolanko znowu do treningów w ME , kolejny raz padły mocne słowa o braku szans nawet treningu dla młodych zawodników ( choć i tak jest zostało ich 10 w kadrze 1 drużyny)

teraz gdy Probierz wziął do swoich treningów Kościelniaka ( lat 17) i Karłowicza (lat 19) nikt ani słowem się nie odezwał

obiektywizm pełną gębą , nie ma co
Tu akurat Probierza popieram, bo z tymi chlopakami bronilibysmy sie przed spadkiem.Tu nie trzeba byc trenerem wyzszej klasy zeby to wiedziec.Zreszta juz niektorzy tu liczyli nasza kadre z ME i wyliczali po ilu to zawodnikow na kazda pozycje mamy,ktos tu pisal, ze Wisle jest 5 napastnikow

Nie chodzi o to zeby Probierza gnoic, ale to nie jest odpowiedni czlowiek, bo on nie bedzie wymagal, dla niego praca w Wisle jest zaszczytem i on swojego zdania w tym klubie nie ma, bedzie sluchal Bednarza, a ten nasprowadza jeszcze wiecej szrotu.
Ostatnio edytowane przez MichaelMyers : 29.08.2012 o godz. 08:19.
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Stary 29.08.2012, 08:17
chciałbym żeby Probierz troche odważniej stawiał na młodych.Czy gorzej od Frederiksena zagrałby Żemło albo Uryga za Sobola,czy Kamiński za Quioto
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 29.08.2012, 08:20
Po jakich 2 kolejkach? Probierz pracuje w Wiśle podobne jak Bednarz już od pół roku. Nie ma przez ten czas żadnej poprawy, jest tylko coraz gorzej. Obaj przegrali już wszystko,co było istotnego do przegrania.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów