The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Boruc
Member

Od: 12.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.07.2012, 13:25
Misiak napisał(a):Wyświetl post
Doliczony czas gry Braga prowadzi 2-0 a Lechowi do awansu potrzebny tylko gol , Lech grający w 10 miał 2 setki najpier Rudnevs z bliska trafia w bramkarza a w ostatniej akcji meczu po strzale Kuby Wilka piłka trafiła w poprzeczke i odbiła się od lini bramkowej.Więc te dwie sytuacje pokazują jak blisko byliśmy awansu mimo,że Braga wcześniej cisneła,Bakero poprzestawiał idiotycznie zespół na ten mecz i przespaliśmy pierwszą połowe nasi obudzili się gdy wynik premiował Brage.
http://www.youtube.com/watch?v=IeSGQ...eature=related
Tu widać co innego. Nie ma to jak podkoloryzować rzeczywistość xD
Odpowiedz cytując
muerte
Senior Member

Od: 05.2012

Stary 21.07.2012, 13:34
Jeszcze chwila i uzna, że tam padła bramka.
Odpowiedz cytując
filemon
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 21.07.2012, 13:43
muerte napisał(a):Wyświetl post
Jeszcze chwila i uzna, że tam padła bramka.
przecież to Lech wygrał.
Odpowiedz cytując
muerte
Senior Member

Od: 05.2012

Stary 21.07.2012, 13:44
Przecież Lech wtedy nie grał
Odpowiedz cytując
ItaloPolak
Member

Od: 07.2009

Stary 21.07.2012, 14:04
Warszawska wieś w akcji. Szkoda mi tego dziecka....

http://www.youtube.com/watch?v=LqsdIzD9wPU&feature=plcp

http://www.youtube.com/watch?v=Azjam...&feature=plcp:
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 21.07.2012, 14:34
Co się dziwisz, po twarzach widać, że tam więcej jak 40 IQ na osobę nie ma.
Odpowiedz cytując
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 21.07.2012, 15:47
Zwykle bydlo. Ale spokojnie panowie, europa idzie. Na zachodzie tez tego bylo duzo kiedys. Podejrzewam ze w ciagu 10-20 lat takie osobniki znikna ze stadionow (w wiekszej czesci). Pochowaja sie w tych swoich norach, a przyjda pikniki. 10-20 lat im daje.
Odpowiedz cytując
Endrju
Junior Member

Od: 01.2003

Stary 21.07.2012, 16:57
Dariook, miałem ci też tłumaczyć dlaczego nie masz racji, ale widzę, że poprzednicy wszystko ci już wypisali czarno na białym, na szczęście. Na siłę chcesz wszystkim udowodnić jak jest beznadziejnie, i że obiektywny ranking zliczający punkty wg ich gry nie jest miarodajny, miarodajną natomiast jest twoja opinia, i to ją powinniśmy się kierować oceniając siłę lig. Zastanów się; skoro wszyscy mówią ci, że nie masz racji, to może naprawdę nie masz?
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 21.07.2012, 18:11
A i jeszcze jedno - ja nie twierdzę, że jest zajebiście, powiedzmy sobie szczerze, rejony końca trzeciej dziesiątki, które jeszcze niedawno okupowaliśmy to jest nędza straszna dla kraju z naszym potencjałem, dlatego warto podkreślić, że ten postęp (który moim zdaniem niewątpliwie robimy) tworzymy z raczej niskiego pułapu. Powiedzmy sobie szczerze, ten nasz progres to aktualnie gonienie takich krajów jak Austria, Belgia, Grecja, Dania, Szwajcaria, Cypr czy nawet Izrael, więc nie ma szału krótko mówiąc.

Ten progres objawia się w tym, że powoli możemy stwierdzić (przynajmniej na dzień 21.07.2012 roku, a w futbolu wszystko szybko się zmienia), iż przegoniliśmy takie kraje jak Serbia, Chorwacja, Słowacja, Norwegia, Szkocja, Bułgaria czy Szwecja, które jeszcze niedawno były przed nami, dorównaliśmy Czechom, Izraelczykom, Rumunom i Białorusinom, którzy mają plusik w tej rywalizacji za osiągnięcie fazy grupowej LM, natomiast my mamy plusik za lepsze osiągi drużyn w klasyfikacji punktowej i wyższą pozycję w rankingu.

Więc dla jasności - z naszym progresem startowaliśmy z pozycji kraju, który regularnie wtapia w meczach eliminacyjnych, raczej nie osiąga regularnie faz grupowych, czyli kraju z wolna nie zaliczającego się do europejskich *przeciętniaków, czy też będącego na spodzie tego grona. Uważam, że jest to o tyle ważne, że w tej całej dyskusji czasem mijamy się co znaczy stwierdzenie "progres", niektórzy być może uważają, że taki rw88 mówiąc progres myśli marsz to pierwszej dziesiątki rankingu, gonienie najlepszych, a to nie w tym rzecz. Z drugiej strony te osoby, które mówią że się cofamy też raczej nie mają racji, bowiem ranking jednoznacznie świadczy o tym, że kroczki do przodu robimy.

I teraz pytanie jest takie, czy będziemy w stanie robić dalsze kroczki do przodu, albo chociaż utrzymamy regularność w osiąganiu faz grupowych przez jedną, dwie drużyny, ewentualne wyjścia z grup, czy ulokujemy się w rejonie 14-17 miejsca, czy też znowu wrócą regularne wtopy i wrócimy do punktu wyjścia - tego nie wie nikt i o tym się przekonamy w najbliższej przyszłości. My jednak cały czas mówimy o stanie obecnym, stąd moja opinia jest taka, a nie inna.

* W skali lig dajmy na to bardzo dobra, czyli tak do Franzuzów; dobra, czyli tak gdzieś do Holendrów, Turków; średnia europejska, czyli tak w granice Szwajcarii i Danii; przeciętniacy, czyli tak gdzieś do Norwegów; kraje sprawiające regularne niespodzianki, czyli tak w rejony Islandii i na koniec kraje słabsze i słabeusze, a słabeusze to tak z siedem, osiem ostatnich lig rankingu.
Odpowiedz cytując
MichaelMyers
Senior Member

Od: 01.2012

Stary 21.07.2012, 19:26
Sląsk z taka obsadą obrony i napastnikiem, jak wejdzie do LE, to skończy udział tam jak Amica Wronki.Troche to przygnębiające, że szczytem możliwości Mistrza Polski są takie transfery jak Grodzicki czy Patejuk, ale dokąd tacy piłkarze będę uznawani w Polsce za klasowych, to taka będzie jakość transferów.

labtec - wiem, że jest kryzys na rynku i pieniądz teraz nie krązy, ale nikt mi nie wmówi, że Solarza nie stać na zatrudnienie lepszych piłkarzy przed pucharami, największym problemem naszych klubów jest brak dobrych dyrektorów sportowych z kontaktami na zachodzie.Na bardzo korzystnych warunkach można pozyskać lub wypożyczyć naprawdę niezłych piłkarzy z silnych lig.Po co Śląskowi Patejuk?Zaczynam się obawiać, czy kontraktu z Wisła nie podpisze kolejny rekonwalescent a w dodatku bardzo przeciętny piłkarz Piotr Brożek, przy operatywności Bednarza to pewnie tak się skończy, bo na lewej obronie nie ma kto grać.
Ostatnio edytowane przez MichaelMyers : 21.07.2012 o godz. 21:55.
Odpowiedz cytując
labtec
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 21.07.2012, 21:01
Jest recesja na rynku. Ogólnie skurczyły się portfele wszystkich.
Od Pani Zosi sprzątaczki po...Solorza...

Przykręcił kureczek, z którego tylko kapało - więc czego się spodziewamy Panowie ?
Patejuk, Grodzicki... ale za to w pon. Śląsk podpisuje kontrakt z Jodłowcem, a w ciągu następnych 3-4 dni z Dwaszilim.

Szału nie ma, ale takie są obecne realia.
Brak kasy.

Gmina Wrocław też nie sypnie kasą, bo deficyt miasta zbliża się do niebezpiecznych 60 czy 65 % i muszą liczyć każdy grosz.
Także zastrzyk finansowy dla klubu nie wchodzi teraz w grę.
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 21.07.2012, 22:20
Klub piłkarski to nie zabawa dla biedaków. To jest zabawa dla krezusów którzy są chętni wpompować grubą kasę.
Tacy sklepikarze co chcą ciułać czy tam liczą się z pieniędzmi nie powinni kupować klubów
Ewentualnie jak mają biznes plan na wiele lat odnośnie jego rozwoju, szkolenie, marketing tego typu "bzdety" i wiedzą, że będą tą drogą iść niezależnie od krótkoterminowych zawirowań to wtedy tak, mogą i ci oszczędniejsi się w to bawić.
Najgorszy jest taki element, co ani nie ma planu, ani kasy nie daje, tylko by wegetował bez sensu i myślał, że od mieszania herbata będzie słodsza. W ogóle po co takiemu klub, jak same kłopoty z nim ma, a nie zamierza nic robić by ten stan zmienić ?
..
Odpowiedz cytując
michael
Senior Member

Od: 04.2011

Stary 22.07.2012, 10:15
Co do Dwaliszwiliego w Śląsku to chyba nic pewnego, bo wczoraj strona Legii podała, że w poniedziałek podpisze z nimi kontrakt.

Osobiście bardzo mnie dziwi działanie Solorza, bo zachciało mu się posiadania klubu i zamiast dać na niego trochę kasy skoro już w drugim roku jego finansowania grają o Ligę Mistrzów to miasto musi ratować WKS. Jak dla mnie niezrozumiała decyzja. Mimo iż jest recesja to chyba taki gość jak Solorz nie narzeka na brak kasy i parę milionów mógłby zainwestować.

A co do Wisły, to Piotrek Brożek rozwiązał kontrakt z Trabzonem i osobiście zdecydowanie bardziej jego widzę na lewej obronie niż Bunozę. A Dudu niech spływa do Lecha skoro potrzebuje miesiąc aby się namyślić czy Wisła jest odpowiednia.
Odpowiedz cytując
63624
Senior Member

Od: 09.2004

Stary 22.07.2012, 10:27
Solorz płaci ponad 100 baniek miesięcznie rat kredytu za zakup Polkomtelu. Dla niego nawet kilka baniek na Śląsk w tej sytuacji to jest wydatek. Facet może sobie pogadać najwyżej z Wojciechowskim i tyle.
"Jak rozpoznać komunistę? Cóż, jest to ktoś kto czyta Marksa i Lenina. A jak rozpoznać antykomunistę? To ktoś kto rozumie Marksa i Lenina." Ronald Reagan
Odpowiedz cytując
art
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 22.07.2012, 10:33
michael napisał(a):Wyświetl post
Mimo iż jest recesja to chyba taki gość jak Solorz nie narzeka na brak kasy i parę milionów mógłby zainwestować.
Solorz płaci miesięcznie ok. 190mln zł raty kredytu który dostał na zakup Polkomtela, wiec każda najdrobniejsza recesja musi wypływać dość mocno na jego finanse i nie koniecznie musi mieć nawet te parę mln wolne.
Odpowiedz cytując
syryls
Senior Member

Od: 10.2011

Stary 22.07.2012, 10:46
Ostatnio w Polsacie w Wydarzeniach mówili że Solorz chce wydać kasę na transfery: na Jodłowca i kogoś tam. Oczywiście to bzdura bo Śląska teraz dofinansowuje miasto. Jak tak dalej pójdzie to znów mogą zostać słabym polskim klubem, wyszli z dołka a Solorz chyba nawet nie wie że Śląsk jest w el. do LM
.
Odpowiedz cytując
laurence
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 22.07.2012, 12:06
syryls napisał(a):Wyświetl post
Ostatnio w Polsacie w Wydarzeniach mówili że Solorz chce wydać kasę na transfery: na Jodłowca i kogoś tam. Oczywiście to bzdura bo Śląska teraz dofinansowuje miasto. Jak tak dalej pójdzie to znów mogą zostać słabym polskim klubem, wyszli z dołka a Solorz chyba nawet nie wie że Śląsk jest w el. do LM
Solorz to teraz ma na głowie spłatę pożyczki jaką dostał na wykupienie sieci Plus. Wątpię żeby go interesował teraz Śląsk. Niestety.
Prasłowiańska grusza chroni w swych konarach plebejskiego uciekiniera
Odpowiedz cytując
blanco
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 22.07.2012, 12:32
ItaloPolak napisał(a):Wyświetl post
Warszawska wieś w akcji. Szkoda mi tego dziecka....

http://www.youtube.com/watch?v=LqsdIzD9wPU&feature=plcp

http://www.youtube.com/watch?v=Azjam...&feature=plcp:
ŻENADA jakich mało , rzeczywiście szkoda tych ludzi tam ..:/
Należę do Socios Wisła Kraków od 11/2018
Odpowiedz cytując
Jose
Banita

Od: 04.2012

Stary 22.07.2012, 20:19
Jerzy Engel odpłynął? Wisła gra w europejskich pucharach i wygrała 2:1?
http://jerzyengel.pl/index/view/id/696
Odpowiedz cytując
63624
Senior Member

Od: 09.2004

Stary 22.07.2012, 21:42
Z Kręciną chyba pił przed pisaniem tego wpisu.
"Jak rozpoznać komunistę? Cóż, jest to ktoś kto czyta Marksa i Lenina. A jak rozpoznać antykomunistę? To ktoś kto rozumie Marksa i Lenina." Ronald Reagan
Odpowiedz cytując
bukaj22
Member

Od: 07.2011

Stary 23.07.2012, 07:42
Hm no i jesteśmy po losowaniu 3 rundy i w sumie tak średnio losowały nasze drużyny.

Ruch { o ile przejdzie Macedończyków} nie ma za bardzo szans z Pilznem. Większe doświadczenie i lepsi piłkarze ogólnie podejrzewam , że dość łatwo Ruch odpadnie.

Legia też nie losowała jakoś szczególnie. SV Ried , to solidny średniak a nie wiem czy Legia z Urbanem potrafi grać tak skutecznie w pucharach , by ich przejść. Szykuje się ciężka przeprawa z Riedem.

Śląsk może powalczyć , ale mimo wszystko wielkich szans im nie daje. Niby Helsinborg nie jest mocarzem , ale na Śląsk powinno wystarczyć. Zespół bez gwiazd , więc lekceważenie odpada a poza tym nigdy nie umieliśmy grać z Szwedami. Ani Reprezentacja a i kluby też średnio.

Myślałem , ze Lech wylosuje gorzej. Przy odrobinie szczęścia można wpaść na Hafnarfjördur , choć myślę , że AIK Solna ich ogra i z nimi będziemy się mierzyć. Bardziej się obawiałem Omonii lub Anghi , więc umiarkowanie zadowolony jestem , o ile ogramy Khazar.

Co do tego postępu naszych drużyn to sam nie wiem.. o ile jest , to minimalny. Poziom rodzimej ligi w górę nie idzie i czy nasze kluby są lepsze w pucharach ? Ciężko powiedzieć , bo sporo też zawdzięczamy szczęściu. Myślę , że ten poprzedni sezon był ponad stan i zaciera trochę obraz. Ostatnimi czasy Lech trochę tych punktów nabijał teraz rozkłada się , to trochę inaczej , ale inwestorzy powoli rezygnują z inwestowania w piłkę a , że nie mamy dobrych skautów , którzy potrafią znalezdz niezłego grajka , to ciężko będzie o stały postęp naszych pucharowiczów.
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 23.07.2012, 10:26
Re
Endrju napisał(a):Wyświetl post
Dariook, miałem ci też tłumaczyć dlaczego nie masz racji, ale widzę, że poprzednicy wszystko ci już wypisali czarno na białym, na szczęście. Na siłę chcesz wszystkim udowodnić jak jest beznadziejnie, i że obiektywny ranking zliczający punkty wg ich gry nie jest miarodajny, miarodajną natomiast jest twoja opinia, i to ją powinniśmy się kierować oceniając siłę lig. Zastanów się; skoro wszyscy mówią ci, że nie masz racji, to może naprawdę nie masz?
Hej. Dzieki za checi ale mysle ze jeszcze nie pora by cos tlumaczyc. Proponuje bys zaczekal jeszcze miesiac I wtedy chetnie podyskutujemy o tym kto mial racje.
Jesli uwazasz ze zmienie zdanie tylko dlatego ze jak to stwierdziles - wszyscy mi mowia o tym ze nie mam racji to pewnie jej nie mam , to daj sobie spokoj.
Na dzien dzisiejszy nie mam najmniejszych podstaw by zmienic moje zdanie na ten temat I jestem swiecie przekonany co do moich racji. A zrobi sie jeszcze bardziej ciekawie jesli sie potwierdza moje przypuszczenia I.

Ja nie jestem w goracej wodzie kapany I do zycia podchodze z dystansem. Dla mnie jedna jaskolka wiosny nie czyni, I mimo ze wszyscy jwidzieli jak lataly to wiem ze to dopiero styczen. Dlatego ja rozumie Ciebie i tych wszystkich majacych "racje" bo wiem w jaki marazm wiekszosc nas popadla .
Nie dziwi mnie to tak bardzo ze cieszycie sie jak dzieci z malego kalibru sukcesu I razem z cala smietanka PzPn I Piechniczkiem oglaszacie triumf polskiej pilki klubowej. Szkoda ze to najzwyklejsza fatamorgana a wam sie poprostu bardzo chce pic, bardzo
pic.
Nie marnujcie wiec czasu na dmuchanie balonika I zacznijcie piec ogromny tort. A bedzie co swietowac... jest progres wiec bedzie u Zdzicha impreza.
Powtorzenie cudu bedzie tylko polska formalnoscia - jak zawsze.

Obys sie nie obudzil na drugi dzien z wielkim kacem. Slask jednak z urzedu wyladuje w LE a reszta swiadomie zrezygnuje z pucharow by skupic sie wylacznie na lidze. Bo wiadomo ze albo rybki albo akwarium.
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 23.07.2012, 11:12
Polskie ekipy maja za słabe przygotowanie techniczne i szybkosciowe, gdzie często są po prostu naturalnie wolniejsi od dobrze wyselekcjonowanych zawodników w zagranicznych klubach.(Często błędnie jest ten fakt kojarzony ze złym przygotowaniem do sezonu, a winą obarcza się fizjologa czy trenera."Ciężkie nogi" , "Zajechał ich" ) Choć tu wiadomo, czasem i trener zawini dodatkowo.

Dlatego żadnej kariery w tym momencie im w pucharach nie wróżę. Legia jest rozbita i rozsprzedana, Amika to już nie ta sama drużyna, Ruch i Śląsk, nie oszukujmy się przeciętne drużyny nawet w skali polskiej ligi.
Bolesna weryfikacja przyjdzie jak będzie trzeba rozegrać dwumecz o awans z poważniejszym przeciwnikiem.
Ostatnio edytowane przez tofik : 23.07.2012 o godz. 11:28.
..
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 23.07.2012, 13:10
Dariook napisał(a):Wyświetl post
(...)
Dużo słów, przytyki w stylu "cieszcie się razem z PZPN" (czyli typowa próba odwrócenia kota ogonem od konkretnych zdań i konkretnych odpowiedzi, które Ci udzieliliśmy), zero konkretów, zero odniesienia się do konkretnych argumentów obalających Twoją teorię - zwykłe obejście tematu bokiem na odczepkę. W praktyce mimowolnie przyznałeś nam rację.

Dariook napisał(a):Wyświetl post
Na dzien dzisiejszy nie mam najmniejszych podstaw by zmienic moje zdanie na ten temat)
Podstawy to masz, zdecydowana większość Twoich poprzednich tez została obalona konkretnymi argumentami, tylko że nie chcesz się do nich odnieść, bo nie masz jakich argumentów przeciw użyć, co zrozumiałe. Wystarczyło napisać "spadajcie, wiem swoje i tyle" - mniej byś czasu stracił, a na jedno by wyszło, bo długość Twojego postu w żaden nie przekłada się na to, że ludzie odbiorą to jako bardziej merytoryczny, przynajmniej jeśli chodzi o tych, którzy Twój post przeczytają, a nie pobieżnie przeglądną.
Odpowiedz cytując
Bobek90
Senior Member

Stary 23.07.2012, 18:38
Dariook
Cytat:
Hej. Dzieki za checi ale mysle ze jeszcze nie pora by cos tlumaczyc. Proponuje bys zaczekal jeszcze miesiac I wtedy chetnie podyskutujemy o tym kto mial racje.
Ale jaka racje chlopie? Ze poziom coraz nizszy? Bzdura. Zamiast wypisywac glupoty przesledz sobie wyniki polskich zespolow w europie od 1990 roku.
My w tym czasie nigdy nie notowalismy regularnych dobrych wystepow. Byly 2 dobre sezony z rzedu? To nastepny byl slaby. Mielismy 3 swietne sezony? I tak nie bylismy wysoko w rankingu, bo 2 pozostale byly slabe...
Ostatnie dwa sezony byly dobre. W ostatnich 4 latach az 3 sezony byly dobre. Naprawde, jesli teraz przytrafi sie slabszy sezon (co jest mozliwe) to nie bedzie zadnego spadajacego poziomu. No chyba ze jako model wezmiemy lata 70

Wiec jesli tak sie upierasz przy swoim to proponuje poczekac,ale... do sierpnia 2013. Jak wtedy bedziemy po dwoch slabych sezonach (tym i nastepnym) to wtedy bedzie mozna jeczec o spadajacym poziomie. Poki co nie ma takich przeslanek.
Zreszta, pomijam juz taki fakt ze nie mozna sie patrzec tylko na wyniki. Jakie byly stadiony 10 lat temu? Jakie byly budzety? Jakie zarobki w ekstraklasie? Jaki byl poziom szkolenia i jaki jest teraz*?

*Poziom szkolenia dalej jest nedzny ale i tak o klase lepszy niz byl 10 lat temu. Wtedy nikt na powaznie sie tym nie zajmowal. Teraz probuja cos robic Legia i Zaglebie. Do tego chodza sluchy ze i Lech zamierza na powazniej zainwestowac w szkolenie.

rw88
Cytat:
A i jeszcze jedno - ja nie twierdzę, że jest zajebiście, powiedzmy sobie szczerze, rejony końca trzeciej dziesiątki, które jeszcze niedawno okupowaliśmy to jest nędza straszna dla kraju z naszym potencjałem, dlatego warto podkreślić, że ten postęp (który moim zdaniem niewątpliwie robimy) tworzymy z raczej niskiego pułapu. Powiedzmy sobie szczerze, ten nasz progres to aktualnie gonienie takich krajów jak Austria, Belgia, Grecja, Dania, Szwajcaria, Cypr czy nawet Izrael, więc nie ma szału krótko mówiąc.
Dokladnie!
Odpowiedz cytując
transmisje
Member

Od: 05.2010

Stary 23.07.2012, 23:14
Bobek90 napisał(a):Wyświetl post
Ale jaka racje chlopie? Ze poziom coraz nizszy? Bzdura. Zamiast wypisywac glupoty przesledz sobie wyniki polskich zespolow w europie od 1990 roku.
My w tym czasie nigdy nie notowalismy regularnych dobrych wystepow. Byly 2 dobre sezony z rzedu? To nastepny byl slaby. Mielismy 3 swietne sezony? I tak nie bylismy wysoko w rankingu, bo 2 pozostale byly slabe...
Ostatnie dwa sezony byly dobre. W ostatnich 4 latach az 3 sezony byly dobre. Naprawde, jesli teraz przytrafi sie slabszy sezon (co jest mozliwe) to nie bedzie zadnego spadajacego poziomu. No chyba ze jako model wezmiemy lata 70
A słyszałeś coś o reformach rozgrywek? Nic Ci nie mówi, że teraz jest teraz o wiele łatwiej awansować do kolejnych rund?

Do tego olewanie LE tych przez te lepsze drużyny z Europy.

Jestem jakby no-lifem sportowym i oglądam piłkę nożną 24h. Wszystko co się da. Czasem nawet 2 mecze na raz. Obejrzałem tak na oko 90% spotkań ekstraklasy z ostatnich 5 lat. Do tego setki spotkań innych lig.

Polską ligą interesuje się szczególnie i z roku na rok poziom się robi coraz bardziej żenujący. Teraz to więcej przypadku jest niż wypracowanych schematów itd. Jak masz możliwość to polecam obejrzeć kilkanaście spotkań z lat np 95-05. Zupełnie inny poziom gry, inna kultura, technika, szybkość.

W zeszłym sezonie było 240 spotkań w ekstraklasie a potrafisz wymienić chociaż 5 na dobrym poziomie?
Odpowiedz cytując
Bobek90
Senior Member

Stary 24.07.2012, 00:31
transmisje

Cytat:
A słyszałeś coś o reformach rozgrywek? Nic Ci nie mówi, że teraz jest teraz o wiele łatwiej awansować do kolejnych rund?

Przeczytales wogole o czym my tu piszemy?
Reforma nie dotyczy tylko polskiej ligi! Jesli nie dotyczy tylko nas, to owa reforma nie moze byc wyjasnieniem tego ze pniemy sie w gore w owym rankingu.
Dzisus, to sa podstawy logiki!

Cytat:
Za to PU nie byl olewany przez dobre druzyny...

Cytat:
Polską ligą interesuje się szczególnie i z roku na rok poziom się robi coraz bardziej żenujący. Teraz to więcej przypadku jest niż wypracowanych schematów itd. Jak masz możliwość to polecam obejrzeć kilkanaście spotkań z lat np 95-05. Zupełnie inny poziom gry, inna kultura, technika, szybkość.
Zupelnie inny poziom, zupelnie inna kultura... Dlaczego wiec w europie praktycznie nie bylo widac roznicy?

Ja Ci powiem dlaczego. 15 czy 10 lat temu dol i srodek tabeli to byl dramat. Dramat! Przyjechala jakas Legia czy Wisla do pasterzy, to i sie wydawalo ze mamy do czynienia z wielka technika i kultura gry (a w europie zimny prysznic). Teraz srodek i dol tabeli sie podciagnal (czolowka w sumie tez, jesli chodzi o taktyke i defensywe). Organizacyjnie, finansowo, taktycznie... I to ma swoje efekty.
Wtedy "byly" schematy gry bo byly przestrzenie. Teraz taktycznie i defensywnie tak sie poziom poprawil, ze juz takich przestrzeni nie ma. Ofensywa poprawila sie za to niewiele. Efekt? Nie ma juz iluzji wysokiej kultury gry i schematow gry, bo nie ma obron dziurawych jak ser szwajcarsk*.

*To znaczy sa, ale nie az w takim stopniu. Wtedy nie dosc ze byla bieda personalna, to i jeszcze panowal analfabetyzm taktyczny. Teraz taktycznie mamy juz poziom gimnazjum, a personalnie jest zmiana na plus (mowa o srodku i dole tabeli).

Czolowka tez poprawila gre defensywna. Ale tak samo jak w przypadku dolu tabeli, gra ofensywna poprawila sie bardzo niewiele. Efektem tego sa wlasnie czeste "partie szachow".
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 24.07.2012 o godz. 00:40.
Odpowiedz cytując
bukaj22
Member

Od: 07.2011

Stary 24.07.2012, 14:01
Bobek jesteś pewien , że dół tabeli naszej ogórkowej ligi zrobił takie postępy ? A może , to "mocarze" są po prostu słabsi? Gdzie jest ta Wisła , która wygrywała po 5-0 ? Wg mnie , to Wisła , Legia i Lech są dużo słabsze niż kilka lat temu. Stąd przeciętne zespoły jakimi są Śląsk , czy Ruch walczą o Mistrza. I okazuje się , że Śląsk w pierwszym meczu piłkarsko był słabszy od Budnocnostu , choć wygrał.

Poziom naszej ligi się wyrównał , ale w dół a nie w górę. Liga stała się jeszcze bardziej przypadkowa i najczęściej ten , kto pierwszy strzela bramkę wygrywa. Ewentualnie pada remis. Bronić dziś potrafi każdy. Poziom wybiegania jest na podobnym poziomie i przesuwanie całej "11" w obronie nie jest czymś szczególnie trudnym. W naszej lidze gra się za wolno i nie ma elementu zaskoczenia. Uefa też dorzuciła swoje trzy grosze , gdy postanowili zwęzić boiska zamiast zrobić 60 minut czystej gry. Właściwie skrzydłowi przez , to wymarli i gra się choinkami. Dlatego w Europie też jest wiele nudnych spotkań. Ostatnio ogladałem mecz ligi Chorwackiej

Iskra vs Hajduk {0:0} i była taka sama kopanina jak u nas. Problem polega na tym , ze w takiej Chorwacji kopacze chociaż biegają z sensem. U nas gra się na stojąco a jeśli się biega , to nie tam gdzie trzeba. I pózniej przychodzi Euro i Polacy owszem biegają , ale bezsensu i zupełnie tego nie widać , by umieli cokolwiek zrobić z piłką.
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 24.07.2012, 14:53
To bylo do przewidzenia. Zawsze to Polacy musza byc najgorsi a Czarnogorcy sie wymigali.
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/lig...wiadomosc.html
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 24.07.2012, 15:18
transmisje napisał(a):Wyświetl post
Tak, tak, masz rację i właśnie dlatego przykładowo Ruch Chorzów w III rundzie eliminacji Ligi Europejskiej mógł trafić na Inter Mediolan, Liverpool, Olympique Marsylia, Twente Enschede, Hannover 96 czy też Athletic Bilbao.

To jest problem olewających, a nie olewanych, chociaż nie widzę różnicy pomiędzy stanem obecnym, a przeszłością w tym względzie.

Jak masz możliwość to polecam obejrzeć kilkanaście spotkań z lat np 95-05. Zupełnie inny poziom gry, inna kultura, technika, szybkość.
Jesteś kolejną osobą, która myli piękno futbolu z poziomem sportowym - tutaj nie zawsze jest znak równości. Kiedyś zdawało się, że drużyny grają ładniej, bowiem rywal też na więcej pozwalał. Nie chcę się znowu rozgadywać na ten temat, ale jeszcze 15 czy 20 lat temu, kiedy miewaliśmy drużyny w LM i dobre wyniki w pucharach kasa nie była aż tak decydującym czynnikiem. W tym momencie różnica finansowa pomiędzy polskimi klubami, a klubami z pierwszej dziesiątki jest kilkudziesięciokrotnie większa, niż w tamtych czasach.

Przykładowo kiedyś Turcy płacili tyle co u nas, jak nie mniej, teraz płacą nawet kilkadziesiąt razy więcej i stać ich na wyciąganie piłkarzy z najlepszych klubów Europy. A mówimy o Turkach, Ukraińcach, czy Rosjanach, nie o czołowych piłkarsko nacjach naszego kontynentu. Moim zdaniem czołówka prezentuje się podobnie, jak kiedyś, z tym że bardzo niestabilnie - jeden sezon Wisła, czy Lech mają świetne ekipy, by w następnym bardzo obniżyć loty, natomiast dół sukcesywnie robił postęp, przynajmniej do ostatniego sezonu, bo w tym zaczynają się już w kilku przypadkach widoczne problemy finansowe i następny sezon pokaże czy środek i dół tabeli się cofnął, czy stoi w miejscu, czy robi dalszy progres.

W zeszłym sezonie było 240 spotkań w ekstraklasie a potrafisz wymienić chociaż 5 na dobrym poziomie?
Poziom piłkarski to również poziom przygotowania fizycznego, szybkościowego, poziom dyscypliny taktycznej, szybkości powrotu całej drużyny do ustawienia. Dla Ciebie dobry poziom to akcja za akcję, dziura w środku pola, błędy defensorów w linii defensywnej wpływające na wzrost ilości sytuacji bramkowych - bo tak właśnie było kiedyś, być może i będzie znowu, a tego nie wiem, bo prorokiem nie jestem.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów