The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
StelmiOriginal
Senior Member

Od: 08.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.05.2011, 15:14
Za i przeciw (for and against) i wyrażająca opinię (opinion essay)
WISŁA!!!
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 02.05.2011, 17:52
Znacie jakieś strony ze zwrotami na angielski (formy pisemne, poziom podstawowy) które mogą się przydać, np. w liście formalnym, nieformalnym itp.
Odpowiedz cytując
wislacki
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 02.05.2011, 20:27
Stron żadnych nie znam, choć jak dobrze poszukasz pewnie znajdziesz, bo nie raz na takie trafiałem. Mam na dysku zdjęcia z repetytorium gdzie objaśnione są mniej więcej wszystkie formy plus jakieś przydatne zwroty. Podaj maila, chcesz to ci podrzucę.
...Lubelszczyzna jest za Wisłą !!!
Odpowiedz cytując
Grzegorz z Sanoka
Senior Member

Stary 04.05.2011, 11:57
Jak wam poszło?
Ja nie chciałem Granicy, a akurat ją dali... Ale jakoś wyszedłem z opresji ;]
Armia Białej Gwiazdy
Odpowiedz cytując
Schabek
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 04.05.2011, 12:01
Granica nawet nawet. Pytania do czytanie ze zrozumieniem bylo lekko trudne. Napisac funkcję akapitu itp.
Średnio zadowolony jestem liczyłem na coś łatwiejszego
95% idiotów czyta posty z reką na myszce ... Nie zdejmuj teraz ręki za późno

Wisła Kraków!
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Stary 04.05.2011, 12:06
Ja to samo, też liczyłem na coś łatwiejszego. Granica nawet mogła być bo to miałem niedawno jakoś, a i tak głównie przepisywałem fragment. Pytania też takie lekko trudne. Oby te 21 pkt się udało uzbierać.

Jutro gorzej, a pojutrze chyba jeszcze bardziej. Bo z angola to ja 0.
Odpowiedz cytując
wislacki
Senior Member

Stary 04.05.2011, 12:10
Temat wypracowania mnie rozwalił. Jak zwykle wiersze odrzucałem z góry, tak tu zastanowiłem się chwilę, czy aby ich nie opracować. Wybrałem "Granicę", choć temat strasznie kobiecy, nie odnalazłem się w nim, obym chociaż po części trafił w klucz. Test prosty według mnie, jak uzupełniliście tabelki?
Powód: TSW
Ostatnio edytowane przez wislacki : 04.05.2011 o godz. 12:11.
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Stary 04.05.2011, 12:17
Strzelaliśmy. Przynajmniej ja. O 14:00 słyszałem mają być odpowiedzi, ale ja nie sprawdzam. 30-tego się dowiem.
Odpowiedz cytując
krzysiek92
Senior Member

Od: 01.2008

Stary 04.05.2011, 12:18
sprawa taka: pojebałem jedną z bohaterek za Żańcie wpisałem jakąś Halinę z innej książki.. dodam że resztę bohaterów przedstawiłem prawidłowo z imienia i nazwiska (nie były podane w tekście) odejmą mi punkt za błąd rzeczowy czy może być z tego większy problem.. cała reszta jest na temat i ogólnie ok, tylko ta inna bohaterka niepotrzebnie się zaplątała..
Odpowiedz cytując
royalmichael
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 04.05.2011, 12:49
W tym omawianiu wierszy jedną z autorek była Maria Pawlikowska-Jasnorzewska a ja CHYBA źle przepisywałem jej nazwisko i kilka razy napisałem Maria Pawłowksa-Jasnorzewska. mogą mi wyzerować pracę? ale mam pustkę w głowie...
Odpowiedz cytując
Schabek
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 04.05.2011, 13:34
http://fakty.interia.pl/raport/matur...o,1632111,7352

Powoli podają rozwiązania jakby ktoś szukał
95% idiotów czyta posty z reką na myszce ... Nie zdejmuj teraz ręki za późno

Wisła Kraków!
Odpowiedz cytując
wislacki
Senior Member

Stary 05.05.2011, 17:02
Jak wam dzisiejsza matma poszła?

W moim odczuciu (zdawałem podstawę i rozszerzenie) podstawa trudna jak na swój poziom, chociaż mnie nie sprawiła wielu kłopotów. Znajomy który przygotowując się robił wszystkie arkusze z lat ubiegłych tu rozwiązał zaledwie połowę otwartych.

Natomiast co do rozszerzenia, powiem tak - na korki z matmy chodzę od sierpnia, a arkusze klepię od marca i bardzo dawno nie rozwiązywałem tak trudnej matury. Większość znajomych łapała się za głowy już po pierwszym zadaniu, rekordzista wyszedł po 10 minutach

Jeszcze tylko angielski i fizyka...
Odpowiedz cytując
pablo92TSW
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 05.05.2011, 17:42
wislacki napisał(a):Wyświetl post
Jak wam dzisiejsza matma poszła?

W moim odczuciu (zdawałem podstawę i rozszerzenie) podstawa trudna jak na swój poziom, chociaż mnie nie sprawiła wielu kłopotów. Znajomy który przygotowując się robił wszystkie arkusze z lat ubiegłych tu rozwiązał zaledwie połowę otwartych.

Natomiast co do rozszerzenia, powiem tak - na korki z matmy chodzę od sierpnia, a arkusze klepię od marca i bardzo dawno nie rozwiązywałem tak trudnej matury. Większość znajomych łapała się za głowy już po pierwszym zadaniu, rekordzista wyszedł po 10 minutach

Jeszcze tylko angielski i fizyka...

Z podstawy wyniki wszystkie dobrze, jedyne co mi mogą urwać to może za jakiś zapis, więc 90-100%
Co do rozszerzonej... dla mnie nie była trudna, ale zmęczenie dało znać o sobie, nie wszystko skończyłem, zawaliłem kilka prostych rzeczy. Jednego nie ruszyłem bo mi zabrakło czasu.
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 05.05.2011, 17:50
Dla mnie rozszerzenie było pojebane do kwadratu. W porównaniu z tamtym rokiem niebo a ziemia, kolosalna różnica.

Ten kraj to chyba państwo pokazówek, CKE ugięła się pod falą krytyki z tamtego roku, że matura niby taka prosta i teraz dojebali taką, że się większość zesrała na miętowo.

Chore.
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Stary 05.05.2011, 17:50
Podstawa nawet nieźle mi poszła (przynajmniej tak mi się wydaje), 1 zadania nie zrobiłem z tymi ,,a" do kwadratu, do czwartej....

Natomiast rozszerzenie to jakaś masakra, bardzo trudna. Nawet nie wiem czy 20 pkt będę miał. Specjalnie się jakoś nie przygotowałem, bardziej tak obczajałem zadania, a jak nie umiałem (w większości ) to rozwiązania czytałem.

fialo napisał(a):Wyświetl post
Ten kraj to chyba państwo pokazówek, CKE ugięła się pod falą krytyki z tamtego roku, że matura niby taka prosta i teraz dojebali taką, że się większość zesrała na miętowo.
Bo z ludzie to są kur*a poj*by. Słaba matura to im źle, że za łatwa.

Żeby tylko jutro jakoś poszło...
Ostatnio edytowane przez R33 : 05.05.2011 o godz. 17:52.
Odpowiedz cytując
pablo92TSW
Senior Member

Stary 05.05.2011, 18:00
Co wg. was było takiego trudnego Na prawdę poziom tej maturki był taki wysoki Mnie się wydawało, że nie dali jakoś strasznie trudnego. Może dlatego, że miałem bardzo mocną klasę z matematyki w liceum i jakoś wszyscy ją dobrze umieli.
Odpowiedz cytując
Sami
Senior Member

Stary 05.05.2011, 18:01
Zgadzam się z kolegami powyżej...

Jedyny przedmiot, który zdawałem dodatkowo to matma rozszerzona. Gdy przerabialem arkusze z poprzednich lat to poniżej 70% nie schodziłem. Tamten rok to banał, a to co dziś dojebali to jakiś kosmos... Może z 40% uciułam.. TRAGEDIA.

Podstawowa bez problemów, choć i tak z 2 glupie bledy zrobilem, no ale powyzej 90% bedzie, wiec minimum ktore sobie zalozylem spelnione. Natomiast tez w porownaniu do lat ubieglych byla duzo trudniejsza. Np zadanie typu z tym udowodnieniem kata prostego spotyka sie na rozszerzonym poziomie. Chodze do najlepszego LO w okolicy, a jak widzialem jak humanisci wychodzili to naprawde az zal mi ich bylo, a co dopiero jakies tepaki z gorszych liceów, techników...
"Nie dla ligi, nie dla mody, nie dla żadnego szpanu, nigdy nie zaliczaj nas do stada tych baranów..."
Odpowiedz cytując
wislacki
Senior Member

Stary 05.05.2011, 18:06
pablo92TSW napisał(a):Wyświetl post
Co wg. was było takiego trudnego Na prawdę poziom tej maturki był taki wysoki Mnie się wydawało, że nie dali jakoś strasznie trudnego. Może dlatego, że miałem bardzo mocną klasę z matematyki w liceum i jakoś wszyscy ją dobrze umieli.

Sam napisałem nie najgorzej, moje wymarzone 90% jest w zasięgu, ale oceniając maturę na trzeźwo i porównując ją z poprzednimi rocznikami ta była trudna. Nie było banalnego zadania z wartością bezwzględną, które powtarzało się na próbnych, nie było pytania o dziedzinę funkcji przy logarytmach (również często widywałem). Dziwna ta matura była, taka z dupy wzięta.

Pocieszeniem jest fakt, że większości słabo poszła, więc progi na studia nie powinny być wyjątkowo wysokie
Odpowiedz cytując
michael
Senior Member

Od: 04.2011

Stary 05.05.2011, 18:08
Sami, masz racje. Ludzie co lubia matmę i wiążą z nią przszłość to zdają na rozszerzonym i są zadowoleni. A humaniści( w tym gronie i ja) licza każdy punkt. Ja ledwo nazbierałem 15 i dla mnie absurdem jest dawanie takich trudnych zadań. CKE w tym roku ostro jedzie. Na polskim tez wcale łatwo nie było, a tematy z rozszerzonego to jakis kosmos był...
Ale miejmy nadzieję, że wyniki nie będa najgorsze ; )
Odpowiedz cytując
Sensej
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 05.05.2011, 18:13
Podstawowa trudna?

Prosze Was :]

jak zobaczylem 1 zadania to wylaczylem bo myslalem ze to zadania z egzaminu gimnazjalnego

rozszerzona dość trudna, ale porównywanie np do mojej matury sprzed 3 lat, to nie fair. My nie mielismy podstawy i rozserzenia. A wiec do rozszerzenia nie szło się na luzie, i bez wiedzy

Jak idziecie na polibude to różnicy żadnej nie ma, wyższy poziom = niższe progi. Gorzej jak gdzieś można to wymieniac na np. chemie.

Ale będzie dobrze Wiślacy to przyszłość tego narodu
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 05.05.2011, 18:18
Podstawowa była okej, ale bez kitu jak humanista ma przeprowadzić taki dowód z kątami ? Bez przesady..

A rozszerzenie było P O J E B A N E.

Zadanie z kombinatoryki, którą w LO traktuje się po macoszemu kompletnie za 4 punkty. Rozgoryczony jestem straszliwie.
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
Sami
Senior Member

Stary 05.05.2011, 18:32
Tzn podstawowa była trudniejsza porównując ją z poprzednimi latami. Oczywiście nie sprawiła mi żadnych problemów, ale na trzeźwo, na chłodno oceniając to po prostu była trudniejsza niż w latach ubiegłych.

Natomiast na rozszerzonej zawiodłem się strasznie. Liczyłem na jakieś 70% a będę miał z 40....
Na każdych dotychczas były: wartość bezwzględna, wielomiany a w tym roku nic... Nawet zadania z prawdopodobieństwa nie było uczciwego, tylko jakieś gówniane.
"Nie dla ligi, nie dla mody, nie dla żadnego szpanu, nigdy nie zaliczaj nas do stada tych baranów..."
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 05.05.2011, 18:38
Kiedyś na maturze były pochodne i całki. Teraz jest coraz mniej materiału na maturze, co nie podoba się uczelniom wyższym.
Na pierwszym wykładzie z analizy matematycznej przerobiliśmy cały materiał z liceum. W dwie godziny.
Nie mówię, że teraz matura była prosta. Była trudniejsza niż w zeszłym roku i wasze opinie to pochodna zagłaskiwania przez lata poprzednie. Teraz zrobili maturę na poziomie i wszyscy zostali zbici z pantałyku, bo nie spodziewali się braku wielomianów.
Odpowiedz cytując
TSW Fanatyk
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 05.05.2011, 18:50
Czy Wy tu wszyscy na rozszerzoną poszli? O matko i córko! Odchodziliście kiedyś od książek?

majca podstawa zdana na lajcie, z kumplem ja rozwiązaliśmy.

Gorzej będzie z polskim, mam pytanie czy i ile mogę dostać pkt za to że nawiązałem do całej lektury (że usunęła dziecko, że kwasem go oblała, że się zniszczyła psychicznie)?
I
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 05.05.2011, 18:53
Bodajże trzy.
Ale to chyba musiałeś zrobić.
Odpowiedz cytując
vabanq
Senior Member

Stary 05.05.2011, 18:55
krzysiek92 napisał(a):Wyświetl post
sprawa taka: pojebałem jedną z bohaterek za Żańcie wpisałem jakąś Halinę z innej książki.. dodam że resztę bohaterów przedstawiłem prawidłowo z imienia i nazwiska (nie były podane w tekście) odejmą mi punkt za błąd rzeczowy czy może być z tego większy problem.. cała reszta jest na temat i ogólnie ok, tylko ta inna bohaterka niepotrzebnie się zaplątała..
Żaden problem, odejmą 1 pkt, ja tak samo pojebałem imiona bohaterów w zeszłym roku ;p
royalmichael- to samo co wyżej
Ostatnio edytowane przez vabanq : 05.05.2011 o godz. 18:59.
www.wislaszaliki.pl.tl
Kalwaria Bezżydowska
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Stary 05.05.2011, 19:01
murray napisał(a):Wyświetl post
Kiedyś na maturze były pochodne i całki. Teraz jest coraz mniej materiału na maturze, co nie podoba się uczelniom wyższym.
Na pierwszym wykładzie z analizy matematycznej przerobiliśmy cały materiał z liceum. W dwie godziny.
Nie mówię, że teraz matura była prosta. Była trudniejsza niż w zeszłym roku i wasze opinie to pochodna zagłaskiwania przez lata poprzednie. Teraz zrobili maturę na poziomie i wszyscy zostali zbici z pantałyku, bo nie spodziewali się braku wielomianów.
Kiedyś to licea były 4-letnie po 8 h majcy tygodniowo. Z wielomianów to trochę było np. można było tabelkę Hornera zastosować (mówię o rozszerzeniu).

Macie jakieś rady na jutrzejszy angol podstawowy, bo piszę podstawę ale ja prawie w ogóle nic nie umiem, a boje się, że dadzą kosmos.
Odpowiedz cytując
blanco
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 05.05.2011, 19:05
Nie narzekajcie na matematykę , ja za dwa lata piszę rozszerzoną z biologii i chemii + fizyka
Ostatnio edytowane przez blanco : 05.05.2011 o godz. 19:16.
Należę do Socios Wisła Kraków od 11/2018
Odpowiedz cytując
Telus
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 05.05.2011, 19:21
Reksio33 napisał(a):Wyświetl post
Kiedyś to licea były 4-letnie po 8 h majcy tygodniowo. Z wielomianów to trochę było np. można było tabelkę Hornera zastosować (mówię o rozszerzeniu).

Macie jakieś rady na jutrzejszy angol podstawowy, bo piszę podstawę ale ja prawie w ogóle nic nie umiem, a boje się, że dadzą kosmos.
Tak, najlepiej bys sie przygotowal, chociaz teraz juz pozno z tego jak powinien wygladac list form/nieform, ankieta, ogloszenie itp, podstawowe zwroty, ktore tu bede potrzebne. Poza tym sluchaj uwaznie i skop jej dupe.
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Stary 05.05.2011, 19:43
Wiem, że późno, ale jak zobaczyłem jakie teraz matury dają to stres jest. Z tym słuchaniem to będzie bardzo ciężko.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów