|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Za i przeciw (for and against) i wyrażająca opinię (opinion essay)
![]()
WISŁA!!!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Znacie jakieś strony ze zwrotami na angielski (formy pisemne, poziom podstawowy) które mogą się przydać, np. w liście formalnym, nieformalnym itp.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Stron żadnych nie znam, choć jak dobrze poszukasz pewnie znajdziesz, bo nie raz na takie trafiałem. Mam na dysku zdjęcia z repetytorium gdzie objaśnione są mniej więcej wszystkie formy plus jakieś przydatne zwroty. Podaj maila, chcesz to ci podrzucę.
![]()
...Lubelszczyzna jest za Wisłą !!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jak wam poszło?
![]() Ja nie chciałem Granicy, a akurat ją dali... Ale jakoś wyszedłem z opresji ;] ![]()
Armia Białej Gwiazdy
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
Granica nawet nawet. Pytania do czytanie ze zrozumieniem bylo lekko trudne. Napisac funkcję akapitu itp.
Średnio zadowolony jestem liczyłem na coś łatwiejszego ![]()
95% idiotów czyta posty z reką na myszce ... Nie zdejmuj teraz ręki za późno
![]() Wisła Kraków! |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Ja to samo, też liczyłem na coś łatwiejszego. Granica nawet mogła być bo to miałem niedawno jakoś, a i tak głównie przepisywałem fragment.
Pytania też takie lekko trudne. Oby te 21 pkt się udało uzbierać.Jutro gorzej, a pojutrze chyba jeszcze bardziej. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Temat wypracowania mnie rozwalił. Jak zwykle wiersze odrzucałem z góry, tak tu zastanowiłem się chwilę, czy aby ich nie opracować. Wybrałem "Granicę", choć temat strasznie kobiecy, nie odnalazłem się w nim, obym chociaż po części trafił w klucz. Test prosty według mnie, jak uzupełniliście tabelki?
Powód: TSW
Ostatnio edytowane przez wislacki : 04.05.2011 o godz. 12:11.
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Strzelaliśmy.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2008
Offline |
|
|
sprawa taka: pojebałem jedną z bohaterek za Żańcie wpisałem jakąś Halinę z innej książki.. dodam że resztę bohaterów przedstawiłem prawidłowo z imienia i nazwiska (nie były podane w tekście) odejmą mi punkt za błąd rzeczowy czy może być z tego większy problem.. cała reszta jest na temat i ogólnie ok, tylko ta inna bohaterka niepotrzebnie się zaplątała..
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
W tym omawianiu wierszy jedną z autorek była Maria Pawlikowska-Jasnorzewska a ja CHYBA źle przepisywałem jej nazwisko i kilka razy napisałem Maria Pawłowksa-Jasnorzewska. mogą mi wyzerować pracę? ale mam pustkę w głowie...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
![]()
95% idiotów czyta posty z reką na myszce ... Nie zdejmuj teraz ręki za późno
![]() Wisła Kraków! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jak wam dzisiejsza matma poszła?
W moim odczuciu (zdawałem podstawę i rozszerzenie) podstawa trudna jak na swój poziom, chociaż mnie nie sprawiła wielu kłopotów. Znajomy który przygotowując się robił wszystkie arkusze z lat ubiegłych tu rozwiązał zaledwie połowę otwartych. Natomiast co do rozszerzenia, powiem tak - na korki z matmy chodzę od sierpnia, a arkusze klepię od marca i bardzo dawno nie rozwiązywałem tak trudnej matury. Większość znajomych łapała się za głowy już po pierwszym zadaniu, rekordzista wyszedł po 10 minutach Jeszcze tylko angielski i fizyka... ![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
Z podstawy wyniki wszystkie dobrze, jedyne co mi mogą urwać to może za jakiś zapis, więc 90-100% Co do rozszerzonej... dla mnie nie była trudna, ale zmęczenie dało znać o sobie, nie wszystko skończyłem, zawaliłem kilka prostych rzeczy. Jednego nie ruszyłem bo mi zabrakło czasu. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Dla mnie rozszerzenie było pojebane do kwadratu. W porównaniu z tamtym rokiem niebo a ziemia, kolosalna różnica.
Ten kraj to chyba państwo pokazówek, CKE ugięła się pod falą krytyki z tamtego roku, że matura niby taka prosta i teraz dojebali taką, że się większość zesrała na miętowo. Chore. ![]()
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly
Listen fucking stars - you're breaking our hearts!! |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Podstawa nawet nieźle mi poszła (przynajmniej tak mi się wydaje), 1 zadania nie zrobiłem z tymi ,,a" do kwadratu, do czwartej....
Natomiast rozszerzenie to jakaś masakra, bardzo trudna. Nawet nie wiem czy 20 pkt będę miał. Specjalnie się jakoś nie przygotowałem, bardziej tak obczajałem zadania, a jak nie umiałem (w większości
Żeby tylko jutro jakoś poszło...
Ostatnio edytowane przez R33 : 05.05.2011 o godz. 17:52.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Co wg. was było takiego trudnego
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zgadzam się z kolegami powyżej...
Jedyny przedmiot, który zdawałem dodatkowo to matma rozszerzona. Gdy przerabialem arkusze z poprzednich lat to poniżej 70% nie schodziłem. Tamten rok to banał, a to co dziś dojebali to jakiś kosmos... Może z 40% uciułam.. TRAGEDIA. Podstawowa bez problemów, choć i tak z 2 glupie bledy zrobilem, no ale powyzej 90% bedzie, wiec minimum ktore sobie zalozylem spelnione. Natomiast tez w porownaniu do lat ubieglych byla duzo trudniejsza. Np zadanie typu z tym udowodnieniem kata prostego spotyka sie na rozszerzonym poziomie. Chodze do najlepszego LO w okolicy, a jak widzialem jak humanisci wychodzili to naprawde az zal mi ich bylo, a co dopiero jakies tepaki z gorszych liceów, techników... ![]()
"Nie dla ligi, nie dla mody, nie dla żadnego szpanu, nigdy nie zaliczaj nas do stada tych baranów..."
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Sam napisałem nie najgorzej, moje wymarzone 90% jest w zasięgu, ale oceniając maturę na trzeźwo i porównując ją z poprzednimi rocznikami ta była trudna. Nie było banalnego zadania z wartością bezwzględną, które powtarzało się na próbnych, nie było pytania o dziedzinę funkcji przy logarytmach (również często widywałem). Dziwna ta matura była, taka z dupy wzięta. Pocieszeniem jest fakt, że większości słabo poszła, więc progi na studia nie powinny być wyjątkowo wysokie ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2011
Offline |
|
|
Sami, masz racje. Ludzie co lubia matmę i wiążą z nią przszłość to zdają na rozszerzonym i są zadowoleni. A humaniści( w tym gronie i ja) licza każdy punkt. Ja ledwo nazbierałem 15 i dla mnie absurdem jest dawanie takich trudnych zadań. CKE w tym roku ostro jedzie. Na polskim tez wcale łatwo nie było, a tematy z rozszerzonego to jakis kosmos był...
Ale miejmy nadzieję, że wyniki nie będa najgorsze ; ) |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
|
Podstawowa trudna?
Prosze Was :] jak zobaczylem 1 zadania to wylaczylem bo myslalem ze to zadania z egzaminu gimnazjalnego ![]() rozszerzona dość trudna, ale porównywanie np do mojej matury sprzed 3 lat, to nie fair. My nie mielismy podstawy i rozserzenia. A wiec do rozszerzenia nie szło się na luzie, i bez wiedzy ![]() Jak idziecie na polibude to różnicy żadnej nie ma, wyższy poziom = niższe progi. Gorzej jak gdzieś można to wymieniac na np. chemie. Ale będzie dobrze Wiślacy to przyszłość tego narodu ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Podstawowa była okej, ale bez kitu jak humanista ma przeprowadzić taki dowód z kątami ? Bez przesady..
A rozszerzenie było P O J E B A N E. Zadanie z kombinatoryki, którą w LO traktuje się po macoszemu kompletnie za 4 punkty. Rozgoryczony jestem straszliwie. ![]()
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly
Listen fucking stars - you're breaking our hearts!! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tzn podstawowa była trudniejsza porównując ją z poprzednimi latami. Oczywiście nie sprawiła mi żadnych problemów, ale na trzeźwo, na chłodno oceniając to po prostu była trudniejsza niż w latach ubiegłych.
Natomiast na rozszerzonej zawiodłem się strasznie. Liczyłem na jakieś 70% a będę miał z 40.... Na każdych dotychczas były: wartość bezwzględna, wielomiany a w tym roku nic... Nawet zadania z prawdopodobieństwa nie było uczciwego, tylko jakieś gówniane. ![]()
"Nie dla ligi, nie dla mody, nie dla żadnego szpanu, nigdy nie zaliczaj nas do stada tych baranów..."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
Kiedyś na maturze były pochodne i całki. Teraz jest coraz mniej materiału na maturze, co nie podoba się uczelniom wyższym.
Na pierwszym wykładzie z analizy matematycznej przerobiliśmy cały materiał z liceum. W dwie godziny. Nie mówię, że teraz matura była prosta. Była trudniejsza niż w zeszłym roku i wasze opinie to pochodna zagłaskiwania przez lata poprzednie. Teraz zrobili maturę na poziomie i wszyscy zostali zbici z pantałyku, bo nie spodziewali się braku wielomianów. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
|
Czy Wy tu wszyscy na rozszerzoną poszli? O matko i córko! Odchodziliście kiedyś od książek?
![]() majca podstawa zdana na lajcie, z kumplem ja rozwiązaliśmy. Gorzej będzie z polskim, mam pytanie czy i ile mogę dostać pkt za to że nawiązałem do całej lektury (że usunęła dziecko, że kwasem go oblała, że się zniszczyła psychicznie)? ![]()
I
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
Bodajże trzy.
Ale to chyba musiałeś zrobić. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
royalmichael- to samo co wyżej ![]()
Ostatnio edytowane przez vabanq : 05.05.2011 o godz. 18:59.
![]()
www.wislaszaliki.pl.tl
Kalwaria Bezżydowska |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Z wielomianów to trochę było np. można było tabelkę Hornera zastosować (mówię o rozszerzeniu).Macie jakieś rady na jutrzejszy angol podstawowy, bo piszę podstawę ale ja prawie w ogóle nic nie umiem, a boje się, że dadzą kosmos. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
Nie narzekajcie na matematykę , ja za dwa lata piszę rozszerzoną z biologii i chemii + fizyka
![]()
Ostatnio edytowane przez blanco : 05.05.2011 o godz. 19:16.
![]()
Należę do Socios Wisła Kraków od 11/2018
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2006
Offline |
|
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Wiem, że późno, ale jak zobaczyłem jakie teraz matury dają to stres jest.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|