flamengista napisał(a):

Błagam, nie rozśmieszaj mnie. Nie przypisuj sobie (tzn. kibicom Legii) autorstwa tej kompozycji. To teza równie absurdalna, jak to że hymn "Jak długo na Wawelu" został napisany przez Wiślaków.
Obie melodie to popularne przyśpiewki (pewnie ludowe), zaadoptowane na potrzeby stadionowe.
Natomiast w przypadku Legii zabawne jest to, że hymn zaczyna się od słów: "Mistrzem Polski jest Legia". Co innego śpiewać: "jesteśmy najlepsi, jesteśmy potęgą" - można jeszcze żałośnie bronić takiej tezy, mówiąc że chodzi o ruch kibicowski, historię klubu etc. Ale mistrzem albo się jest w danym sezonie, albo się nie jest. To chyba proste.
|
Kompletnie nie rozumiem, o co Ci chodzi. Nigdzie nie napisałem, że melodia pod ''mistrzem Polski'' została wymyślona przez Legię. Ale za to Legia jako pierwsza przerobiła tą melodię na swoje potrzeby i pod swoje słowa. Więc można powiedzieć, że to nasza pieśń, którą następnie Wy przerobiliście. O to w tym wszystkim chodzi- kto pierwszy, ten lepszy. Czemu to Wasze lalalalalalala Wisła nazywacie HSV? Chyba nie muszę Ci odpisywać. Oni jak pierwsi to wykorzystali dlatego każdy mówi na to właśnie tak.
Co do słów naszego hymnu ''Mistrzem Polski jest Legia...'', chociaż tak naprawdę nim nie jest jest również absurdalnym zarzutem. W ten sam sposób nie ma spójności w Waszej pieśni, gdzie śpiewacie ''najlepszych kibiców w Polsce masz''...najlepszych? Nie powiedziałbym, nie raz i nie dwa macie kłopot z kompletem na wyjazdach. Oprawy też już nie tak dobre jak kiedyś. Więc czemu tak śpiewacie? Zmieńcie słowa na ''prawie najlepsi''.
kreseq w którym momencie przesadziłem, bo nie bardzo wiem.