Wyświetl pojedynczy post
vit-stjärna
Junior Member

Od: 05.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.08.2010, 11:53
Dostalem taka odpowiedz od p. Niedzialkowskiej:

"Dziękuję za przesłane zdjęcia, które potwierdzają niestety, że obiekt stadionu Wisły jest następnym przykładem nurtu architektonicznego -brutalizmu, który załada, że najważniejsze są: przestrzeń, konstrukcja i uwrażliwienie na właściwości zastosowanych materiałów. Niestety, gdyż tym samym elewacja stadionu nie będzie niepowtarzalna. (W załączeniu zdjęcia.)
Architektura brutalistyczna w potocznym rozumieniu jest po prostu brzydka. W Polsce dodatkowo kojarzy się z epoką komunistyczną, kiedy w krajobrazie dominowały bloki z betonowych płyt. A właśnie beton jest najważniejszym materiałem w brutalizmie.
Termin "brutalizm" pochodzi od francuskiego słowa brut - surowy. Określenie to stosował największy twórca architektury modernistycznej Francuz Le Corbusier w odniesieniu do stosowanych przez niego materiałów, wśród których najważniejszą rolę pełnił beton. Dodajmy, beton w swojej najbardziej surowej - brutalnej - postaci: nieotynkowany, często z pozostawionymi śladami szalunków (desek służących jako forma dla mieszanki betonowej).
Za pierwszy budynek brutalistyczny uznaje się wybudowaną w 1949 r.w Hunstanton w Anglii szkołę projektu Petera i Alison Smithsonów. Miała ona odkrytą stalową konstrukcję, odsłonięte belki stropowe i przewody instalacyjne, ściany pozostawiono nieotynkowane.Najsłynniejszą budowlą z surowego betonu był wybudowany w latach 1946-52 przez Le Corbusiera blok mieszkalny w Marsylii, zwany Jednostką Marsylską - on właśnie zapoczątkował nurt. Zbudowano go z betonu, ponieważ po wojnie trudno było o stal, która osiągała zawrotne ceny. Le Corbusier tak zachwycił się fakturą surowego betonu, że postanowił budynku nie tynkować. Ślady desek porównał do zmarszczek na twarzy.
Mam nadzieję, że moje wyjaśnienia będą wystarczające dla Pana
Z poważaniem
J. Niedziałkowska"

Bardzo tania wymowke znalazl sobie inwestor.
Ta odpowiedzia p. Niedzialkowska ostro mnie w....a i zlozylem do NIK ( zachecam innych do zrobienia tego samego) zawiadomienie o niegospodarnosci przy budowie stadionu. Kiedy zmieniono " beton architektoniczny" na " beton konstrukcyjny" i elewacja wyglada katastrofalnie , to teraz mowi sie o " brutalizmie". Co za cynizm, obluda i zaklamanie inwestora. Pozdrawiam.
Odpowiedz cytując