Wyświetl pojedynczy post
biała gwiazda
Senior Member

Od: 07.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.08.2010, 19:48
orzeu napisał(a):Wyświetl post
Wystarczylo pokazac w tv spor o niczym zeby sie w tym temacie zrobilo tloczno. Widac jak wyglada zainteresowanie polityka w Polsce, zwlaszcza wsrod wszelkiej masci przeciwnikow pisu. Raz na miesiac wystarczy pokazac takim ludziom jakas marginalna ale niefajna twarz zwolennikow pisu zeby mogli utwierdzic sie po raz kolejnu ze 8mln wyborcow pis to glaby, a cala partia jest do dupy. Do komentowania wojny o krzyz skore sa dziesiatki, bo to proste, nie trzeba myslec i przy okazji mozna pobluzgac albo urzadzic festiwal przescigiwania sie w stylu "moze jeszcze pomnik na bialym koniu!". Na co dzien przy konkretnych dyskusjach nikogo nie widac. Przykre ze nie ma chetnych do rozmowy o podatkach, prawie czy polityce miedzynarodowej. Do bicia piany zas sa cale zastepy. Media i sami politycy dobrze wyczuwaja zapotrzebowanie, wiekszosci nie interesuje merytoryka i spokojna debata. Jara was gdy sa wrzaski, wyzwiska i glupie teksty. To dzieki wam polityka w Polsce zmienila sie w palikotyke i przepychanki. Wstyd mi ze zyje w spoleczenstwie nakierowanym na prymitywizm. Wstyd ze w Polsce tak obniza sie wszystkie standardy, w tym edukacje, premiujac ludzi myslacych schematycznie, a karzac tych ktorzy mysla samodzielnie przy czym rozdajac tytuly na lewo i prawo dzieki czemu byle glab jest dzisiaj "mgr". Wstyd za ta nienawisc ludzi do Polski i kompleksy przed zachodem objawiajaca sie w tekstach o... wstydzie przed zachodem i sformulowaniach w stylu "w tym kraju..".
Dalej, do boju piewcy tolerancji. Jak mawial pewien towarzysz: Pokazcie co potraficie!
To niech odetną się od tej marginalnej części. Przecież sami się w to angażują, wydając oświadczenia mówiące o tym żeby zostawić krzyż, dają sygnał do ataku tym marginalnym frakcją, dzięki czemu słyszeliśmy dziś dość wyraźnie okrzyki "Jarosław Kaczyński". Przypomnę tylko że decyzja o pochowaniu Lecha Kaczyńskiego na Wawelu niosła też pewne kontrowersje, ale nawet przeciwnicy potrafili uszanować tą decyzję i nikt nie robił hucpy na pogrzebie.
Przedstawiciele Pisu jako jedyni nie wzięli udziału w spotkaniu na temat budżetu, dlaczego? Oczywiście woleli zrobić własną konferencję i wszystko skrytykować. Tak media czepią z najbardziej prymitywnych tematów, ale i w obie strony. Nakręcają emocję zwolenników Po i Pisu. Rok temu podobno niemal mordowano kupców z KDC. Zbiegiem okoliczności dzień później byłem w Warszawie u osoby pracującej ulicę dalej.Co się okazało? Ten paraliż stolicy, tysiące ludzi, uliczne zamieszki były wielką bujdą, wyolbrzymioną w telewizji. Dawało to wrażenie reszcie Polski że w stolicy niewiadomo co się dzieje.
Mi bardziej wstyd za nienawiść Polaka do Polaka i wmawianie że są"dwie różne Polski". Dziwnym trafem funkcjonuje z wieloma zwolennikami Pisu i nie ma żadnych zgrzytów dopóki nie rozmawiamy o polityce. Wtedy dopiero zaczynają grać emocje, nieracjonalne teorie, uwarunkowania wynikające z wychowania.
Nie uważam żadnego z moich znajomych(głosujących na Pis) za głąba, ani zaściankowego człowieka. Patrząc dziś na ten spektakl czułem tylko smutek i nie jarały mnie żadne komentarze w tej sprawie.
Też mnie denerwuje pomijanie ważnych tematów w dyskusji politycznej. Ale teraz mocno pojechałeś, najpierw wkurza cię obniżanie standardów w naszym kraju, a potem masz pretensje że ludzie mają kompleksy z tych powodów. Ta cała tzw. "nienawiść do Polski" to wymysł, niemający definicji. Bo ja nie widzę zbiorowego palenia flag, godła, no chyba że dla ciebie jest to narzekanie ludzi którzy zobaczyli ze gdzie indziej można żyć zupełnie inaczej i tam są lepsze standardy życia. W mediach nie ma też mowy o pozytywnych działaniach, dam ci przykład z dziedziny o której wiem bardzo dużo. Opinia jest taka"polskie drogi są beznadziejne, a nawet jak coś zrobią to dogonimy zachód za 100 lat." Nie dowiesz się w wiadomościach że w Polsce buduje się właśnie dokładnie 1052km autostrad i dróg ekspresowych, a kolejne 600km jest na etapie przetargów. Co więcej nie dowiesz się że drogi ekspresowe są budowane w standardach autostrad(wszystkie nie mają skrzyżowań kolizyjnych, ani świateł jak np.gierkówka i mają 2 pasy i pas awaryjny). Gdy powiedziałem o tym osobie głosującej na Pis, otrzymałem odpowiedź że"to nie o to chodzi i są ważniejsze i go drogi nie obchodzą ". Dwa dni później narzekał że jak jechał do Czech to było "tyle dziur". Ludzie wolą igrzyska(spory o krzyż) i różne atrakcje od nudnych posiedzeń sejmu. A do tego jeszcze uwielbiamy narzekać.
Ostatnio edytowane przez biała gwiazda : 03.08.2010 o godz. 19:52.