Wyświetl pojedynczy post
bonawentura
Senior Member

Od: 07.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.08.2010, 22:43
tomaslfc14 napisał(a):Wyświetl post
Moje zaś zdanie jest takie: poziom piłki jest u nas faktycznie coraz wyższy, lecz w innych krajach poziom piłki dźwiga się w szybszym tempie...
No nie no - myśl jak z czasów propagandy PRL - wymiernik naszej piłki to nasza piłka reprezentacyjna i jej tragiczny stan. Musimy coś zacząć robić, bo inaczej skończymy tragicznie.

Do polska.mysl.szkoleniowa - owszem nic nie da to, że się nagle te przepisy wprowadzi, ale można wprowadzać mechanizmy stymulujące to wprowadzanie. Ewentualne dofinansowanie do budowy takich szkółek z funduszy płynących bezpośrednio od PZPNu nie mówiąc już o dodatkowych pieniądzach na zorganizowanie takich szkółek z UE. Możnaby wprowadzić takie regulacje, które zobowiążą wszystkie bez wyjątku polskie kluby, że do 2015 roku musi powstać profesjonalna szkółka młodzieżowa dla kilku grup wiekowych. Można stworzyć wymogi, by w składzie było conajmniej kilku wychowanków. To wszystko jest do zrobienia, nawet kosztem ilości klubów w lidze polskiej. Niech gra tylko 6 klubów w lidze, ale z profesjonalnymi szkółkami - zapewniam - poziom byłby znacznie wyższy. Zresztą profesjonalnie zorganizowany klub to i lepsi sponsorzy i więcej pieniędzy dla klubu. Szkółki piłkarskie to czysty biznes, na którym kluby mogłyby dobrze zarabiać. Ale do tego trzeba chęci.

Zresztą Basałaj niedawno w wywiadzie wspominał, że z Cupiałem już postanowili o utworzeniu profesjonalnej szkółki już w przyszłym roku. Ciekawe, czy słowa obrócą się w czyn i nie będziemy musieli sprowadzać takich Bunozów z zagranicy, tylko będziemy mieli takich kilku z własnej szkółki i będziemy mogli w kim wybierać.

Dziś wiele mówi się o transferach zagranicznych, bo polscy piłkarze za drogo kosztują. Kupujemy zagranicznych na potęgę, bo są tansi, a podobno tak samo dobrzy. Czas zweryfikuje, jak dobre transfery dokonała Wisła w obecnym okienku transferowym - czy był to szrot, czy może jednak kogoś wartościowego kupiliśmy. Poczekajmy i nie podniecajmy się tak mocno tymi transferami, ani pozytywnie, ani negatywnie. Drużyna musi się zgrać, by móc poszczególne nabytki ocenić. Choć jeden nabytek myślę, że można już oceniać - trenera...
Odpowiedz cytując