Wyświetl pojedynczy post
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 27.07.2010, 11:49
mr_kwolf napisał(a):Wyświetl post
Oj też się mylisz, przy kursie 1.5 masz prawdopodobieństwo 66.6%. W takim wypadku trzeba zastosować funkcje wykładniczą a nie liniową i nie da się tak łatwo wyliczyć środka między dwoma punktami.
Przecież zaznaczyłem, że pomijam marżę buka. I wtedy przy kursie 1,5 i założeniu że jest to 75% przy przemnożeniu przez 0,9 wychodzi właśnie 67%.

prober napisał(a):Wyświetl post
Po prostu przy 1,6 szanse Sparty wyniosły niecałe 75%. A do 67% "zjechałem", bo mr_kwolf podsunął kurs 1,7 w Totomiksie, gdzie kurs na wygraną Sparty był wyższy.

To zależy od kursów na dwa pozostałe rozstrzygnięcia. I to właśnie różni proponowaną przeze mnie metodę od tej z uwzględnieniem marży. Podałem wcześniej sposób jak to liczyć.
Ta metoda nie ma racji bytu bo prawdopodobieństwo dla jednego zdarzenia powinno liczyć się tak samo niezależnie od ilości możliwych rozstrzygnięć. Przykładowo 1,7 w siatkówce gdzie masz 12 jest takim samym prawdopodobieństwem jak 1,7 w futbolu gdzie masz 1X2.

Cytat:
Kolejny raz powtórzę, że ne musze sie silić na dowody. Jeśli dobrze ci z tym, to graj w swoim systemie. Kilkanaście postów wcześniej wtrąciłem, że bukmacherzy dają niecałe 75% szans Sparcie i to zdecydowanie podtrzymuję, cała reszta rozważań nt. bukmacherskie jest w tym wątku zbędna.
Stosując metodę „tak bo tak, dowodów nie dam” lekceważysz swoich współrozmówców. Zwłaszcza, że nie rozmawiamy o sprawie ideologicznej tylko o matematyce/statystyce/logice, a w takiej dyskusji tylko jedna strona może mieć rację bo wszystko jest do wyliczenia przy zastosowaniu właściwych wzorów. I jeśli z jednej strony masz kalkulację, a z drugiej „tak bo tak” to sory ale wychodzi wyraźnie kto podchodzi do tematu należycie.

Cytat:
I choćby tutaj widać, że rozkład szans jest sztucznie spłaszczony, tylko 86% szans na wygraną dla drużyny numer 1 w spotkaniu z drużyną numer 105 w rankingu światowym? Oceń sam.
Oprócz prawdopodobieństwa istnieje jeszcze coś takiego jak zachęcenie grających do obstawienia i liczenie na skumulowanie przez grających kilku zdarzeń 1,1 gdzie prawdopodobieństwa łącznego ich trafienia spada dramatycznie wraz z ilością zdarzeń.
Ostatnio edytowane przez orzeu : 27.07.2010 o godz. 11:51.
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując