Wyświetl pojedynczy post
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 25.06.2010, 18:42
St@chu napisał(a):Wyświetl post
Sytuacja wygląda tak. Jeśli wygra JK Platforma nie zrobi nic bo nie da rady...
A jeśli nie wygra, to będzie musiała się dogadać z Kaczyńskim. Gra toczy się teraz o to, czy PO będzie mogła robić co jej się podoba, czy będzie musiała uwzględnić w swoich planach także te środowiska, których nie reprezentuje.

Biorąc pod uwagę jacy amatorzy są w rządzie Tuska (czego przykładem jest np. reforma armii) wolałbym, żeby ktoś ich pilnował.

Cytat:
Mundurówki mają być zniesione... Co prawda w długiej perspektywie, ale nie da się tego konstytucyjnie raczej obejść. Zapowiedziano dążenie do zrównania, czy też podniesienia wieku emerytalnego.
Ja zaś uważam, że to jest tylko zapobiegawcze leczenie i odsuwanie skutków w czasie. Wolałbym, żeby projekt zmian w emeryturach był bardziej odważny.

Cytat:
Abstrahując jednak od tych tematów, chciałem zwrócić Twoją uwagę, że zgadzasz się z moim spojrzeniem na hasło "solidarnego państwa" tymczasem wolisz popierać PiS, który tą solidarność postrzega jednak nieco inaczej.
To bardzo proste - Ty wierzysz, że świat wygląda tak, jak mówią politycy, a ja od dawna nie.

Cytat:
Moim zdaniem właśnie to spojrzenie na "Polskę solidarną" determinuje to, że PO popiera zachód a PiS wschód, oraz to że starsi i słabiej wykształceni dominują w elektoracie PiS, a młodsi i Ci z wykształceniem wyższym dominują w elektoracie PO.
Już mam dość takich zaklęć. Ja znam takie miejsca, gdzie cała kadra kierownicza to wyborcy PiSu, a sekretarki głosują na PO.

Druga sprawa - mogę odbić piłeczkę - mapka wyników z matury wskazuje na to, że wyższe wyniki i większą zdawalność osiągają maturzyści z terenów głosujących na PiS (wschód).

Po trzecie - nie rozumiem tej podniety faktem, że na PO głosują ludzie z wyższym wykształceniem. Dzisiaj wyższe wykształcenie może mieć każdy, a nie każdy powinien. Poczytaj ciekawy artykuł:

http://blog.onet.pl/40532,1,archiwum_goracy.html

Załamana skończyła prestiżowy kierunek na uniwersytecie i teraz bardzo tego żałuje. Pracuje jako pomoc biurowa: "Dyrygują mną ludzie po technikum skończonym naście lat temu. Moi znajomi z tytułami magistra opiekują się dziećmi, pracują w sklepach, kilkoro jest na stażach w urzędach - darmowych, albo za 600 zł miesięcznie. Ci, którzy jeszcze wierzą w to, że znajdą lepszą pracę są bezrobotni".

Takich ludzi jest bardzo wielu i oni również są elektoratem roszczeniowym, tyle tylko że kładą nacisk na inne akcenty i dlatego głosują na PO. W rzeczywistości poziom wiedzy dotyczącej funkcjonowania państwa, polityki itp. jest dokładnie taki sam jak osób z wykształceniem średnim, różnią się jedynie papierkiem.

I nie mam zamiaru nikogo obrażać, uważam że wielu osobom niemal zniszczono życie wysyłając na studia, na które się nie nadają, albo które nikomu są niepotrzebne.

AS82 napisał(a):Wyświetl post
Bronisław Komorowski, w dniach 14-18 czerwca, był najczęściej negatywnie prezentowanym kandydatem na urząd prezydenta - stwierdza Fundacja Batorego w raporcie z monitoringu kampanii w TVP. Najwięcej prezentacji pozytywnych mieli Grzegorz Napieralski i Jarosław Kaczyński.

Fundacja Batorego przygotowała raport na podstawie analizy czterech serwisów informacyjnych TVP: "Wiadomości", "Panoramy", "Teleexpressu" oraz "Infoserwisu", emitowanych w dniach 14-18 czerwca. Z tezami raportu nie zgadza się TVP.

biedny uciemiężony PIS ,któremu Gazeta Wyborcza i TVN nie daja spokoju
To wina TVP że pokazywała wpadki Komorowskiego? Przecież gdyby tego nie robiła, to byłaby zwykła manipulacja.

Fundacja Batorego ma pretensje do TVP, że nie manipulowała wizerunkiem Komorowskiego, pyszne.
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 25.06.2010 o godz. 18:49.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa