Wyświetl pojedynczy post
robin hood
Senior Member

Od: 03.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.04.2010, 22:29
dj_ibutti napisał(a):Wyświetl post
W zasadzie, to z każdym, ale skupmy się na relacji Konstytucja - Prawo Cywilne.

K.RP - art. 131 ust.1 mówi:
"Gdy Prezydent Rzeczypospolitej nie jest w stanie zawiadomić Marszałka Sejmu o niemożności sprawowania urzędu, wówczas o stwierdzeniu przeszkody w sprawowaniu urzędu przez Prezydenta Rzeczypospolitej rozstrzyga Trybunał Konstytucyjny na wniosek Marszałka Sejmu."
-mieliśmy takie rozstrzygnięcie TK? Coś przespałem?

dalej. ust2:
"Marszałek Sejmu tymczasowo, do czasu wyboru nowego Prezydenta Rzeczypospolitej, wykonuje obowiązki Prezydenta Rzeczypospolitej w razie:
1) śmierci Prezydenta Rzeczypospolitej,"

I tu wkracza nam Kodeks Cywilny. Co do zasady dokumentem potwierdzającym śmierć jest akt zgonu. Jednakże, art.30 KC:

Art. 30. § 1. Kto zaginął w czasie podróży powietrznej lub morskiej w związku z katastrofą statku lub okrętu albo w związku z innym szczególnym zdarzeniem, ten może być uznany za zmarłego po upływie sześciu miesięcy od dnia, w którym nastąpiła katastrofa albo inne szczególne zdarzenie.

Pomijając już kwestię sądowego uznania za zmarłego, w momencie przejęcia obowiązków przez Marszałka Komorowskiego, nie było ani aktu zgonu, ani drugiego warunku.

Jeżeli przykładowo okazałoby się, iż Prezydenta nie było na pokładzie, a Komorowski przejąłby władzę myśląc że był, to co?

Tak więc, jeżeli nie było rozstrzygnięcia TK, a nic o nim nie słyszałem? To każda decyzja Komorowskiego jest w zasadzie prawnie podważalna.
PKt pierwszy mówi o czasowej nie możności sprawowania urzędu więc punkt ten nie jest brany pod uwagę w przypadku wystąpienia sytuacji opisanej w pkt 2

Natomiast mam pytanie możesz wyjaśnić gdzie zapisane jest że o rzeczach zawartych w Konstytucji decyduje Kodeks Cywilny ?

Mareq gratuluję refleksu

orzeu napisał(a):Wyświetl post
"zaginął" znaczy ze ciala nie znalezli.

Tak sobie pomyslalem ze wszyscy ktorzy siedzieli na FORUM KIBICOW WISLY KRAKOW w czasie meczu Wisly i zajmowali sie tutaj.... polityka nie sa na tym forum potrzebni ani to forum nie jest potrzebne im. Zatem bany beda calkiem sluszne, dobrze mysle?
wybacz ale nie Tobie jest ocenianie komu i dlaczego forum jest potrzebne i w jakim czasie można z niego korzystać, jeśli przyjąć Twoje rozumowanie to w czasie meczu nie wolno robić nic ... Jakoś napisanie kilku zdań i przeczytanie kilku opinii nie przeszkodziło mi w dokładnym i skrupulatnym śledzeniu transmisji Meczu.

Pozdrawiam

Robin
Ostatnio edytowane przez wolfy : 20.04.2010 o godz. 22:36.