The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.04.2010, 22:25
"zaginął" znaczy ze ciala nie znalezli.

Tak sobie pomyslalem ze wszyscy ktorzy siedzieli na FORUM KIBICOW WISLY KRAKOW w czasie meczu Wisly i zajmowali sie tutaj.... polityka nie sa na tym forum potrzebni ani to forum nie jest potrzebne im. Zatem bany beda calkiem sluszne, dobrze mysle?
WISŁA PANY !!
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 20.04.2010, 22:26
Do chwili identyfikacji, ciężko mówić o znalezieniu ciała.
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 20.04.2010, 22:26
Artykuły cytujemy całe a nie na wyrywki

art 131 konstytucji dotyczy ,,niemożności przejściowej'' sprawowania urzędu , więc nie bierzemy go w tym przypadku pod uwagę , dlatego też nie było konieczności rozstrzygnięcia przez TK .

W tym przypadku również nie ma zastosowania kodeks cywilny , tym bardziej artykuł 30 , który mówi o przypadku uznania za zmarłą osoby zaginionej.

Akt zgonu rejestruje śmierć osoby , nie jest prawną ,,aktualizacją'' takiego zdarzenia.

W przypadku przejęcia obowiązków zmarłego Prezydenta przez Marszałka , na mocy konstytucji , wystarczy samo stwierdzenie śmierci .

o np taki wywiad polecam

http://wiadomosci.onet.pl/1607399,26...,kioskart.html

edyta:

A co do kwestii oceny moralnej.
Zastępca zapewne miał na głowie co innego aniżeli sprawowanie swojego urzędu a kancelaria z różnych przyczyn(także tych związanych z formalnościami dotyczącym organizacji pogrzebu) musiała działać .
Tak jak już napisałem , został powołany urzędnik a nie polytykier , więc problemu według mnie nie ma.
Jakby Komorowski zwlekał z powołaniami , to zaczęły by dobiegać głosy , że się pogubił i ze nie wie co robić .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 20.04.2010 o godz. 22:35.
robin hood
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 20.04.2010, 22:29
dj_ibutti napisał(a):Wyświetl post
W zasadzie, to z każdym, ale skupmy się na relacji Konstytucja - Prawo Cywilne.

K.RP - art. 131 ust.1 mówi:
"Gdy Prezydent Rzeczypospolitej nie jest w stanie zawiadomić Marszałka Sejmu o niemożności sprawowania urzędu, wówczas o stwierdzeniu przeszkody w sprawowaniu urzędu przez Prezydenta Rzeczypospolitej rozstrzyga Trybunał Konstytucyjny na wniosek Marszałka Sejmu."
-mieliśmy takie rozstrzygnięcie TK? Coś przespałem?

dalej. ust2:
"Marszałek Sejmu tymczasowo, do czasu wyboru nowego Prezydenta Rzeczypospolitej, wykonuje obowiązki Prezydenta Rzeczypospolitej w razie:
1) śmierci Prezydenta Rzeczypospolitej,"

I tu wkracza nam Kodeks Cywilny. Co do zasady dokumentem potwierdzającym śmierć jest akt zgonu. Jednakże, art.30 KC:

Art. 30. § 1. Kto zaginął w czasie podróży powietrznej lub morskiej w związku z katastrofą statku lub okrętu albo w związku z innym szczególnym zdarzeniem, ten może być uznany za zmarłego po upływie sześciu miesięcy od dnia, w którym nastąpiła katastrofa albo inne szczególne zdarzenie.

Pomijając już kwestię sądowego uznania za zmarłego, w momencie przejęcia obowiązków przez Marszałka Komorowskiego, nie było ani aktu zgonu, ani drugiego warunku.

Jeżeli przykładowo okazałoby się, iż Prezydenta nie było na pokładzie, a Komorowski przejąłby władzę myśląc że był, to co?

Tak więc, jeżeli nie było rozstrzygnięcia TK, a nic o nim nie słyszałem? To każda decyzja Komorowskiego jest w zasadzie prawnie podważalna.
PKt pierwszy mówi o czasowej nie możności sprawowania urzędu więc punkt ten nie jest brany pod uwagę w przypadku wystąpienia sytuacji opisanej w pkt 2

Natomiast mam pytanie możesz wyjaśnić gdzie zapisane jest że o rzeczach zawartych w Konstytucji decyduje Kodeks Cywilny ?

Mareq gratuluję refleksu

orzeu napisał(a):Wyświetl post

Tak sobie pomyslalem ze wszyscy ktorzy siedzieli na FORUM KIBICOW WISLY KRAKOW w czasie meczu Wisly i zajmowali sie tutaj.... polityka nie sa na tym forum potrzebni ani to forum nie jest potrzebne im. Zatem bany beda calkiem sluszne, dobrze mysle?
wybacz ale nie Tobie jest ocenianie komu i dlaczego forum jest potrzebne i w jakim czasie można z niego korzystać, jeśli przyjąć Twoje rozumowanie to w czasie meczu nie wolno robić nic ... Jakoś napisanie kilku zdań i przeczytanie kilku opinii nie przeszkodziło mi w dokładnym i skrupulatnym śledzeniu transmisji Meczu.

Pozdrawiam

Robin
Ostatnio edytowane przez wolfy : 20.04.2010 o godz. 22:36.
dj_ibutti
Senior Member

Stary 20.04.2010, 22:37
To zależy jak tą sytuację traktować. Ja "zaginięcie", czyli do momentu stwierdzenia śmierci traktuje jako czasową nie możność sprawowania urzędu. Kodeks Cywilny nie reguluje rzeczy zawartych w Konstytucji, ale reguluje sprawy cywilne dotyczące jej obywateli (prezydent też jest osobą) w związku z czym stosujemy do niego przepisy o akcie zgonu i uznaniu za zmarłego.

W przypadku stosowania fikcji "zaginięcia", która powinna być stosowana - potrzebne jest rozstrzygnięcie TK. W przypadku jednakże traktowania osoby za zmarłą potrzebne jest "stwierdzenie śmierci".

Pojęcie "stwierdzenie śmierci" jest nieostre i niejednoznaczne. Natomiast zgodnie z logiką, powinniśmy pojmować je jako -akt zgonu lub ew. -lekarskie orzeczenie o śmierci lub -sądowe uznanie za zmarłego.
W przeciwnym wypadku dochodzi do kuriozalnej sytuacji, gdy Marszałek uzyskuje władzę na temat orzekania o czyjejś śmierci lub życiu. Jakie ma do tego kompetencje?
robin hood
Senior Member

Stary 20.04.2010, 22:43
To zależy jak tą sytuację traktować. Ja "zaginięcie", czyli do momentu stwierdzenia śmierci traktuje jako czasową nie możność sprawowania urzędu. Kodeks Cywilny nie reguluje rzeczy zawartych w Konstytucji, ale reguluje sprawy cywilne dotyczące jej obywateli (prezydent też jest osobą) w związku z czym stosujemy do niego przepisy o akcie zgonu i uznaniu za zmarłego.

W przypadku stosowania fikcji "zaginięcia", która powinna być stosowana - potrzebne jest rozstrzygnięcie TK. W przypadku jednakże traktowania osoby za zmarłą potrzebne jest "stwierdzenie śmierci".

Pojęcie "stwierdzenie śmierci" jest nieostre i niejednoznaczne. Natomiast zgodnie z logiką, powinniśmy pojmować je jako -akt zgonu lub ew. -lekarskie orzeczenie o śmierci lub -sądowe uznanie za zmarłego.
W przeciwnym wypadku dochodzi do kuriozalnej sytuacji, gdy Marszałek uzyskuje władzę na temat orzekania o czyjejś śmierci lub życiu. Jakie ma do tego kompetencje?
Czyli nasze prawo jest do d ... bo może zaistnieć sytuacja że przez lata będziemy mieć pustkę na stanowisku ?
dj_ibutti
Senior Member

Stary 20.04.2010, 22:51
Nie przez lata. Bo wtedy mamy sytuację z TK, który "nominuje" Marszałka do bycia p.o. Prezydenta, a tym samym do ogłoszenia wyborów i wyboru nowej głowy Państwa. Jeżeli później Prezydent się odnajdzie, to hmm... ma pecha.
robin hood
Senior Member

Stary 20.04.2010, 22:59
Nie przez lata. Bo wtedy mamy sytuację z TK, który "nominuje" Marszałka do bycia p.o. Prezydenta, a tym samym do ogłoszenia wyborów i wyboru nowej głowy Państwa. Jeżeli później Prezydent się odnajdzie, to hmm... ma pecha.
Nie wiem nie jestem prawnikiem ale uwierz mi gdyby Twój tok rozumowania był słuszny to mielibyśmy małą wojnę domową. Tak więc wydaje mi się że Tęgie mózgi sprawdziły to na wylot
dj_ibutti
Senior Member

Stary 20.04.2010, 23:00
Mi się wydaję raczej, że PR każdej partii by ucierpiał, na ujawnianiu tych faktów i prowadzenia "wojny", po śmierci prezydenta.
robin hood
Senior Member

Stary 20.04.2010, 23:06
Wojna i tak będzie może na mniejszej linii frontu, a z drugiej strony coś jest w słowach części polityków żeby nie rezygnować z dobrodziejstwa demokracji. To co się stało juz się nie odstanie ważne żeby wyciągnąć wnioski
orzeu
Senior Member

Stary 20.04.2010, 23:13
robin hood napisał(a):Wyświetl post
PKt pierwszy mówi o czasowej nie możności sprawowania urzędu więc punkt ten nie jest brany pod uwagę w przypadku wystąpienia sytuacji opisanej w pkt 2

Natomiast mam pytanie możesz wyjaśnić gdzie zapisane jest że o rzeczach zawartych w Konstytucji decyduje Kodeks Cywilny ?

Mareq gratuluję refleksu

wybacz ale nie Tobie jest ocenianie komu i dlaczego forum jest potrzebne i w jakim czasie można z niego korzystać, jeśli przyjąć Twoje rozumowanie to w czasie meczu nie wolno robić nic ... Jakoś napisanie kilku zdań i przeczytanie kilku opinii nie przeszkodziło mi w dokładnym i skrupulatnym śledzeniu transmisji Meczu.

Pozdrawiam

Robin
wybacz ale skoro to wlasnie mi powierzono funkcje dbalosci o to jak wyglada forum i skoro patrze na nie glownie z punktu widzenia kibica to do mnie nalezy ocena kto na forum pisac moze a kto nie musi i forum da sobie bez niego rade i na odwrot. Skoro ktos przeklada polityczne spory nad mecz Wisly to znaczy ze blizej mu do forum.polityka.com niz forum.wislakrakow.com zatem ow uzutkownik powinien machnac reka na cos co interesuje go mniej.
Nie rozdaje zadnych banow bo chcialem przede wszystkim dac do myslenia kilku osobom po co wlasciwie wchodza na ta strone.
WISŁA PANY !!
robin hood
Senior Member

Stary 20.04.2010, 23:24
Wyjaśnij mi więc proszę po co istnieje forum o szeroko rozumianej nazwie Hyde Park
(...) jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.
Rozumiem że niedługo zostaną wprowadzone zasady o jakiej porze można pisać a o jakiej nie
Nie przekładam polityki ponad mecz
A na stronę wchodzę bo lubię i szanuję ludzi z którymi w przeciwieństwie do forum.polityka.com mogę normalnie porozmawiać
Wydaje mi się że nasze spory raczej nie mają podstaw
Pozdrawiam
MCDave
Звезда изнад свега

Od: 07.2005

Stary 20.04.2010, 23:26
matssman błagam! Przecież te argumenty w kółko się pojawiają i w kółko ja (i nie tylko) na nie odpowiadamy. Ileż razy jeszcze trzeba napisać że osoby będące na pogrzebie to nie opozycja do tych spod kurii? O samej idei pochowania na Wawelu pisaliśmy tutaj chyba z 10 stron więc już daję z tym spokój. Ja odnosiłem się do samego FB.

FraMat napisał(a):Wyświetl post
Z wczesniejszych: rzucanie haseł typu: schowaj babci dowód, wyciąganie z zachowań niezyjącego dziś orezydenta samych "wpadek" i ubolewanie, że ten typ ośmiesza nas przed całym światem, podczas gdy w tygodniu podczas żałoby te same media, które sterowaly zachowaniem i "poglądami" gówniażerii krytykując go za wszystko, nawet za to, że kichnął, prześcigają sie w wychwalaniu jego erudycji, ciepła i bezpośredniości.
W walce o widza-żałobnika media prześcigały się w wychwalaniu prezydenta. Teraz wszystko (na szczęście) zaczyna wracać do normy. Swoją drogą zastanawiam się, dlaczego osoby popierające PiS i Lecha Kaczyńskiego mają taką manię obwiniania o wszystko media. Przecież TVP rządzi PiS w zgodzie z SLD. Wozy TVP nawet się pod kurię nie pofatygowały, co tydzień macie Janka Pospieszalskiego, trzy ogólnodostępne kanały i największy zasięg w tym kraju. Tymczasem plujecie się o ten TVN (banda osłów moim zdaniem, ale nie politycznych, a medialnych pragmatyków myślących jedynie o słupkach), który ma mniejszy zasięg, dociera do mniejszej ilości Polaków i jest osamotniony, bo Polsatu ja bym osobiście nie oskarżał o jakąkolwiek stronniczość. Tymczasem okazuje się, że wszyscy są zmanipulowani przez TVN, który ma mniejszą możliwość dotarcia do Polaków niż PiSowskie TVP. Gdzie tu logika? Może po prostu ze względów warsztatowych i merytorycznych nie jesteście w stanie oglądać TVP Info i cały czas żyjecie przy włączonym TVN24?

I druga sprawa, równie dziwaczna. Z wnikliwej lektury ostatnich 3 stron wynika, że jeśli ktoś nie lubi PiSu i nie lubił prezydenta Kaczyńskiego to jest szczylem zmanipulowanym przez media i nie ma własnego zdania. Może trochę tolerancji dla innych poglądów bo to zaczyna zakrawać na parodię. Kocie ja naprawdę mam własne zdanie, wyrobiłem sobie je sam i potrafię go bronić. Mimo że jest o 180 stopni odwrotne w stosunku do Twojego.

Kocur W kwestii tych ankiet już Ci inni odpowiedzieli dosyć słusznie więc nie będę się powtarzał.

pan Dudi napisał(a):Wyświetl post
Jakie masz zdanie o ludziach kwestionujących decyzje takich ludzi jak np. Dziwisz?
O sobie mam całkiem niezłe zdanie...
Ostatnio edytowane przez MCDave : 20.04.2010 o godz. 23:33.
После пада устајем. Никад не одустајем. Јачи постајем. До краја остајем.
robin hood
Senior Member

Stary 20.04.2010, 23:31
MCDave dobrze powiedziane
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 20.04.2010, 23:41
MCDave napisał(a):Wyświetl post
Kocur W kwestii tych ankiet już Ci inni odpowiedzieli dosyć słusznie więc nie będę się powtarzał.
..
Dave - jeszcze nikt nic słuszne nie napisał oprócz kilku pustych tekstów.

Kolejny przykład:

Cytat:
Jarosław Kaczyński ma największe szanse w walce z Bronisławem Komorowskim w wyborach prezydenckich. Z sondażu GfK Polonia na zlecenie "Rzeczpospolitej" wynika, że na prezesa PiS w pierwszej turze głosowania zdobyłby 26 proc. głosów.

Jednak to nie wystarczyłoby do pokonania Komorowskiego. Według tego samego sondażu, polityk Platformy uzyskałby w walce z Kaczyńskim w pierwszej turze aż 49 procent głosów.

Komorowski wygrywa też z innymi politykami PiS. Gdyby Prawo i Sprawiedliwość zdecydowało się na wystawienie Zbigniewa Ziobry, zagłosowało by na niego 21 proc. Polaków, przy 47 proc. dla Bronisława Komorowskiego.

Najsłabszy wynik z trójki potencjalnych kandydatów PiS osiągnęła Zyta Gilowska - poparło ją zaledwie 13 proc. ankietowanych przez GfK Polonia na zlecenie "Rzeczpospolitej". Bronisław Komorowski jako jej kontrkandydat zdobyłby 50 proc. głosów.

Rzeczpospolita nie podała na jakiej próbie przeprowadzono sondaż ani sposobu i daty badania.
Po co mieli podawać info typu próba przeprowadzona na 200 osobach dorosłych - statystyka 1 rok studiów podaje dokładnie jaka próba jest miarodajna.

Właśnie taką ślepą wiarę w sondaże mam na myśli.

EDIT: właśnie dj_ibutti wyjaśnił jak robione są sondaże
Ostatnio edytowane przez Kocur : 20.04.2010 o godz. 23:57.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
dj_ibutti
Senior Member

Stary 20.04.2010, 23:50
Dla mnie żadne sondaże nie są miarodajne, bo mimo wszystko 1000 posiadaczy telefonów, nie oddaje wiernie poglądów społeczeństwa. Swoją drogą to kiedyś do mnie dzwonili z jakiegoś GFK Polonia czy czegoś takiego i pytali jakie palę papierosy (powiedziałem, że miętowe slimy firmy Vogue, pomimo tego że w życiu nie paliłem i palić nie będę ).
MCDave
Звезда изнад свега

Od: 07.2005

Stary 20.04.2010, 23:57
No jeśli chcesz...

Kocur napisał(a):Wyświetl post
Jak wiemy pod kurią nie było więcej niż 1500 osób - czy jest to "duża część mieszkańców" ? Bez kitu.
Pozwolę sobie użyć czyjegoś argumentu - jeśli na antyparadzie było 1000 osób tzn że reszta mieszkańców Krakowa to homoseksualiści? 1500 osób to byli Ci, którzy zdecydowali się przyjść pod kurię, a nie wszyscy, którzy byli przeciw.

Cytat:
Dla przypomnienia jeszcze sondaże w Gazecie sprzed wyborów prezydenckich - nie dawali Lechowi więcej niż 20% co teraz dziennikarze we wspomnieniach po katastrofie komentowali że wygrał wybory mimo że błędne sondaże wskazywały na innego kandydata
Ano być może. Nie czytam Gazety Wyborczej dlatego nie wiem co podawała. Wiem że większość sondaży wskazała na Tuska, a dopiero przed samymi wyborami pojawił się jeden (bodaj pentor), który dał wygraną Kaczyńskiemu. Trzeba też pamiętać, że większość komentatorów zauważała, że wynik Kaczyńskiego w sondażach zawsze był zaniżony ze względu na charakterystykę elektoratu.

Wiem. Miałem "metody badań w naukach społecznych", a co więcej, miałem nawet "opinię publiczną". Wiem jak się przeprowadza badania i jaka próba jest miarodajna
После пада устајем. Никад не одустајем. Јачи постајем. До краја остајем.
Skipper
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 21.04.2010, 00:00

Dobrze myślisz

ps. sorry Zbychu
Ostatnio edytowane przez Skipper : 21.04.2010 o godz. 00:03.
everybody on earth wanna rap
orzeu
Senior Member

Stary 21.04.2010, 00:22
MCDave zastanow sie nad tym jak to mozliwe ze stacja prywatna(tvn) jako jedyna ma wdtep
na ddiedziniec palacu prezydenckiego gdy przyjezdza trumna, lepsze nawet niz tv panstwowa!
Tvn na dworcach, nawet na transmisji pogrzebu. Gw w pociagach intercity za friko. Koledzy z dawnych czasow dzis sprzedaja sobie nawzajem uslugi. O to chodzi w niezadowoleniu ludzi z czesci mediow, o ich olbrzymia potege i manipulacje. Wlasciciel tvn to komunistyczny spec od propagandy, a od niedawna szef panoramy to propagandzidta partyjny ze stanu wohennego. Chcesz takim szujom ufac? Ja nie chce.
WISŁA PANY !!
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 21.04.2010, 00:32
A mnie dziś/wczoraj rozwaliło przemówienie Jarka nad grobem Putry.Rozumiem tą jego traumę ale są pewne granice.Męczennik, męczeńska śmierć ,co to w ogóle ma być?Jeśli Jarek sugeruje zamach to niech to powie ,natomiast jeśli uważa że śmierć lotniczą można podpiąć pod to to chyba grubo mu się coś pomyliło.
To nasi oficerowie polegli w Katyniu i innych miejscach na to zasługują, żołnierze polegli na wojnie, miliony żydów zastrzelonych czy zagazowanych a nie nawet najbardziej prawy poseł, który zginął w wypadku lotniczym.

Mam zajebiście mieszane uczucia bo uczciwie i bez żadnych jakiś kalkulacji, mimo że nie uważałem czy na pewno Wawel jest idealnym miejsce pochówku Lecha, to przyjąłem to do wiadomości, uszanowałem i autentycznie czułem duży niesmak patrząc na te krzyczące grupki frustratów.
Żenowały mnie te okrzyki,transparenty , m.in Czy godzien Królów...gdzie te osoby tak na prawdę powinni to pytanie zadać przy pałacu ale w Anglii...Czy królowa Anglii jest godna noszenia tej nazwy, gdy jej kompetencje są żadne.
Kaczyński nigdy Królem nie był i na szczęście nigdy nie chciał być

Teraz to na prawdę jestem grubo w rozterce bo ja nie wiem o co Jarkowi chodzi...Lech na Wawelu - ok ,Teraz Putra męczennik, należy zadać pytanie co dalej.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 21.04.2010 o godz. 00:34.
94 - Allah Akbar!!
robin hood
Senior Member

Stary 21.04.2010, 00:33
MCDave zastanow sie nad tym jak to mozliwe ze stacja prywatna(tvn) jako jedyna ma wdtep
na ddiedziniec palacu prezydenckiego gdy przyjezdza trumna, lepsze nawet niz tv panstwowa!
Tvn na dworcach, nawet na transmisji pogrzebu. Gw w pociagach intercity za friko. Koledzy z dawnych czasow dzis sprzedaja sobie nawzajem uslugi. O to chodzi w niezadowoleniu ludzi z czesci mediow, o ich olbrzymia potege i manipulacje. Wlasciciel tvn to komunistyczny spec od propagandy, a od niedawna szef panoramy to propagandzidta partyjny ze stanu wohennego. Chcesz takim szujom ufac? Ja nie chce.
Pomijając kwestie personalne bo nie posiadam takowych informacji, ale skoro publicznie tak przedstawiasz szefów TVN to widocznie posiadasz na ten temat wiedzę. Chciałbym zapytać być może retorycznie czy aby czasem TV Publiczna nie jest w pewnym stopniu sama sobie winna że została zepchnięta na margines mediów mimo największego zasięgu i największych możliwości. Rynek mediów w Polsce startował od zera i wtedy na starcie TVP była w najlepszej sytuacji posiadając zaplecze, archiwa i możliwości. nie mam zamiaru nikogo bronić każdy ma swój rozum i swoje prawdy zna. Pytanie więc dlaczego tyle ludzi ogląda ta jakże złą telewizję
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 21.04.2010, 00:41
Prezydent Gruzji stwierdził - ............... nie mogłem przez tyle lat uwierzyć, żeby Lech Kaczyński mógł być bohaterem Gruzji a we własnym kraju medialnym "zerem", lecz Prezydent Kaczyński spokojnie mi tłumaczył, że kiedy przyjdzie moment ponownego wyboru , społeczeństwo być może doceni go tak samo inaczej, niż media wyrokują, jak przy pierwszym wyborze, gdzie na dzień przed wyborami, miał w/g nich 21 procent mniej od rywali i gdy po jego śmierci zobaczyłem te tłumy go żegnające, wtedy dopiero zrozumiałem Polaków i słowa pana Prezydenta Kaczyńskiego, potwierdzające prawdopodobieństwo jego ponownego wyboru na ten urząd, ale odebrałem także, osobiste ostrzeżenie, co do rozwagi przy koncesjonowaniu mediów, bo to nie przeciwnicy polityczni dziwią najbardziej, ale sprzedajne i zakłamane media w demokratycznym kraju, jakim jest Polska.

Dla zainteresowanych przedstawiam linka z niesamowitymi wyrazami szacunku Gruzinów dla Kaczyńskiego i Polski w postaci pieśni narodowej- http://www.kciuk.pl/Gruzinska-piesn-...nskiego-a11450

Także Sabaton zainspirowany po wizycie w naszym kraju, Powstaniem Warszawskim, wypuścił w świat na szybko, po śmierci twórcy Muzeum Powstania Warszawskiego, kolejny kawałek o polskiej drodze do wolności
http://www.kciuk.pl/Sabaton-po-raz-k...zawskim-l12654

Ps. jeśli chodzi o kandydata PiS na Prezydenta, to w razie odmowy Gilowskiej i zrozumiałej nieobecności Jarosława Kaczyńskiego, powinni ewntualnie postawićć na Olszewskiego, żeby to on właśnie dokończył, tak Lecha, jak i swoją przerwaną misję, i to tak skutecznie na fali obecnej spsobności, aby duet " nocnej zmiany" Tusk-Pawlak, nigdy więcej już w Polsce nie mieszał chaosem oraz nienawiścią ( medialnie nazwaną - miłością ) i nie wzywał dzieci w demokratycznym kraju, do nieposłuszeństwa obywatelskiego lub zamykania babci z kopa w szafie, a nie np. udzielenia jej rodzinnej pomocy w dotarciu choćby na wybory.
Ostatnio edytowane przez kot : 21.04.2010 o godz. 01:37.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Stary 21.04.2010, 00:48
kot napisał(a):Wyświetl post
Także Sabaton zainspirowany po wizycie w naszym kraju, Powstaniem warszawskim, wypuścił na szybko po śmierci twórcy Muzeum Powstania Warszawskiego, kolejny kawałek o polskiej drodze do wolności
http://www.youtube.com/watch?v=9Mhd9iIg8Og (http://en.wikipedia.org/wiki/Ghost_Division <--- jakby ktoś nie wiedział)

http://www.youtube.com/watch?v=Iui2zEe4iQw <- ten kto tłumaczył najwyraźniej angielskiego nie zna, ale sens każdy złapie ;-)
Ostatnio edytowane przez Krissu : 21.04.2010 o godz. 00:50.
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 21.04.2010, 01:01
Prezydent Gruzji stwierdził .
Masz już jakiś ołtarzyk z Prezydentem Gruzji?Może lepiej by było tam pojechać i zobaczyć jak kraj się ma po jego wojence z Ruskimi...Fajnie to tak chwalić kolesia, gdy żyje się w kraju któremu militarnie a także gospodarczo nic strasznego nie grozi.Gorzej gdy żyje się w Gruzji która straciła część kraju i poniosła tak straty w ludności jak i ogromne straty materialne.

Słynna podróż naszego Prezydenta do tego kraju, czy zdajesz sobie sprawę(szczególnie w obliczu takiej tragedii) że poseł Karski złożył swego czasu doniesienie do prokuratury na pilota prezydenckiego samolotu, że ten nie chciał lecieć do Dbilisi, bo nie miał żadnych informacji tak o stanie lotniska jak i działaniach wojennych?Przechodzi Ci to w ogóle przez gardło że jakiś śmieszny koleś podaje pilota do sądu dlatego że odmawia udziału w jakimś totalnym wariactwie - gdzie cały plan przelotu był zupełni inny i nagle każą mu lecieć **** wie gdzie?

Skomentuj to wszystko bo widzę że z za komputera robisz z siebie drugiego Rambo.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 21.04.2010 o godz. 01:09.
94 - Allah Akbar!!
kot
Senior Member

Stary 21.04.2010, 01:08
1q2

Nie zwyczajnym poważnie dyskutować z kimś mi ubliżającym, w tym własnym poziomem klasy "Rambo".

Ps. ty raczej nie masz zielonego pojęcia ani o polityce ani o znaczeniu ceny narodów za bycie wolnymi.

Edit

Mareq - żalość nie ma końca, nawet ta szydercza, gdyż i ona działa w każdą stronę personalnie kierowaną, ale żałość może być także, początkiem powrotu do normalności, gdzie za potwarz oddaje się co należne, gdyż czas "milczenia owiec" się zakończył i pora na reakcje wobec samozwańczych recenzentów, rozpoczynających dyskusję od obcojęzycznych słów i ocen innych, typu ......... you are O.K. ( w domyśle logicznego ciągu zdania ) but not enough for me. Parafrazując zawołanie " Bóg,Honor i czysta", środowisko owo, zasługuje na rekolekcje i lekcje pokory.
Ostatnio edytowane przez kot : 21.04.2010 o godz. 02:55.
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 21.04.2010, 01:33
Cytat:
Także Sabaton zainspirowany po wizycie w naszym kraju, Powstaniem Warszawskim, wypuścił w świat na szybko, po śmierci twórcy Muzeum Powstania Warszawskiego, kolejny kawałek o polskiej drodze do wolności
To tak na serio ?

Tzn wszystko w tej informacji jest ok poza słowami ,,także'' i ,,na szybko , po śmierci twórcy Muzeum Powstania Warszawskiego'' , które w tym kontekście brzmią żałośnie.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 21.04.2010 o godz. 01:42.
1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 21.04.2010, 01:59
1q2
Ps. ty raczej nie masz zielonego pojęcia ani o polityce ani o znaczeniu ceny narodów za bycie wolnymi.
Może mam a może i nie mam - mam takie szczęście że o tą wolność walczyć nie muszę -Ja nie odbieram Saakaszwiliemu tego że jest patriotą ani tego że faktycznie zrobił wszystko by być z Prezydentem w ostatniej drodze.Natomiast jestem daleki by robić z niego jakiś wzór do naśladowania i wielkiego mędrca.Ci ludzie którzy wbijają się w wieżowce, wysadzają w pociągach czy metrze też mają pięknie ideały ale to nie oznacza że jestem z nimi - gdzie porównanie jest obrazowe a nie dosłowne.
94 - Allah Akbar!!
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 21.04.2010, 02:29
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Może mam a może i nie mam - mam takie szczęście że o tą wolność walczyć nie muszę -Ja nie odbieram Saakaszwiliemu tego że jest patriotą ani tego że faktycznie zrobił wszystko by być z Prezydentem w ostatniej drodze.Natomiast jestem daleki by robić z niego jakiś wzór do naśladowania i wielkiego mędrca.Ci ludzie którzy wbijają się w wieżowce, wysadzają w pociągach czy metrze też mają pięknie ideały ale to nie oznacza że jestem z nimi - gdzie porównanie jest obrazowe a nie dosłowne.
Porównanie jest gówniane. Nie ma niczego pięknego w terroryzmie.

Rozumiem, że to boli, szczególnie po czasie. Tym niemniej ośmieszanie tego typu gestów świadczy tylko źle o Tobie.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
kot
Senior Member

Stary 21.04.2010, 02:36
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Tak już na dobranoc i z szacunku do adwersarza

- zauważ zatem, że w interesie Polski, było zarówno bycie w Iraku i Afganistanie, jak i na Ukrainie czy w Gruzji, co przy okazji, powinno Ci udzielić także, odpowiedzi w sprawie różnicy, między terroryzmem a walką o wolność i niepodległość, zwłaszcza nam tak boleśnie i kosztownie znaną. Nieobecność zachodnich przywódców na Wawelu, wykazała nie tylko rację Kaczyńskiego, ale także symbolicznie wręcz wskazała, unijnego lidera środkowo-wschodniej Europy, gdy jak jeden mąż zjawili się tam prawie wszyscy sąsiedzi Polski oraz kraje dawnego imperium radzieckiego, zarządzając jednocześnie w swoich krajach żałobę, nie mówiąc tu o innych, pozornie wydawałoby się, bezinteresownych krajach.

Warto z naszego kibicowskiego punktu widzenia, zauważyć także, kondolencyjne słowa Blatera, ujawniającego po czasie dopiero, ogromny i decydujący wtedy dla niego w rozmowie z Kaczyńskim oraz dla całego FIFA i UEFA, wkład Kaczyńskiego, żywotnie zainteresowanego Euro 2012 a tym samym, rozwojem naszej piłki i Polski przy okazji, gdzie Blater podkreślił, że osobiste zapewnienia Kaczyńskiego, jeszcze przed ogłoszeniem Polski i Ukrainy organizatorami tych mistrzostw, Polska potem spełniła z naddatkiem, gdyż, żaden dotąd kraj, nie zainwestował w piłkę publicznych pieniędzy w takim stopniu, jak Polska i to jednorazowo prawie, co przy tej okazji sprawia, że Polska, jako pierwszy z dawnych nieobecnych, zbliża się jakościowo do starej Europy i świata bogatych krajów, nie tylko stadionami , ale i drogami oraz całą resztą infrastruktury ogólnej kraju, nie ujmując nic z zasług Tuska, późniejszego kontynuatora, tych zobowiązań Kaczyńskich.
Ostatnio edytowane przez kot : 21.04.2010 o godz. 07:31.
1q2
Socios Wisła Kraków

Stary 21.04.2010, 03:04
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Tym niemniej ośmieszanie tego typu gestów świadczy tylko źle o Tobie.
Ja nie ośmieszam gestu.Już tyle się 'znamy' że musisz wiedzieć o co mi chodzi.Gest był piękny tyle że nie ma co handlować tym gestem, patrząc na te wszystkie zawirowania, które były zupełnie niezależne
94 - Allah Akbar!!

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów