Wyświetl pojedynczy post
Zbychu
Senior Member

Od: 11.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 19.04.2010, 14:45
Sędzia napisał(a):Wyświetl post
Nie neguję że ma zasady, twierdzę tylko, że nie potrafi za sobą porwać tłumów.

Poparcie dla PiSu jest oczywiste - jeśli Rydzyk może poprzeć kogoś kto może zyskać maks 5% w wyborach (Prawica RP), kto w razie zwycięstwa będzie w 100% realizował politykę zgodną z poglądami Rydzyka czy RM, albo poprzeć kogoś kto ma szansę wygrać wybory (powiedzmy ok. 35%) i zrealizować 30% (lub 50%, nie mam pojęcia jaką wartość wstawić) tego, co jest zgodne z poglądami Rydzyka czy RM, to oczywiście bardziej wymierne korzyści przynosi poparcie tego, kto ma szansę wygrać.

To jest fakt, którego w pewnym momencie nie zrozumiał właśnie Marek Jurek. Odszedł z powodów ideowych i teraz nie ma żadnego wpływu na PiS. A gdyby nie odszedł, to mógłby wpłynąć znacznie na rezultat głosowania nad traktatem z Lizbony (przypominam że i tak bardzo dużo PiSu głosowało przeciw), a tym bardziej dzisiaj, gdy PiS potracił w katastrofie ważne osobistości, to Jurek mógłby wzmocnić swoją pozycję.

Po prostu niektórzy nie rozumieją tego, co rozumie np. Gowin - z partii się nie odchodzi, w partii się zostaje i próbuje się zmienić jej kurs. Jurek tego nie zrozumiał.

Libicki odszedł, bo mu nie dano stołka w PE. Romaszewski był tylko w klubie, nie był członkiem partii.
Sędzio,to nie chodzi tylko o Jurka,Libickiego i Romaszewskiego.Wcześniej był Ujazdowski,Zalewski,Dorn...To nie są podrzędni posłowie.Po prostu dostrzegli że PiS idzie w złym kierunku.Tu chodzi o głębsze sprawy a nie stołki w brukseli.Nie pisze tego aby "dowalić kaczorom" ale wprost przciwnie.Przyznaje że kiedyś tę formacje oceniałem zbyt negatywnie,emocjonalnie.Gdy okazało się że PO to w dużej części partia wizerunkowo-rankingowo-sonadażykowo-palikotowa sądze że jest potrzebna silna partia taka jak Prawo i Sprawiedliwość.

Moja krytyka PiSu nie ma celu wyładowywać się,znęcać się nad "ciemnogrodem" itp.Po prostu chce aby ta partia lepiej funkcjonowała więc należy się konstruktywna krytyka.Zdaje sobie sprawe że scena polityczna jest obecnie zabetonowana i ciężko będzie jakiejś nowej centroprawicowej partii się przebić.
Gdyby problemu w PiSie nie było to by ci wszyscy posłowie co wymieniłem dalej byli w formacji Jarosława Kaczyńskiego,a PiS miał o wiele większe poparcie - teraz gdy ma najwięcej do powiedzenia w TVP,gdy PO może kompromituje się aferami i nieróbstwem - w takich warunkach normalna partia opozycyjna raczej na pewno wykorzystałaby okazje i cieszyła sie o większym poparciem w społeczeństwie,ale ludzie już tak są niechętnie nastawieni do PISu że już zdają się platformie każde niepowodzenia wybaczyć.

Gdyby było OK to nie dochodziłoby do takich przypadków.Na pewno sporo zasługi mają w tym ludzie od wizerunku w PO,ale PiS też wcale nie jest bez winy.Kaczyński powinien zrozumieć że nie jest autorytarnym Piłsudskim ale demokratycznym prezesem partii politycznej,żyjemy w XXI wieku a nie w dwudziestoleciu międzywojennym i czasem trzeba iść na ustępstwa,posłuchać także co inni mają do powiedzenia.Skoro jednak już wybrał element "twardej ręki" niech się go trzyma konsekwentnie - jeśli z jednej strony uważa się za antykomuniste z drugiej wchodzi w sojusze z postkomunistami i zaprasza generała Jaruzelskiego do samolotu no to sory...

Owszem demokracja - demokracją ale jest pewien non possumus.Nawet "niezależna" Gazeta Polska & Wildstain ganili za to PiS co chyba jest ewenementem

Dlatego moje wcześniejsze uwagi aby JarKacz zrezygnował.Taka okazja jest wyśmienita,kiedy indziej zostałby oskarżony o tchórzostwo,kapitulacje a teraz żałoba po śmierci brata jest idealnym powodem aby udać się do Sulejówka

*z tym sulejówkiem to nie mój pomysł.Kilka miesięcy ten pomysł podchwyciła tzw.gazeta partyjna PiSu czyli ,,Rzeczpospolita" - nawet oni uważają że Kaczyński powinien odpocząć od polityki
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.