Wyświetl pojedynczy post
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.04.2010, 13:05
pzkwr napisał(a):Wyświetl post
Orzeu, z wykształcenia jestem psychologiem społecznym, więc jestem dość dobrze przygotowany do analizy różnych sondaży. Sondy internetowe nie są najgorszym miernikiem, są jedynie mniej miarodajne niż np. badanie na próbie reprezentatywnej. Zresztą napisałem w poście, że nalezy wziąć poprawkę ze względu na fakt, że w sondzie nie biorą udziału pewne grupy społeczne. Jednak liczba biorących udział (obecnie ok. 50.00 osób) i stosunek przeciwników i zwolenników 70% do 30% wskazuje, że decyzja o wyborze Wawelu nie jest popierana przez ogromną liczbę Polaków, podejrzewam, że przez ponad połowę. I tak powinno się odczytywać wyniki tego sondażu.
Sondę internetową można "poprawić" jednym kliknięciem.

Można też (nie wszędzie i nie zawsze) głosować tyle razy, ile się chce. Sam kiedyś w dawnych czasach przyczyniłem się walnie do wybrania jednego zespołu muzycznego zespołem roku w jakimś dość poważnym zestawieniu, bo z kolegą we dwójkę nabiliśmy kilka tysięcy głosów (tak, wiem, nudziło mi się).
Można też np. usuwać "cookies" i głosować tyle razy ile się chce.

QBAS napisał(a):Wyświetl post
Patrz honorowe obywatelstwo Krakowa, z którego Prezydent zrezygnował bo widział ile sprzeciwów to przyniosło
Prezydent zapewne wolałby zostać pochowany w Warszawie. Ale to obecnie nie ma żadnego znaczenia.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa