Bronex napisał(a):

|
A ja bym tak z góry autora tego artykułu nie nazwał imbecylem. Obiektywnie patrząc ma facet bardzo dużo racji. Budowa dwóch stadionów w takim mieście jak Kraków to nieporozumienie. Powinien być jeden stadion miejski z prawdziwego zdarzenia. Jak ktoś obcy mówi ,że stadion nasz jest architektoniczno-estetyczną porażką to z miejsce zrywa się cała wataha do szkalowania. Jak sami kibice Wisły tutaj zwracali uwagę na to ,że stadion jest ohydny to był wszystko OK. Stadiony są naturalnie potrzebne ale muszą być dostosowane do potrzeb. U nas piłka nożna stoi na skandalicznie niskim poziomie. Budowa stadionów to tylko jeden z bardzo wielu elementów sanacji ,które powinny iść równolegle. My będziemy mieli stadiony a jakościowa pustka zostanie. Będą stadiony na 35 tysięcy ludzi a poziom ligi będzie taki ,że max 15 tyś. będzie przychodzić. Na Wiśle będzie identyczny problem jak w Warszawie , Poznaniu, Wrocławiu ,Gdańsku. Wielkie molochy a gdzie polityka i działania na rzecz kibica, nie fanatyka ale człowieka ,który piłką interesuje się średnio a chce wydać pieniądze na jakość. Nie na ustawiane mecze, sprzedajnych sędziów , kopaczy "trenowanych" przez peemsy .
|
Wd mnie w tym akurat przypadku nie masz racji. Pomijam oczywistą oczywistość czyli to że za tyle kasy to nasz stadion będzie prezentował się biednie a widok z parku Jordana jest wprost koszmarny.
Tyle że stadion to inwestycja na przyszłość - to nie ma znaczenia że nasza piłka jest w katastrofalnym stanie, tak samo jak to że najpewniej w pierwszych latach tego stadionu nie zapełnimy.T że reszta elementów leży to też nie jest żaden powód żeby nie wykorzystać okazji na zrobienie tego co jest niezbędne, by nasza liga ruszyła z miejsca.
Piszesz, o tym gdzie działania na rzecz tzw niedzielnego kibica - otóż w miarę nowoczesny stadion to podstawa.Wd mnie to jest nawet ważniejsze niż sam poziom sportowy - Nie przypadkowo hasło że opakowanie jest ważniejsze od samego produktu - ma bardzo często zastosowanie.
W Europie jest mnóstwo klubów które piłkarsko kuleją a i tak stadiony są pełne bo mecz to nie tylko mecz ale też jeden ze sposobów spędzenia wolnego czasu.Jeśli zapewni się kibicowi dobre warunki, to on przyjdzie nawet jeśli poziom sportowy nie będzie zachęcający.
Dotychczas nasz stadion odstraszał niedzielnych , zamiast ich przyciągać.Popatrz na ostatnie lata.
D - tzw fanatycy - niedzielny tam nie pójdzie bo się będzie bał.AB - karneciarze, zostaje E gdzie jak i na pozostałych trybunach ****y i ..... lecą przez 90 minut - Mi to osobiście nie przeszkadza, ale przyjdź z dzieckiem, rodziną, kobietą nie zaprawioną w bojach.Pomijam już pozostałe aspekty.
Teraz każdy na stadionie znajdzie sobie swoje miejsce i będzie miał możliwość oglądania meczu w o wiele lepszych warunkach.
Nie patrz na ten rok, następny czy kolejne 5 - patrz mając przed oczami lat 10, czy 20 - popatrz jak to było i jest z innymi klubami, które też kiedyś tak myślały, budując mniejsze stadiony a tu trzeba rozbudowywać(jak się da), budować nowe.Ja pomijam tu problemy innych miast bo to ich sprawa, ale patrząc tylko na nasz klub, to stadion na 30tyś osób jest jak dla mnie idealnym wyborem
Teraz jedyny i ogromny problem to go ukończyć w 100% jak najszybciej, tak by widzowie nie przychodzili do rozkopanego molocha, gdzie rządzi prowizorka a na nie najładniejszy, ale nowoczesny stadion, gdzie mile spędzą te 2 godziny raz na 2 tygodnie.
ps i może jestem egoistą ale nie wyobrażam sobie dzielenia jednego stadionu z parchami.Takie zboczenie ale cóż.