JEDREK76 napisał(a):

Crazykaro
uważaj szczeniaku do kogo się zwracasz w ten sposób
kolejna sprawa, to tak ciężko Ci jest uświadomić sobie fakt, iż włącznie ze statutem z 1946 r. kolejność barw nie została ustalona i najprawdopodobniej ustalenie kolejności tzw. "oficjalnej" (Cz-B-N) nastąpiło w okresie pobytu w pionie gwardyjskim
Ktoś użył wcześniej argumentu, o "logicznym" ustaleniu kolejności pod względem "ważności" tych barw, czy też ich procentowej ilości w herbie... otóż nic bardziej mylnego, idąc tym tokiem myślenia nasze barwy narodowe winny być nie biało-czerwone, a czerwono-białe, jako że tłem godła jest kolor czerwony i w jego otoczeniu występuje Orzeł Biały. Jak już wspomniał Rospun nie jest to zgodne z zasadami heraldyki.
Crazykaro na co dowodem ma być ten wstawiony przez Ciebie herb, czy na to, iż przez dość długi czas w okresie międzywojennym kolor niebieski nie był obecny w naszym herbie, to tak. Masz rację.
Jeśli jednak obydwaj zgadzamy się co do faktu, iż od 1936 r. powrócił ten kolor do herbu to kolejność barw (której w okresie międzywojnia i bezpośrednio po wojnie nie ustalano) winna być N-B-Cz, czyli taka jaką Kibice obrali wbrew barwom oficjalnie prezentowanym przez działaczy gwardyjskich.
Jeszcze apel dla osób którym temat się nie podoba, nikt Wam tutaj wchodzić nie każe.
|
Skąd ja ma wiedzieć do kogo się zwracam skoro to jest forum i nie ma żadnych informacji na temat użytkowników

Jesli ktoś powtarze mi 3 razy to samo to mowię to co powiedziałem
Nie możesz się odwoływać do heraldyki ponieważ w takim razie gwiazda nie powinna być biała tylko srebrna. Nie ma czegoś takiego jak biały kolor w herbie. Biały tylko jest przedstawieniem srebrnego tak jak żółty jest odzwierciedleniem złotego.
Zawodnicy Wisły zawsze grali w czerwonych strojach wiec nie można uznawać niebieskiego za najważniejszy, a to że kibice obrali taką kolejność jak obrali to nie można tego traktować jako oficjalny
A ty Rosomak mógłbyś w końcu podać jakiś dowód na podparcie swojej teorii bo na razie nie jesteś lepszy od tych którzy obstają przy C B N. Tak piszesz o jakiś dowodach, żeby ci podać a sam żadnych nie podałeś. Poinformuj więc nas jak to jest skoro nie wiemy