Pan Jotka napisał(a):

A gdzie dokładnie słodzą, bo nie zauważyłem ?
Jaka liga takie okienko transferowe. A co do argumentu, że polska liga nie jest taka słabiutka polecam przejrzec liste najwiekszych transferów w tym okienku w Europie. Najdrozszy był Chorwat z Dinama. Kosztował ponad 8mln euro( a ma zaledwie 20 lat!!!), ponad 6 mln kosztował zaś Serb z Partizana Belgrad(19 lat!!). U nas za cale 3 sezony nie sprzedali nikogo za takie pieniądze.... Po prostu taki poziom sportowy jest u nas jaki jest.
|
Tyle, że świadczy to o tych ligach tyle, co odejście Janczyka do CSKA o naszej...Fakt faktem na Bałkanach stawia się w kwestii szkolenia na technikę i na tym dobrze wychodzą, bo ten rynek już od dawna jest atrakcyjny, takiemu piłkarzowi o dobrej technice łatwiej nadrobić wszystkie inne cechy po pójściu do zachodniej ligi niż odwrotnie. Z drugiej strony i Chorwaci i Serbowie w pucharach grają bardzo porównywalnie do naszych orłów, tyle też że potrafią swoich lepiej wypromować i sprzedać. A że nasze szkolenie nie jest na tym poziomie co być powinno to wiadomo nie od dziś, choć i tu może i jestem niepoprawnym optymistą, to uważam że w najbliższych latach coś ruszy, jeśli uda się chociaż jednej drużynie poprzez dobrze ułożony system szkolenia zyskać kilku dobrze wykształconych wychowanków - najbliżej tego jest Legia (Borysiuk, Rybus, Żyro...) i Lech (Możdżeń, Kamiński...) to jestem pewien że będzie podobnie jak ze stadionami (gdzie Korona i Euro rozbudziły u nas największy na świecie boom na nowe areny piłkarskie) i za pomysłem rozwijania akademii pójdą kolejne kluby (z resztą Lechia czy Śląsk już mają podobne poważne plany), bo nie jest to znowu taka droga impreza, a zyski po latach są znaczące - w mojej opinii jest to kwestia maksymalnie dwóch, trzech lat kiedy kilka takich szkółek powstanie, choć oczywiście o jakieś 15 lat za późno...Co nie oznacza że Europa tak nam uciekła, że nie ma szans jej dogonić, tyle że w końcu trzeba zacząć ten pościg, a stadiony to dobry początek - druga kwestia do ośrodki treningowe, czy nawet tylko nowe pełnowymiarowe boiska, a i na to przyjdzie czas i powoli też ta kwestia zaczyna się rozwijać. Byleby te najbliższe 3 lata jak najlepiej wykorzystać, bo sezon dwa po E2012 będzie o takie incjatywy coraz ciężej, jeśli kilka klubów tego teraz nie pociągnie - tak to inne będą zmuszone dościgać inne nasze kluby takie standardy posiadające.