Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.11.2009, 17:13
Mareq napisał(a):Wyświetl post
Patrząc na sprawę z konkretnego punktu widzenia . Mianowicie , że Trybunał decyduje o tym czy krzyże w klasach są ok czy nie w kontekście art 9 Wolność myśli , sumienia i wyznania w zw z art 2 protokołu 1 tj. prawa do nauki i dochodzi do wniosku na podstawie wykładni prawnej tychże artykułów , że obecność krzyży w klasie jest z nimi sprzeczna , to możemy odczuwać jakieś zdziwienie , obawy , zniesmaczenie (no śmiesznego tutaj nic nie ma) i możemy myśleć , że ktoś się zagalopował.

Że jacyś wojownicy idei posługują się tymi prawami do realizowania swoich bzdurnych fantazji a Trybunał temu przyklaskuje , to smutne , jak już wcześniej o tym wspomniałem.

Natomiast patrząc na sprawę z ogólnego punktu widzenia , to nie ma tutaj nic ani zabawnego ani szokującego . Włochy podpisały EKPC a w późniejszych protokołach wyraziły zgodę , by niezależny Trybunał składający się z przedstawicieli państw stron Rady Europy , oceniał zgodność prawa z artykułami konwencji . Pacta sunt servanda .

W latach 70 , dziesięciu sędziów z Waszyngtonu zadecydowało o tym , że w Teksasie i 47 pozostałych stanach wprowadzono niezwykle liberalne prawo dotyczące aborcji .
Sprawa krzyży , to przy tym pikuś .
Po kolei Mareczku:

1. Naprawdę doceniam to że pomimo swojego "euroentuzjazmu" potrafisz zachować zdrowy rozsądek. Tak jak pisałem powyżej: zauważyłem to w Twoich postach już wcześniej.

2. Pozostanę przy swoim:cała sprawa bardzo mnie to śmieszy. Ale rozumiem że jeśli ktoś wierzy (wierzył?) w tzw "europejskie wartości" to może się czuć bardzo rozczarowny. Jeśli o mnie chodzi to ja już dość dawno zauważyłem że z "wartościami" tzw: europejczyków jest tak samo jak z "liberalizmem" Tuska. Są ok tak długo jak długo służą ich celom. Gdy tylko przestają służyć zaczynają być passe. W tym wypadku masoneria (wielki wschód) próbuje za pomocą trybunału realizować swoje obłędne idee fix. Nic nowego. Na pocieszenie dodam że nie ma się czym przejmować bo w średnim terminie i tak całą tę UE (w jej obecnym kształcie) szlag trafi.

3. Włochy żeby dostać dodatkowych parę miliardów euro podpisują umowy nie tylko z UE ale i z Kadafim czy Putinem. A jeszcze nie widziałem takiej pacta która byłaby (w dłuższym terminie) servanda.

4. Jeśli chodzi o sąd federalny USA to zwróć proszę uwagę że zanim zapadł wyrok o którym piszesz Stany miały dwieście lat wspólnej: historii, wojen, armii,rządu, prezydenta, polityki zagranicznej, kultury, telewizji, języka, infrastruktury, businessu itp, itd. I tak właśnie powstają państwa. A nie poprzez narzucanie odgórnie idiotycznych pomysłów ze wspólnym sądem. Jeśli nie śmieszy Cię to że ktoś mógł wpaść na tak idiotyczny pomysł to chyba kwestia różnicy we "wrażliwości".

A tak w ogóle to mamy w Krakowie nowego doktora: doctora humori scausa. Gratulacje panie Adamie!
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 17.11.2009 o godz. 17:21.