FajQ napisał(a):

Dwa razy miałem tą (nie)przyjemność oddawać zepsutą płytę główną do bita. Więc powiem ci tak musisz iść do serwisu i wypisujesz tam jakiś świstek co się dzieje i płyta leci do serwisu. Muszą sprawdzić czy działa przy dobrych wiatrach po 2 tyg może dostaniesz odpowiedź i płytę ja raz czekałem półtora miecha. Inna sprawa jest taka ,że nie ma możliwości zwrotu kasy. Proponuję Ci jeżeli masz pieniądze kupić nową płytę główną a starą sprzedasz jak Ci oddadzą bo już Ci nie będzie potrzebna. Jakoś z 2 miechy temu stało mi się to samo co tobie z komputerem. Myślałem ,że poszła płyta główna ale okazało się że poszła kość ramu.Weź spróbuj wypiąc jedną kość i właczyć kompa i potem sprawdź drugą, sprawdź czy wszystko jest podłączone jak należy, czy kości są dopięte.
Co do gwarancji powinieneś mieć 2 lata jeżeli dostałeś płytę w pudełku jeżeli masz w takim worku to masz rok ale płyty są w pudełkach więc powinni Ci przyjąć do reklamacji.Tylko jak mówię wyczekasz się strasznie.
|
Dodam od siebie, że powinieneś po kolei wypinać wszystkie podzespoły z kompa (ramy, karta grafiki, dysk) i sprawdzać czy komp ruszy, tudzież czy wydaje z siebie jakieś piski. Jeżeli nie dzieje się nic takiego to ostatnią czynnością powinien być reset Biosu. Możesz go wykonać wyciągając na kilka minut bateryjkę od biosu bądź zworkę (zajrzyj do instrukcji płyty). Skoro płyta w miarę nowa to zakładam że wymiana bateryjki nie pomoże.
Jeżeli po takich zabiegach komp nie ruszy, to raczej pewne że to będzie awaria płyty. Awaria nie musi być wielka. Mógł się spalić mały tranzystorek. Naprawa takiej płyty w BitComputerze nie powinna sprawić kłopotu. Po warunkiem oczywiście, że producent posiada (jeszcze) części do takiej płyty.
Ja w przeciwieństwie do FajQ, mam całkiem w porządku odczucia, jeśli chodzi o gwarancje w BitComputer. Jakieś 2 lata temu zrypała mi się karta graficzna GF 6600 GT. Nie miałem pudełka, ani gwarancji, bo przepadły. Poszedłem do sklepu, i wzięli mi tą kartę na gwarancje. Stalo się tak dlatego że BitComputer na sprzedawane u siebie produkty nakleja nalepkę, więc nawet bez paragonu, papierów, pudełka tą gwarancję respektują. Druga rzecz, karta ta nie dała się naprawić, a takiej już nie produkowali, mimo że jeszcze była w sprzedaży. Dali mi więc nowiutką GF 7600 GT, czyli kartę dużo lepszą niż poprzednia.
kokrys napisał(a):

|
Takie trochę głupie pytanie, dlaczego ser z dziurami jest smaczniejszy a za razem droższy od takiego bez dziur? Jakaś różnica w technologii produkcji?
|
raczej w rodzaju sera