Cytat:
|
Tak ci sie tylko wydaje i malo wiesz. Powiem ci tylko ze swojego ogrodka ze w budownictwie, a konkretnie w materialach i dopuszczeniu ich do stosowania na rynku polskim jest taki balagan ze nikt nie wie ktore przepisy obowiazuja. Produkty ppoz to juz jest totalny kosmos.
|
Może nie wiem jak jest to szczegółowo w praktyce , jednak wiem jak to jest zapisane w prawie .
Jeżeli masz prawo unijne dotyczące budownictwa( dyrektywę bądź rozporządzenie) i sprzeczne z tym prawo polskie , to sąd polski ma obowiązek pominąć przepis krajowy i stosować prawo unijne.
Może nieporządek wynika z bałaganiarstwa w naszym wymiarze sprawiedliwości , nie wiem nie siedzę w tym . W każdym razie prawo jest w tej kwestii jasne.
Cytat:
A to spokojne podejscie do Klausa to pewnie pewien pedofil z Niemiec ktory zrobil prezydentowi Czech awanture w Pradze?
|
Ale Cohn Bendit jest takim Palikotem sceny europejskiej . Jak można jego zdanie przenosić na ogół unijny ?
A co do gazet to bez przesady . Może i są w większości krytyczne , ale jakoś nie spotkałem się z porównaniami zasługującymi na wszczęcie postępowań o zniesławienie . Zresztą prawda jest taka , że Klaus nie ma nawet połowy kompetencji naszego prezydenta a stara się działać jeszcze dalej , jeszcze szerzej . Rząd Czeski prowadzi politykę zagraniczną , parlament wyraża zgodę na ratyfikacje i tego dokonał , natomiast Klaus ma ,,strzelić autograf'' i tyle . Jakoś nie wyobrażam sobie sytuacji by Królowa Brytyjska przetrzymywała u siebie Traktat Lizboński , żeby bawić się w jakieś gry polityczne . A Klaus ma mniej więcej takie samo zadanie jak Królowa Brytyjska w tej kwestii .
MJ
Ale teraz podałeś idealny przykład kontroli państw członkowskich nad instytucjami unijnymi.
Czyli de facto przepis ten wzmacnia państwa , bo umożliwia parlamentom krajowym współkontrolowanie EUROPOLU .
Chyba nie ma lepszego zabezpieczenia (pytanie tylko jak bardzo to wpływa na ich sprawność , ale to temat z innej beczki) nad służbami policyjnymi niż kontrola tzw ,,polityczna'' ze strony parlamentów , czyli izb zróżnicowanych w swym składzie i pochodzących z bezpośredniego wyboru.
W naszym kraju gdyby przyjąć uproszczoną wersję , to Policja podlega Ministrowi Spraw Wewnętrznych i Administracji a ten dopiero może ewentualnie podlegać politycznej kontroli wykonywanej przez parlament.
Dlatego artykuł , który podałeś stoi w sprzeczności do tez które stawiasz a mianowicie o zmniejszeniu roli państw członkowskich i antydemokratycznym charakterze Unii.
po 1 . Parlamenty narodowe państw członkowskich mają wpływ na kontrolę EUROPOLU
po 2 . Kontrola stanowiona przez Parlamenty jest bardziej demokratyczna niż w innych przypadkach jak chociażby w podanym przeze mnie przykładzie polskim.