AOT napisał(a):

|
co grozi za jazde bez ważnego OC ?
|
brzydki.brzydal napisał(a):

Jak złapią:
Holowanie na parking policyjny - jakieś 300zł
Każdy dzień na parkingu - nie wiem ile
Mandat - jakieś 200zł
Opłata za ubezpieczenie/fundusz gwarancyjny - ok 3000zł (zależy podobno od okresu, kiedy się nie ma ubezpieczenia)
W ramach bonusu możliwe, ze jakaś sprawa w sądzie.
|
węgorz2 napisał(a):

Co grozi za brak OC?
Za brak polisy OC grozi kara, którą nakłada Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny.
W wypadku aut osobowych wynosi ona 1910 zł, gdy przerwa w ubezpieczeniu trwa ponad 14 dni. Gdy zmieścimy się w przedziale od 3 do 14 dni, zapłacimy połowę tej stawki, a więc 960 zł, zaś brak OC do 3 dni kosztuje 380 zł. To jednak nie koniec wydatków. - Jeżeli policjant stwierdzi brak OC, to musi wyeliminować pojazd z ruchu drogowego - informuje komisarz Marcin Szyndler, rzecznik prasowy KS Policji. - Kierowca ponosi koszty holowania oraz przechowywania auta na parkingu do chwili uregulowania wszystkich należności.
Koszty holowania oscylują w granicach 200-300 zł, zaś parking kosztuje do kilkudziesięciu złotych dziennie. - Lepsze auta nie stoją zwykle więcej niż 2, 3 dni, ale stare Maluchy zostają zazwyczaj na zawsze - mówi Adam Kruszyna, właściciel pomocy drogowej Adim z Biskupic koło Wieliczki, który współpracuje z policją i holuje pojazdy bez OC. W razie wypadku lub kolizji z autem bez OC trzeba koniecznie wezwać policję, która sporządzi dokumentację zdarzenia i wypełni wniosek do UFG o ukaranie kierowcy bez ubezpieczenia. Potem można wystąpić o odszkodowanie.
za portalem DZIENNIK.PL
|
T-driver napisał(a):

Mandat w wysokości paru stówek (widzimi się policjanta, są jakieś widełki), odholowanie na parking policyjny (kolejna stówka lub więcej - w zależności kiedy odbierzesz auto), a potem kara dla Funduszu Gwarancyjnego - w okolicach 2001 roku było to 3000 PLN (z możliwością rozłożenia na raty), teraz nie wiem.
Nie warto.
|
ja_ka_ napisał(a):

|
Do wyczerpujących odpowiedzi poprzedników dodam, że w przypadku chociażby stłuczki i tak duże koszty wzrastają konkretnie. Nie polecam.
|
No tak było kiedyś, ale gdzieś słyszałem ostatnio, że zmieniły się przepisy i teraz już nie muszą "eliminować z ruchu" i holowanie nie grozi, a jedynie mandat od policji. Chciałem się dowiedzieć, czy jest w tym choć ziarno prawdy. Jeśli nie, to mam przesrane, koszta mnie zjedzą...