Gucio25 napisał(a):

polecicie jakiś przyjemny temat na prezentację z Polskiego?
najlepiej nic związanego z lekturami i podobnymi bzdetami.
|
Jeśli lubisz kino polecam mój temat: "Wielka literatura w kinie. Omów na przykładach udane i nie udane ekranizacje" - czy coś w tym stylu.
Lajtowy i łatwy do przygotowania temat:
- bierzemy po jednym przykładzie udanej i nie udanej ekranizacji. Musimy przeczytać dwie ksiązki, i oglądnąć dwa filmy. Wielkie wyzwanie to nie jest...
- następnie szukamy recenzji tychże filmów. Po przeczytaniu ich w zasadzie już wiemy co mamy mówić...
Plan prezentacji:
- wstęp, a więc pieprzenie czemu wybrałeś temat: czyli mądrzysz sie jak to bardzo lubisz kino itp... Potem dodajesz, że spośród wielu przykładów wybrałeś dwa:
- straszczasz historyjke, opowiadasz czemu ekranizacje uważasz za złą i :
- streszczasz drugą historyjke, opowiadasz czemu ekranizacja była dobra.
- robisz jakieś podsumowanie...
Filmów jakie możesz użyć są dziesiątki. Osobiście odradzałbym jakiekolwiek wynalazki typu "Pan tadeusz" "quo vadis", bo polonistki są z tego tak obryte, że lepiej z nimi nie zaczynać,... Ja wybrałem "Nieznośną lekkość bytu" Formana, i "Ojca Chrzestnego" Puzo.
Plusem takiego tematu, jest fakt, że bankowo dostaniesz pytanie odnośnie obsady (ale nie aktorskiej, tylko bardziej o scenarzyste, gościa od zdjęć, muzyki itp), więc wystarczy obkuć te 10 nazwisk i mamy z głowy...