Wyświetl pojedynczy post
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Od: 03.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.08.2009, 14:26
-Goral- napisał(a):Wyświetl post

Zwycięstwa Lecha, Legii, Polonii dużo większą korzyść Wiśle mogą dać jeśli dzięki wysokiemu rankingowi krajowemu - tak po 5 punktów minimum co sezon(marzenie) za 5 lat mistrz Polski będzie bezpośrednio się kwalifikował do LM. I tu wynika ta korzyść.
Nie zgadzam się...

Najkrócej rzecz ujmując to korzyści płynące z WYSOKIEJ POZYCJI W RANKINGU pojawią się dla Wisły o wiele, wiele później niż korzyści dla Lecha wynikające np z wyjścia z grupy LE.
Pozycja Polski w rankingu jest tak niska, że dobry wynik np 5 pkt tak jak rok temu, choć przekłada się na awans w rankingu to jednak nie na tyle wysoki by z nowego wyższego miejsca wynikała korzyść...
No bo co wynikło dla Wisły z zeszłorocznych 5 pkt do rankingu osiągniętych głównie dzięki Lechowi? Wynikło to, że Lech za mecze po wyjściu z grupy dostał kolosalną jak na polską lige kasę a Wisła 1 pkt do rankingu klubowego.
Jeśli w ciągu 5 lat co roku osiągalibyśmy 5 pkt co Ty Goralu nazywasz marzeniem to po 6 latach (Bo ranking krajowy decyduje o tym co przysługuje krajowi w następnym sezonie po jego utworzeniu) Polska miałaby szanse na 15 miejsce i 2 miejsce w LM.
Ale to też marna korzyść dla Wisły bo 25 pkt w rankingu to 5 pkt dla Wisły czyli ilość która nie zwiększa znacząco szans na rozstawienie w ostatniej rundzie kwalifikacji do LM.
Dla Wisły to marna korzyść a dla Lecha, który regularnie wychodził z grupy nawet tylko LE to 5 lat zbierania takich pieniędzy za 5 krotne wyjście z grupy to kolosalny zastrzyk finansowy i impuls rozwojowy...Poza tym Lech za zeszły sezon zdobył 8pkt. 8 pkt zdobyte w tym sezonie to duża szanse na bycie rozstawionym w ostatniej rundzie kwalifikującej do LM mistrzowskiej już za rok a pewność za dwa...

Mam na prawde dylemat co ja powinienem robić. Trzymać kciuki czy nie.
Bo pomimo tego co napisałem powyżej to jednak dobry wynik to awans Polski w rankingu i szansa na to byśmy za te pieprzone 6 lat mieli dwa zespoły w ELIMINACJACH do LM. By mieć Misrza od razu w grupie Polska musiałaby być 13 w rankingu. W ostatnim rankingu 13 była Szkocja i miała 27,875 co znaczy, że średniorocznie przez 5 lat zdobywała 5,575.
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 06.08.2009 o godz. 14:37.