Lemoniadowy Joe napisał(a):

|
jakby sie sprawdziła to nie zostało by 80 mln zł długu i brak rozstawienia w 3 r. elm LM co stawiało by nas w pozycji Rosenberga czy Sparty , aczkolwiek przyczyn niepowodzeń było kilka
|
Przeczytałeś mojego posta? Bo ja swoje, a ty swoje. Poruszyłem w nim kwestię pecha jaki nas prześladował i jego braku związku z polityką transferową. Kupując najlepszych polskich graczy (lub dobrych obojętnie jakiej narodowości) mieliśmy o niebo lepszą drużynę niż teraz kiedy klub prowadzi bardzo powściągliwą politykę kadrową. Dług to jest sprawa Cupiała i jego modelu finansowania klubu. Tego typu długi ma mnóstwo klubów i nikt się nimi zbytnio nie przejmuje.
Adasss napisał(a):
|
Jak konstruowany jest budżet cypryjskich klubów. Jakie są źródła dochodów i wydatki. I wreszcie w jakich warunkach działają. Nic. Ani pół słowa. A bez tego dalsza dyskusja o próbie powielania tego modelu jest przelewaniem z próżnego w puste.
|
Myślę, że wygląda to podobnie jak w Polsce. Tyle, że rodzimi gracze zarabiają tam raczej bardzo mało przez co więdzej pieniędzy z budżetu mogą przeznaczyć na obcokrajowców. Budżety najlepszych klubów cypryjskich oscylują w granicach 5-7 milionów Euro. Spróbuję dowiedzieć się coś więcej na ten temat.