Martinus napisał(a):

A gdzie ja napisałem że nie ma to dla mnie żadnego znaczenia?
Napisałem jedynie że czas na rozliczenia z tym faktem już przeminął.
Dlaczego Niemcy potrafili rozliczyc się z kwestią współpracy ze Stasi tuż po 89 roku a my do dzisiaj tego nie potrafimy?
.
|
Jak to dlaczego? Sam sobie odpowiedziales. Bo skoro twierdzisz ze kto byl "nie ma znaczenia" to myslisz ze dlaczego tak twierdzisz? Bo ci to wmowiono. A kto mial w tym interes? Oczywiscie byli ubecy. A dlaczego im sie to udalo? Bo nie oddali oni wladzy tak jak myslisz w 89 roku. Zostai tam gdzie najlepiej moga wlywac na rzeczywistosc czyli przede wszystkim w tv i gazetach. Myslisz ze to zbieg okolicznosci ze wlasciciele dzisiejszych stacji tv byli czlonkami partii? I to nie byle przydupasami. Myslisz ze to zbieg okolicznosci ze z setki Forbesa jakies 80% to byli partyjniacy? Myslisz ze to przypadek ze pierwszym polskim filmem sensacyjnym wolnej Polski byly "Psy" o 'dobrych' i honorowych ubekach?
Nie pamietam kto to powiedzal ale to jest kwintesencja dzisiejszych czasow:
"Nie potrzebna mi armia zeby podbic kraj, Wystarczy mi telewizor w kazdym domu". W polaczeniu z coraz wiekszym obnizaniem poziomu edukacji w Polsce i na swiecie i poglebianiem sie procesu bezmyslenia wsrod ludzi ktorzy "mysla" nie swoimi myslami tylko zaslyszanymi w mediach ich rola i znczenie bedzie coraz silniejsze. Dzisiaj juz moim zdaniem to nie politycy maja najwieksza wladze lecz wlasnie media.