wislakkowalski napisał(a):

Panowie! Dla mnie sprawa jest prosta - Pan Cupial finansuje Wisle juz kilkanascie lat. Jego celem przez te kilkanascie lat jest awans do LM. Do tej pory mielismy niesamowitego pecha w losowaniu; taka Legia czy Zaglebie trafialy na prostszych rywali.
Uwazam, ze B.Cupial jesli nie jest czlowiekiem szczegolnie madrym to napewno przebieglbym i przedsiebiorczym. I dobrze potrafi wykalkulowac ze TERAZ jest jedyna niepowtarzalna szansa na awans do LM. Rozumie wiec on, ze jesli TERAZ wylozy pieniadze, te moga sie szybko zwrocic z wysoko nawiazka. Sam AWANS i gra w LM to wplywy wysokosci sezonowego budzetu Wisly. Do tego dochodzi promocja klubu i zawodnikow.
O ile w zeszlych latach nigdy nie spodziewalem sie wiekszych zakupow, to teraz jestem swiecie przekonany, ze Cupial zrozumial swoje bledy. I sypnie takimi pieniedzmi jak swego czasu kupil Zurawskiego (1 mln $ to wowczas potezne pieniadze).
Dla mnie pozyskanie bramkarza nie jest priorytetem, aczkolwiek istotna rzecza. Pawelek gra poprawnie, wiec jesli obrona i pomoc beda rowniez graly dobrze i niedopuszczaly do sytuacji podbramkowych a kreowaly atak to ten nie bedzie mial wiele roboty.
Co do transferow, to wola ewentualnych pilkarzy bedzie, bowiem mozliwy awans do LM dziala na nich jak LEP NA MUCHY.
Mysle, ze rowniez BROZEK, jak i kazdy inny zawodnik Wisly, zrozumial, ze teraz awans jest na wyciagniecie reki i zostanie. Poza tym ten sezon ma slabszy niz poprzedni, wiec watpie by znalazl sie kupiec z 3 mlnE w rece. Przewiduje rowniez powrot ZURAWSKIEGO, ktory jak nikt zasluguje na posmakowanie gry w LM. Dlatego z pewnoscia, jesli bedzie chec ze strony Wisly, ten wroci do Krakowa. Dla mnie wowczas sciaganie NOWAKA jest wielkim znakiem zapytania. Kontuzje kontuzjami, ale ta runde mial zabojcza. Chlopak ma instynkt, wiec jesli cena astronomiczna nie bedzie to jest on dla mnie drugim po Zurawskim istotnym pilkarzem do sprowadzenia. Zatrzymanie SOBOLEWSKIEGO jest sprawa priorytetowa. W sytuacji bowiem kiedy u nas kreowac gre ma BOGUSKI lub pozniej z GARGULA (dwaj swietni, kreatywni technicy, lecz slabi fizycznie) to silnie zbudowany Sobolewski staje sie podpora defensywy w srodku pola. Natomiast dla mnie CWIELONG nie zasluguje na gre w pierwszym skladzie. Mimo swojej wyjatkowej woli walki i 'mieszania' w ataku, jest to slaby fizycznie i co najwazniejsze nierowny i NIESKUTECZNY napastnik. Przewiduje takze mozliwosc zatrudnienia (oczywiscie za niemale pieniadze) jawiacego sie jako przyszlego Blaszczykowskiego - SZYMONA PAWLOWSKIEGO.
Realistyczny sklad Wisly
Pawelek
Singlar -Glowacki- Marcelo- P.Brozek(Diaz)
Lobodzinski -Sobolewski -Boguski- Pawlowski
Zurawski (Nowak)- Brozek
LUB:
Pawelek
Singlar- Glowacki- Marcelo- P.Brozek(Diaz)
Sobolewski
Lobodzinski- Gargula- Boguski
Zurawski(Nowak)- Brozek
|
Po 1: Bardzo male szanse na sciagniecie Żurawskiego . . .
Po 2: Gdzie podziales Małego ?
Po 3: Nowak jest zbyt kontuzjogenny, wiec nie przyjdzie . . . Z takim pilkarzem nie da sie gra na 4 frontach (Liga, LM/LE, Puchar Polski i Ekstraklsy)