Wyświetl pojedynczy post
eye63
Senior Member

Od: 06.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.05.2009, 14:14
KaSzTaN napisał(a):Wyświetl post
Chodzi o Centrum Sportu w Nowej Hucie. Znajduje sie na teranach Hutnika, zaraz za glownym stadionem a obok treningowych.

http://dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1...um_sportu.html

tu macie artykul o tym, jakis czas juz to funkcjonuje, wykonczenie, a raczej jego brak to tragedia, sam beton!!
Akurat to centrum jestem w stanie przełknąć. Idealnie wpisuje się w tamtejszy klimat, choć chyba nie po to się wynajmuje architekta, żeby się wpisał dokładnie w klimat, tylko żeby stworzył coś co można uznać za nowocześniejsze. Z bliska ten obiekt wygląda bardzo dobrze, na fotkach z daleka niestety widać, że goły beton to morderca estetyki dla niewytrawnego oka, a i pewnie dla wytrawnego częściowo również. Jak dla mnie można by starać się zamaskować te wszystkie linie łączące beton, rzeczywiście, przynajmniej od zewnątrz postarać się o ciut lepszą fasadę, bo budynek sam w sobie jest bardzo ładny (przez wiele czynników).

Natomiast to, co przystoi i idealnie wpisuje się w klimat Nowej Huty, nijak ma się kuźwa do miejsca, gdzie będzie nasz stadion. Niestety, ale koleżanka zza Błoń, gdyby jej się kiedyś udało ten stadion dostać wybudowany, razem z tą halą - to było idealne wpasowanie stadionu z zewnątrz w teren. U nas niestety będzie kupa betonu, którą mam nadzieję będą od strony zewnętrznej ratować szczegóły - czyli przede wszystkim przeszklenia, ktoś pójdzie po rozum do głowy i daruje sobie ten całkowicie nieprzyjemny dach nad wejściem, aż po umieszczenie nad tym samym wejściem wielkiej białej gwiazdy. Nie wiem czy pkt. 2 i 3 mają szansę na realizację, ale pkt. 1 czyli naprawdę spore przeszklenie tych betonowych słupów to chyba na dzień dzisiejszy mus, a wtedy i dziura z okrąglakiem może nie będą tak straszyć.
Odpowiedz cytując