Ja_Kibic napisał(a):

pytanie:
1. czy karta graficzna PCI-E NVidia GeForce z serii 8 np 8600 lub 8800 to dobra karta, czy juz kupic jakas serie 9 np.GEFORCE 9600GT 1024MB( o ile lepsza)
2. czy 1gb pamieci na karcie to jakos sie wykorzystuje ?
PS. obecnie posiadam NVidia GeForce 7600GS 512, nie narzekam ale boje sie ze juz GTA IV jak wyyjdzie to nie odpale na takich detalach jakbym chciał
|
Odp. 1. Jezeli chcesz pograc w GTA4 we w miare rozsadnych detalach to kup GF 8800GT lub doloz odrobinke -150- 200 zlotych - i kup Radeona HD 3870x2. Karta bije kazda generacje kart ona jest tuz za HD 4870 i GTX`ami a ma juz dobry rok dwa lata na karku.
Odp. 2. Tak zostanie wykorzystana pamiec ale nie patrz na to ile ma karta pamieci tylko ile jednostek teksturujacych, strumieniowych itd. Chodzi o to ze te jednostki przejmuja od procesora teksturowanie obiektow co znaczaco wplywa na wydajnosc.
odp. PS. hmmm i tu jest lekki klops bo nie mam zielonego pojecia jak teraz dziala ta karta choc wiem raczej na pewno ze Crysisa ona nie uciagnie choc Devil May Cry 4 dziala na niej z predkoscia 50 FPS`ow wiec to tez jest kwestia subiektywna. Zalezy od gry. Choc zebys naprawde sobie pogral to jak mowie HD 3870x2 i masz karte na kilka lat moze dwa - trzy lata.