Wyświetl pojedynczy post
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.09.2008, 01:11
pan_premier napisał(a):Wyświetl post
co do Wisła to jest potęga, byłem zdziwiony jak usłyszałem, że to ksero Legii, bo pamiętam to piosenkę znacznie wcześniej niz zacząłem chodzic na stadion, tzn. tak +/- '95 rok. Od kiedy +/- Legia uważa to za swój hymn?

Pozatym wtedy to były inne czasy. Zresztą na ta melodię hymn ma tez Cracovia i myślę ze oni byli pierwsi.
Oni zawsze sa pierwsi.
Po kolei: najpierw Legia wymyśla piosenkę, którą w domyśle ciężko będzie skserować innym ekipom - bo "potęga" to rym do "Legia" (inna sprawa, że rym średni, niedokładny). W każdym razie mało kto się szczypie takimi detalami i powstaje antylegijna przyśpiewka o starej k... Na pewno już w '95 śpiewał tę wersję Widzew.

Co do koniecznego pierszeństwa sąsiadki: Pejsy "przerabiają przeróbkę" ( ) i w miejsce Legii wstawiają nas. Mogę się mylić, ale zaczęli jej używać od wiosny 1996 (usłyszałem ją po raz pierwszy na derbach na Kałuży, wedle mojej pamięci nie śpiewali u nas tego jeszcze na jesieni '95). I ważna sprawa - to żydy pierwsze jadą nam WTSK, na pewno nie śpiewaliśmy pierwsi "Mistrzem Polski jest Wisła" ani "Wisła to jest potęga" (zresztą podczas meczu na Judasic Park nie bardzo wiedzieliśmy, jak zareagować na ich chorały). Nie przypominam sobie, żebyśmy mieli ten kawałek w swoim repertuarze na drugoligowym froncie.

Śmiszne to zresztą były czasy. Nie zapomnę dziarskiej ekipy Hutnika, która "przerobiła przeróbkę przeróbki" Cracovii ( ) i jechała po nas w ten uroczy sposób (cytuję, niech mi będzie wybaczone ): "Wisła to stara k. /Wisła j... jest / Wisłę trzeb p... / Wisła j.. jest". Cóż, pasowało to jak ulał do ich limitowanej serii szalików <<Hutnik Kraków Kraków>> kmwtw

PS. Całość łatwo sprawdzić, jeżeli ma ktoś dostęp do derbów z 1996 (były transmitowane przez krakowską "trójkę", ale byłem na meczu a "wideła" wtedy nie posiadałem). Pzdr
Odpowiedz cytując