pawelos84 napisał(a):

Santos wychował w ostatnich kilku latach takich graczy jak: Robinho, Diego, Renato, Elano, Alex, Deivid. Są to zawodnicy światowego formatu, reprezentanci Brazylii. Marcelo grał w reprezentacji młodzieżowej Brazylii, więc to mówi samo za siebie. Dostaliśmy conajmniej ze 2 mln euro za darmo. Ludzie, cieszcie się a nie narzekajcie...
Santos w Ameryce Południowej to tak jak Real, Barca czy Manchester w Europie. To jest jeden z 5 największych klubów na tamtym kontynencie. Ja naprawdę nie wiem jak Bednarzowi udało się stamtąd wyciągnąć młodego perspektywicznego i dobrego grajka i to jeszcze z pierwszego składu, dla mnie to jest szok.
|
Otoz to.
Liga powoli, ale pnie sie w gore. A przynajmniej te najlepsze druzyny Wisla, Legia czy Lech. Jeszcze kilka sezonow temu nikt nie przypuszczalby, ze transfery takich zawodnikow jak Marcelo, Stilic czy Descarga sa u nas mozliwe. W innych krajach, jak Turcja, Grecja czy Cypr, ten przeskok byl duzo szybszy i gwaltowniejszy. Trwalo to kilka sezonow i ligi zwiekszyly swoj poziom o kilka klas, ale tam pomoc przyszla rowniez ze strony panstwa (ulgi podatkowe dla Tureckich klubow) czy tez pasjonatow wlascicieli pompujacych w swoje zabawki ogromne pieniadze.
U nas sie to wlecze, ale jednak idzie stoponiowo do przodu, co pokazuje dzisiejszy transfer Wisly.