Mareq napisał(a):

http://energetyka.wnp.pl/merkel-wyco...914_1_0_0.html
,, Decyzja Niemiec o rezygnacji z energii atomowej była "absolutnie błędna" - oceniła w poniedziałek kanclerz Angela Merkel po spotkaniu władz CDU i CSU w Erding w Bawarii.
Kierownictwa obu chadeckich ugrupowań jednomyślnie opowiedziały się za wycofaniem z tej decyzji, podjętej jeszcze w 2002 r. przez rząd socjaldemokraty Gerharda Schroedera i Zielonych."
http://www.verivox.pl/power/article.aspx?aid=158
,,Przewodniczący Komisji Jose Manuel Barroso, zadeklarowany zwolennik energii atomowej, od kilku miesięcy powtarza, że istnieją już metody bezpiecznego składowania odpadów jądrowych, i deklaruje, że Unia Europejska zaangażuje się finansowo w ich upowszechnienie."
,,. Chadecja nie ukrywa, że gdy tylko uda jej się po wyborach w 2009 r. wyplątać z niewygodnej koalicji z SPD, natychmiast odwoła decyzję o zamknięciu 17 niemieckich reaktorów atomowych, którą lewicowy rząd Gerharda Schroedera podjął osiem lat temu."
,, świeżo zaprzysiężony rząd SiMo Berlusconiego zapowiada, że jednym z jego priorytetów będzie powrót Włoch do klubu producentów energii nuklearnej. -Zbudujemy w tym kraju reaktory nowej generacji. Powrót do atomu jest jedynym sposobem na pozyskiwanie energii w zgodzie z normami ochrony środowiska przy jednoczesnym obniżaniu jej cen - ogłosił nowy minister rozwoju gospodarczego Claudio Scajola."
,, rząd Holandii wstrzymał zamknięcie elektrowni w Borssele. Pod koniec marca prezydent Francji i premier Wielkiej Brytanii podpisali szereg umów, które mają zapewnić powiększenie brytyjskiej infrastruktury nuklearnej o 18 nowych reaktorów."
http://www.europarl.europa.eu/news/e...default_pl.htm
,,
Posłowie popierają inicjatywy Komisji Europejskiej, w tym także te zakładające badania w dziedzinie energetyki jądrowej. Zdaniem posłów europejska inicjatywa przemysłowa w dziedzinie rozszczepiania jądrowego powinna obejmować prace badawcze i rozwojowe nad technologiami trzeciej i czwartej generacji."
|
To,co powklejales na razie niczego nie dowodzi,jaki bedzie efekt gadaniny politykow,to zobaczymy,zreszta o tym wlasnie pisalem,ze co innego deklaracje,a co innego rzeczywistosc. Choc i ja widze jednak przez ostatni rok, jak bardzo zmienily sie zapatrywania na to czolowki europejskiej. Znakiem tego Ci co wykpiwaja OZE jako remedium na problemy energetyczne, oraz rzekomy wplyw konwencjonalnych zrodel energii na GO - moze maja racje ? Czy moze jednak "poswiecono" dla budowania atomowek "przyszlosc ludzkosci" ?
Cytat:
No to ja się stanowczo nie zgadzam z tym
Na pewno nie można stwierdzić , że jest to bzdura
Szczególnie po przeczytaniu jednej pracy naukowej i kilku krytycznych w stosunku do niej źródeł .
Porównanie do Kopernika nie jest trafne .
|
To po czym mozna twierdzic,ze to bzdura - po tym, jak Al Gore nakreci kolejny film ? A moze po tym, jak wypowie sie w badaniach opinia publiczna ? Czy moze po tym,jak ktos z UE zajmie stanowisko,moze fachowiec od wszystkiego Barroso ? No widzisz,a ja zawsze myslalem, ze teorie naukowe jako prawidlowe lub bledne weryfikuja naukowcy,a nie Zieloni dziennikarze,politycy czy opinia publiczna - jak widac,mylilem sie.. A przyklad Kopernika jest jak najbardziej na miejscu (choc negujac go,nie piszesz dlaczego) - rowniez i na poczatku Kopernik mial mnostwo "autorytetow" przeciw sobie - a moze ja slabo znam historie ? Bo wydawalo mi sie,ze nawet w 17 w. jego dzielo bylo na Indeksie... No jasne, ale ja opieram swa wiedze na pracach naukowych,wiec to pewnie bzdura...