Cytat:
Natomiast wiele lat atomowka byla odstawiana przez UE - nie wiem skad czerpiesz swoja wiedze - z przemowien politycznych Bez urazy, ale garsc faktow - Niemcy do 2020 decyzja ulubionego w Polsce Gerharda Schroedera maja wdrozony plan wylaczenia wszystkich elektrowni,o ile m wiadomo,to Merkel niczego tu nie zmienila (tu moge sie mylic,ale sprawdze),Szwedzi jeszcze niedawno zastanawiali sie nad wylaczeniem nie tylko atomowek, ale i gazowek i weglowek - i zastapienie ich calkowicie zrodlami odnawialnymi,Hiszpanie dzieki Zapatero maja podtrzymane moratorium w sprawie budowy atomowek,AnglicyWlosi i Belgowie najprawdopodobniej rowniez je zamkna (choc zwlaszcza w W.Brytanii i we Wloszech temat byl goracy politycznie) - jedynie Francuzi cos na tym polu robia (co jest faktem).Bo Irlandia,Dania czy Austria nigdy atomowek nie mialy (Portugalia chyba tez nie).A nas Zarnowiec kosztowal wg roznych szacunkow 600 ml - 1,1 mld dolarow. Dzieki naszym cudownym ekologom - ktorzy swietnie wiedza,ze od czasow elektrowni Czernobyl ZADNA inna nie miala powaznej awarii, a w naszym regionie jest ich kilkanascie ( w tym nastepne budowane przez bodaj Litwe i Czechy,bo nawet Rumuni dawno buduja kolejny reaktor)
Oczywiscie - deklaracje KE i wielu innych politykow sa innne. A inna jest rzeczywistosc... Bo mnie sie zdaje,ze piszac o Barroso,Merkel czy Sarkozym - piszesz "Unia"... A - na szczescie - tak nie jest...
|
http://energetyka.wnp.pl/merkel-wyco...914_1_0_0.html
,, Decyzja Niemiec o rezygnacji z energii atomowej była "absolutnie błędna" - oceniła w poniedziałek kanclerz Angela Merkel po spotkaniu władz CDU i CSU w Erding w Bawarii.
Kierownictwa obu chadeckich ugrupowań jednomyślnie opowiedziały się za wycofaniem z tej decyzji, podjętej jeszcze w 2002 r. przez rząd socjaldemokraty Gerharda Schroedera i Zielonych."
http://www.verivox.pl/power/article.aspx?aid=158
,,Przewodniczący Komisji Jose Manuel Barroso, zadeklarowany zwolennik energii atomowej, od kilku miesięcy powtarza, że istnieją już metody bezpiecznego składowania odpadów jądrowych, i deklaruje, że Unia Europejska zaangażuje się finansowo w ich upowszechnienie."
,,. Chadecja nie ukrywa, że gdy tylko uda jej się po wyborach w 2009 r. wyplątać z niewygodnej koalicji z SPD, natychmiast odwoła decyzję o zamknięciu 17 niemieckich reaktorów atomowych, którą lewicowy rząd Gerharda Schroedera podjął osiem lat temu."
,, świeżo zaprzysiężony rząd SiMo Berlusconiego zapowiada, że jednym z jego priorytetów będzie powrót Włoch do klubu producentów energii nuklearnej. -Zbudujemy w tym kraju reaktory nowej generacj
i. Powrót do atomu jest jedynym sposobem na pozyskiwanie energii w zgodzie z normami ochrony środowiska przy jednoczesnym obniżaniu jej cen - ogłosił nowy minister rozwoju gospodarczego Claudio Scajola."
,, rząd Holandii wstrzymał zamknięcie elektrowni w Borssele. Pod koniec marca prezydent Francji i premier Wielkiej Brytanii podpisali szereg umów, które mają zapewnić powiększenie brytyjskiej infrastruktury nuklearnej o 18 nowych reaktorów."
http://www.europarl.europa.eu/news/e...default_pl.htm
,,
Posłowie popierają inicjatywy Komisji Europejskiej, w tym także te zakładające badania w dziedzinie energetyki jądrowej. Zdaniem posłów europejska inicjatywa przemysłowa w dziedzinie rozszczepiania jądrowego powinna obejmować prace badawcze i rozwojowe nad technologiami trzeciej i czwartej generacji."
Cytat:
|
Mareq,nigdy tez nie pisalem,co stanowczo twierdzisz,a czego nie. Niemniej ja stanowczo twierdze, ze tzw. efekt GO jako wynik wplywu czlowieka na gospodarke - jest bzdura. Pisze to w oparciu o przeczytanie pracy naukowej,ale takze krytycznych dla niej zrodel.
|
No to ja się stanowczo nie zgadzam z tym
Na pewno nie można stwierdzić , że jest to bzdura
Szczególnie po przeczytaniu jednej pracy naukowej i kilku krytycznych w stosunku do niej źródeł .
Porównanie do Kopernika nie jest trafne .
Cytat:
|
udzie wy nawet nie wiecie co jest w tym traktacie nigdy go na oczy nie widzieliscie poza kilkoma punktami pokazywanymi w TV
|
Ty najlepiej wiesz co kto widział na oczy i co wie . Ja cię mogę zapewnić , że wiem co w nim jest a zobaczyć go mogę w każdej chwili .
Cytat:
|
Warto się zastanowić kto wypuszcza takie informacje ....
|
Obstawiam małą dziewczynkę.
Jakby przejżeć ten tekst w dzienniku , to wbrew pozorom prezydent jest tam przedstawiany od dosyć dobrej strony. Szczególnie w stosunku dla osób które mają być jego targetem w 2010 , czyli tych którzy gotowi są kupić bajeczki o zdradzie stanu dokonanej przez Sikorskiego a przy okazji urzeknie ich twardość naszego prezydenta jako oficera śledczego i to wzruszająco brzmiące zdanie ,,moge przegrac druga kadencje , ale chce zeby tarcza byla w Polsce"
Skiorskiemu raczej nie zależało by , żeby znowu wyciągać przed szerszą publiczność podejrzenia kilku osób dotyczących tego jakoby był on agentem obcego wywiadu .
Cytat:
Rzecznik Praw Obywatelskich ma wątpliwości, czy posłowie PiS, bojkotując TVN i TVN24, nie naruszają prawa obywateli do informacji.
- W ocenie Janusza Kochanowskiego posłowie nie mogą odmówić wypowiedzi jednej, wybranej stacji. Nie chodzi przecież o zwykłych członków partii, ale parlamentarzystów wybranych na swój urząd przez obywateli - mówi serwisowi internetowemu tvp.info Stanisław Wileński, rzecznik RPO.
|
Sambo , kolejny zdrajca

?
Powaznie rzecz ujmując , to RPO pokazał już poraz enty , że jest niezależny w swoich osądach i napewno nie kieruje się linią partyjną w podejmowaniu decyzji .
To jest właśnie ta ynteligencja walcząca z eurokołchozem/eurofaszyzmem ?
Lepiej by się zabrali za to co umieją najlepiej czyli poezję .
Ogólnie z tego bojkotu TVN , to chyba nici , bo już gdzieś poseł Putra jako obywatel Putra się wypowiada . Poseł Karski też dziś nie odmówił wypowiedzi gdy mikrofon tvn orbitował wokół jego ciała itp itd