MaLk napisał(a):

A ja Markusa z tezy, że Hiszpanie są lepsi od Polaków, bo grając w ofensywie mają lepsze wyniki ofensywne od ofensywnych wyników Polaków którzy nie grają w ofensywie.
Tak jakby to nie było normalne, że zawodnicy grający w ofensywie mają lepsze wyniki ofensywne od zawodników grających w defensywie. Niezależnie czy są Polakami, Chińczykami, Szwedami czy Hiszpanami.
Jeśli więc Polacy z obrony, będący żałośni w obronie i ataku, są ciągle lepsi od ich bezpośrednich konkurentów narodowości hiszpańskiej, to wynika z tego, że narodowość niczego nie gwarantuje.
|
Wyjaśnij mi - jacy to Hiszpanie (liczba mnoga) przegrywają z Polakami rywalizację o pozycje w obronie? Z obrońców mamy tylko Satrusteguiego który przegrał po Tychach miejsce w składzie (słusznie) i który pewnie teraz wróci na mecz z Petrochemią. Junca jest kontuzjowany, kiedy był zdrowy grał niemal wszystko za Sobolewskiego. Czy jest lepszy od Krzyżanowskiego i Szota? IMO tak, nawet bez formy.
Teraz tak - Uryga i Łasicki to ciency stoperzy, przewagą Alana jest gra głową, która u drugiego polskiego stopera praktycznie nie istnieje (drugi gol z Motorynką). Colley Polakiem nie jest, rozumiem że można się pomylić (komentator Polsatu pomylił go raz z Łasickim), ale to Szwed i aktualnie nasz jedyny obrońca nie będący parodystą - ba, miewa zagrania że tylko bić brawo. Tutaj przynajmniej zarobki jakoś tam korelują z grą. Z jakimi Hiszpanami wygrał rywalizuje Jaroch to wiesz już tylko Ty.
Carbo na DP jest podstawowym graczem. Tutaj wtręt - Sapała jest Polakiem, to że jest bumelantem nie odbiera mu obywatelstwa. Fajnie byłoby go pominąć, ale jest i się kompromituje ilekroć wejdzie na boisko.
Dlaczego Kiko nie ściągnął rodaków do obrony? Podejrzewam kilka powodów:
- kadra jest już zapchana miernymi i horendalnie drogimi obrońcami
- było (jest?) w klubie paranoja ogrywania młodych miernot plus konieczność gry młodzieżowcem
- dostępność?
Czy za pensję Urygi da się ściągnąć DWÓCH lepszych stoperów, takich którzy byliby w stanie zająć podium w biegach w kategorii Senior? Myślę że spokojnie.
A tak przy okazji - w jakiej formie musi być Olejarka skoro przegrywa rywalizację z Omranim? Przypominam, że u Sobolewskiego też nie miał wysokich notowań (za Talarem, ale przed Zającem).