Wyświetl pojedynczy post
Piknik1906
Senior Member

Od: 01.2019

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.02.2024, 22:34
Pozwolę sobie hurtem dopisać kilka komentarzy.

Tantal napisał(a):Wyświetl post
Moje zdanie jest na przykład takie, że niektórzy jebią jak po ruskiej kobyle po ludziach, którzy dużymi, własnymi pieniędzmi ryzykują finansując nasz klub.
Tantal napisał(a):Wyświetl post
Tak czy inaczej Królewski finansuje tą zabawę z własnej kieszeni, więc zluzujcie majty co niektórzy.
Dwie mocno kontrowersyjne tezy. Co finansowania z własnej kieszeni to odbyła się tutaj bardzo ciekawa dyskusja i z niej (a właściwie z analizowanych danych i informacji) wynikało, że te pieniądze formalnie są wprawdzie wprowadzane do klubu przez pana Królewskiego, ale raczej na pewno są one pozyskane z pożyczek od osób trzecich. Wydaje się, że to słuszny wniosek. W tej sytuacji stwierdzenie o własnej kieszeni jest obarczone pewną aurą niedopowiedzenia.

Mam też poważne wątpliwości, czy należy doceniać i być przesadnie wdzięcznym komuś kto w pełni świadomie ustawia budżet klubu na potężny minus na poziomie operacyjnym, choć wcale nie jest to konieczne (polecam zestawienie kosztów pierwszych zespołów drużyn I ligi które tu jakiś czas temu wrzuciłem) i potem bohatersko ten wykreowany przez siebie debet pokrywa.

wierność83 napisał(a):Wyświetl post
Pytanie do ekspertów - czy brak awansu to rzeczywiście 4 liga czy bardziej jak mówił Królewski u Ćwiąkały "potrzeba restrukturyzacji klubu/drużyny", co brzmi bardziej jak wypisanie się z awansu na lata. Dodał jeszcze, żeby dać mu czas, bo prowadzą różne rozmowy i może nie będzie to potrzebne.
Tego do końca nie wiemy bo nie wiemy jakie są możliwości finansowe pana Królewskiego. Z danych które wrzuciłem wynika, że aby nie dotrzeć do takiego poziomu zadłużenia u bezpośrednich partnerów (dostawcy i pracownicy) przy którym klub utracił płynność w 2018 potrzebne jest od właścicieli do końca tego sezonu albo 4-5 milionów (jeśli pożyczki od właścicieli pod koniec 2023 wyniosły 6 milionów) albo 1-2 miliony (jeśli to były pożyczki na 9 milionów).

Potem wszystko będzie zależało od strony przychodowej. Gdyby się ją udało utrzymać na obecnym poziomie to pewnie jest przestrzeń do skokowego obcięcia kosztów o 12 milionów tak aby uniknąć bankructwa. Tyle, że to zapewne będzie się wiązało z cięciami na wszystkich poziomach (akademia, druga drużyna) i zredukowanie o co najmniej połowę budżetu pierwszej drużyny. Wtedy zapewne nie będziemy w stanie grać o awans. Czy to przypadkiem nie wyklucza pierwszego założenia (utrzymanie sponsorów) nie wiem ale zapewne jest takie ryzyko. Nie da się wykluczyć, że wpadniemy w spiralę która skończy się jednak utratą płynności i aby jej uniknąć konieczne będzie dołożenie kolejnych środków na istotnym poziomie.

Oczywiście zapewne jest możliwość stworzenia drużyny kosztującej 8-10 milionów mniej niż obecna i wciąż walczącej o awans (przykład Puszczy), ale czy to jest możliwe przy tym stylu zarządzania, który mamy w klubie to już każdy musi sobie sam odpowiedzieć.

wierność83 napisał(a):Wyświetl post
Ja jeszcze dodam, aby nie oczekiwać, że awans do ESY rozwiąże nasze problemy. Te pieniądze są już dawno rozdysponowane.
To bardzo ważne spostrzeżenie. Rzeczywiście na to obecnie wygląda. Wejście do Ekstraklasy to zapewne 12-14 milionów złotych przychodu więcej, czyli mamy na pokrycie obecnej dziury budżetowej i spłacanie bieżących odsetek. Nie bardzo widać środki na wzmocnienie drużyny, o spłacie starych długów nawet nie wspominając.

pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Zaś co do "brak awansu 4 liga" to IMHO bzdura. Synerise stać na utrzymanie Wisły choć coś trzeba będzie pociąć. A ponieważ na Wiśle testowane jest sportowe AI to jest i powód by Wisłę utrzymywać
A to stwierdzenie zrobiło mi dzień. Wszyscy się stresują a użytkownik @pepe72 pozostaje w optymistycznym nastroju i jest dzięki temu zdrowszy. Najlepszy dowód na prawdziwość tezy, iż w wielu przypadkach ignorancja jest błogosławieństwem.
Odpowiedz cytując