Wyświetl pojedynczy post
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.09.2019, 20:23
Ja myślę, że generalnie każdy z dużych polskich klubów jak Wisła-Legia-Widzew-Lech próbowały przez ostatnie 20 lat coś osiąnąć. Udawało się częściowo bo były czasy dominacji lidze oraz bardzo dobrych wystepów w pucharach. Ale czasy się zmieniły i świat poszedł do przodu a my nie wiemy jak się ogarnąć. Uwazam, że wyżej wymienione kluby po niewykorzystaniu na dłuższą metę swojej szansy nie wiedziały co dalej robić aby się rozwijać. W konsekwencji popadały w tarapaty finansowe lub w problem złożenia kolejnej dobrej kadry po wytransferowaniu piłkarzy, którzy dawali sukces.
Na pewno na minus wpływa duch czasów gdzie już się nie da w Polsce aby był klub, który ma 5-8 reprezentantów kraju. Teraz reprezentanci Polski grają za granicami kraju. Do tego młodzi chłopacy też uciekają szybciej. I super ale z drugiej strony taki mlody chłopak 18-22 letni da mniej klubowi niż on sam za 5-8 lat. Bo mając około 30stki to jego talent by był szczytowy a tak to zabłyśnie kilka meczów albo 1-2 sezony w Polsce i musi uciekać.

Skończyła się era Widzewa, Wisły, Lecha, ostatnio Legii. Legia po konflikcie Mioduskiego z Leśnym lezy i kwiczy. Na horyzoncie nie widać konkretnego zastępcy. Te kluby swego czasu jadły tę ligę i w pucharach też robiły fajne wyniki. W międzyczasie pojawiały się wyskoki Zagłębia, , ŁKSu, Sląska itd jako mistrzowie Polski. Pojawiały się też dobre występy w Europie Dyskobolii, Sląska i chyba jeszcze tam kogoś.
Ale już od dawna nie ma takiego prawdziwego hegemona w tej lidze a tym bardziej takiego klubu, który co sezon mu zagrozi i się będa między sobą bić o Mistrza. Jest straszna szarzyzna, bylejakość i nieprzewidywalność tej ligi. Jeszcze Legia 2-3 sezony temu coś ogarniała ale po konflikcie i niewypale z kasy z LM bańka tam prysła.
Dla mnie jedyna nadzieja w szkoleniu młodzieży i oddolnym postawieniu tej ligi na nogi. Żadne tam systemy czy 100 mln więcej od C+ z transmisji tego nie zmienią. Bo tą kase kluby przezrą i zmarnują, trzeba się nauczyć myśleć i zrozumieć sens piłki od podstaw.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując