Kocur napisał(a):

Oj tam - kontakty Macierewicza z GRU są takie jak Bonda z Major Anną Amasową w "Szpieg który mnie kochał"
|
Dogadamy się

'Tylko' takie jak Trumpa i jego otoczenia z Kremlem. Będzie?
Kocur napisał(a):

|
Co do VATu - gdyby nie wyprowadzono go w tak olbrzymiej ilości - rzędu dziesiątków miliardów (to dane z PWC, nie rządowe) to myślę że wiele rzeczy już dawno byłoby rozwiązane.
|
Rozwiązane przez kogo? Problem z VAT, ściągalnością podatków czy optymalizacją podatkową nie były problem jedynie obszaru Polski. Przecież wszyscy ten problem maja a takie Włochy nawet sa za nami. Co do VAT - średnia luka w UE to ok 13%
Cytat:
|
Polska od lat jest w czołówce państw Unii Europejskiej (UE) mających najniższą ściągalność VAT. Według najnowszego raportu CASE â Centrum Analiz Społeczno-Ekonomicznych, przygotowanego na zlecenie Komisji Europejskiej, luka w VAT w naszym kraju wzrosła z poziomu kilku procent w roku 2007 do ponad 25%, czyli około 40 miliardów złotych w roku 2015 (gorzej w raporcie wypadły tylko Rumunia, Słowacja, Grecja, Litwa i Włochy). Z kolei wartość zwrotów rosła szybciej niż wartość dochodów budżetu państwa. Stosunek zwrotów do wpływów stanowił 35,9% w roku 2008 i 41,6% w 2015, co przypisuje się przede wszystkim wzrostowi skali wyłudzeń VAT w handlu wewnątrzwspólnotowym.
|
Więcej:
http://www.case-research.eu/pl/luka-...-polowe-100318
200 mld z VAT'u? Specjalnie zaznaczyłem poziom początkowy kilku procent. Kilka procent na start! Nikomu jeszcze nie udało się ściągnąć 100% podatków, średnia luka w VAT z obecnymi przepisami to 13% ale oczywiście PiS radośnie twierdzi ze problem ściągalności VAT (który mają wszyscy) to wina PO. I mnoży liczbę lat przez 'lukę'. Ignorancja? Propaganda? Postprawda? Sam oceń.
Kocur napisał(a):

Żeby dać komuś kasę (czy to nauczyciel czy pielęgniarka) to trzeba zabrać komuś innemu - niestety
|
Zali prawda.
Kocur napisał(a):

Tutaj akurat pierwszy raz oficjalnie mówię że o ile każde działanie Morawieckiego popierałem praktycznie w 100% to "danina od bogatych dla niepełnosprawnych" to największa pomyłka jego gabinetu.
Nie jestem akurat bogaczem ale raz na kilka lat wpada się w 2 próg i nagle dostanie się strzała ze skarbówki ... Jest pierdyliard innych sposobów na załatwienie tej sprawy - a jak się da lekką rączką kasę to w kolejce czeka 50 innych grup społecznych.
|
Moim zdaniem to nie żadna pomyłka, to w prostej linii kontynuacja obecnej polityki. Morawiecki pewnie dziwi się że Ty się dziwisz i próbuje zgadnąć czym różni się ta propozycja od 500+. Bo dla niego niczym i trzeba założyć że to on ma rację i nie popełnia takich pomyłek w ocenie podatku, o jakie go posądzasz.
P.S.
Gratuluje bycia 'bogatym' w ocenie państwa i cieszę się że w końcu problem zaczyna dotykać i Ciebie.
P.S.
Dla Panów którzy twierdzili ze jest tak świetnie z gospodarką bo WIG jest na historycznych poziomach. Kurs państwowego baku PKO zjechał z 140zł na 117zł. Wina PO ze zjechał o 23 zł a nie urósł do 163? BDW Kto wierzy w tą gospodarkę i kadry z PiS niech kupuje akcje banku na kilogramy. Będzie bogaty.

<-zarkazm, nie rekomendacja.