Wyświetl pojedynczy post
Dzimi
Senior Member

Od: 05.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.08.2017, 22:28
R33 napisał(a):Wyświetl post
Z tymi pucharami w 2011 to nie ma co rozkminiać. Dużo by zmieniło gdyby Lewandowski w 2008 r. przyszedł do nas, równie dobrze moglibyśmy wtedy Mistrza w 2010 zdobyć (mnie ogólnie to zastanawia, ,,co by było gdyby" ten MP faktycznie wtedy do nas trafił bo z czasów TF wtedy to chyba byliśmy najbliżej jeśli chodzi o niemistrzowskie sezony). Lewandowski poszedł do Borussi latem 2010 tak wiec u nas by pewnie było podobnie.
Ja obstawiam, że gdyby Lewandowski przyszedłby tutaj w 2008, to zostałby sprzedany najwcześniej w styczniu 2011 roku, lub ew. czerwcu 2011. Stad dygresja o pucharach 2010/2011.

W 2009 roku i tak mielibyśmy Karabach Agdam, ale w 2010 może byłby szczęśliwszy z Lewandowskim (murowane MP, inny przebieg eliminacji LM/LE).

arti napisał(a):Wyświetl post
Mówimy o lecie 2008, a wtedy kadra była taka: http://www.90minut.pl/kadra.php?id_s...1&id_klub=423y a więc Brożek na szpicy, podwieszony Boguski, Zieńczuk i Mały rez. Łobo na skrzydłach. Niedzielan który nic nie grał po więzadle, wrak Dawida, już bez Paulisty i Ćwielonga. Matusiak przyszedł pół roku później na jedną nieudaną rundę.
Pamiętam, żę wtedy czułem, że należało walczyć i kupić Lewandowskiego, że to będzię bdb napastnik na poziomie extra. Oczywiście nigdy bym nie przypuszczał, że będzie w stanie dojść tak wysoko, być aż tak dobrym.
Ja nie tylko to czułem, ale widząc co gość wyprawia w 1 lidze i jakie brami strzela, widziałem w nim wtedy nowego Żurawskiego. Też nie przypuszczałem, że zostanie kiedyś jednym z TOP 5-10 napastników na świecie.

Analogicznie w 2005 roku narzekałem (nawet tu na forum, posty do odnalezienia), że po sprzedaniu Żurawskiego nie kupiliśmy z płocka Jelenia za 1 mln Euro. Wtedy (w 2005 roku) Jeleń był młody i wymiatał w naszej lidze, za rok po ME (na których był najjaśniejszym punktem reprezentacji) zostałby sprzedany dalej za 3 mln Euro podobnie jak Żuraw rok wcześniej.

arti napisał(a):Wyświetl post
Nie wiadomo czy gdybyśmy go kupili stałby się po latach napastnikiem światowej klasy więc dziś bardziej cieszy mnie, że nim jest niż zasmuca, że kiedyś tam nie trafił do nas.
To odrębna kwestia. Mi jednak żal, że nie grał u nas, myślę że po sprzedaży w 2010 lub 2011 roku poradziłby sobie i byłby piłkarzem porównywalnego formatu co obecnie.

Swoją drogą ciekaw jakby rozwinął się Żurawski, gdyby nie grał prawie do 30 na kartofliskach, tylko w wieku 22 lat (jak Lewandowski do Borussii), tj w 1998 roku, trafił do porównywalnego klubu gdzie mógłby się rozwinąć technicznie i motoryczne. Tego już nigdy się nie dowiemy, jednak sądzę, że talent Żurawia był minimalnie większy - te balansy i kiwki na prawą nogę oraz strzały w pełnym biegu, tego Lewy nie ma na takim poziomie jak potrafił mieć Żuraw.
Wszyscy wiemy co potrafił, ale popatrzcie jeszcze raz, 3 mln filmiku, jaką miał niesamowitą motorykę, odejście, balans, zwód (i to po trzydziestce, która dopiero przed Lewym):
https://youtu.be/V7TvfQ_YLy4?t=3m3s
Ostatnio edytowane przez Dzimi : 23.08.2017 o godz. 23:04.
Odpowiedz cytując