Wyświetl pojedynczy post
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.02.2017, 15:21
azor napisał(a):Wyświetl post
Zgadza się i też to nie jest żadna tajemnica. Tylko, że to normalna kolej rzeczy w biznesie - każda firma będzie dążyła do maksymalnego ograniczenia kosztów min. poprzez tworzenie oddziałów/produkcji w miejscach, gdzie będą mogli za to mniej zapłacić. W olbrzymim skrócie na tym to wszystko polega i naprawdę nie rozumiem skąd zdziwienie takimi praktykami.
Zdziwienie? Pewnie nikt. Chciałeś wiedzieć jak to jest z tym wysysaniem kasy z naszej gospodarki, więc (raczej) już wiesz.

Lukasz napisał(a):Wyświetl post
Mógłbyś rozwinąc myśl? Co oznacza napędzać 'tamtą' gospodarkę?

Logika mówi że mechanizm będzie ten sam co w PL - własciciel 'sklepu' w którym wydadzą pieniadze 'wlasciciele' i tak przetransferuje 'zysk' do swojej 'centrali', czyli wszyscy maja ten sam problem.
Jesteś pewny , że na pewno wszyscy mają ten sam problem? Takie Tesco ma centralę w Wielkiej Brytanii, Lidl w Niemczech . Mógłbyś mi wskazać "właściciela" polskiego sklepu o podobnym obrocie jak powyższe sieci, działającego w Niemczech lub Wielkiej Brytanii, w którym wyda pieniądze "właściciel" z Niemiec czy GB, a który przetransferuje dla równowagi "zysk" do swojej centrali w Polsce....?
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"