Wyświetl pojedynczy post
kbsucha
Junior Member

Od: 05.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.02.2016, 09:04
IncognitoTSW istotnie ostatnio z bankomatami przestało być tak różowo jak kiedyś, ale moim zdaniem to za mało dla tak kategorycznego stwierdzenia o wyzysku banków, gdyby wprowadzili płatne korzystanie z własnych bankomatów no to by był już mocny argument. Ogólnie to mi ta cała akcja wygląda na przeszarżowanie euronetu, może chcieli lepsze stawki od banków wynegocjować i ci się nie dali za bardzo.

emj10 podobnie jak Kocur uważam że trochę poszalałeś z tym obrotem środków , to już są zabawy dla ludzi z większym niż przeciętny kapitał. No i nie ma się co oszukiwać, jak ktoś wypracował sobie kapitał ponad 100k to należy się spodziewać, że taka osoba będzie świadomie podejmować decyzje i raczej nie będzie płakała, że za dodatkowe usługi ponosi jakieś koszta.

Oczywiste jest że jest sporo dodatkowych usług płatnych w bankach (wyciągi, zlecenia stałe) są dodatkowo płatne, no ale jak dla mnie to są dodatki poprawiające moją wygodę, więc nie jest dla mnie dziwne że muszę za nie płacić jak w przypadku wszystkich usług. Stąd mój post na forum bo dosyć często ponosi się kwestie wyzysku banków, kiedy z mojej perspektywy to ciężko mieć lepiej jak mam wszystko "za darmo" (dałem w cudzysłów bo jestem świadomy, że obecnie spłacam to moje korzystanie wieloletnie z konta marżą kredytu, na ale to był mój świadomy wybór no i nie musiałem tego robić), no chyba że ktoś się spodziewa że banki powinny jeszcze wypłacać kasę

Jeszcze w sprawie kredytu za granicą z postu Kocura. To nie wynika to czasem z różnic pomiędzy WIBOR i EURIBOR? Bo z tego co wiem to banki nie bardzo mogą wpływać na decyzje NBP w sprawie wysokości tego pierwszego. W wolnej chwili poszukam sobie jakiegoś info jak wyglądają marże w innych krajach europy, jakby ktoś miał lub widział jakieś dobre opracowanie to prosiłbym o linka chętnie poczytam.