Wyświetl pojedynczy post
milosz
Senior Member

Od: 07.2011

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.12.2015, 00:25
wiesniak842 napisał(a):Wyświetl post
Drogi miloszku ten idol o ktorym wspomniales byl represjonowany jako wiezien polityczny i byl jednym z glownych organizatorow opozycji w PRLu
I za to A. Michnika szanuje Drogi wieśniaczku, ale nie za bratanie się z tow. gen. Kiszczakiem, oraz z gen Jaruzelskim, A. Kwaśniewskim... Rozumiesz czy będziesz rżnął głupa

EDIT.
PS. Od siebie jeszcze dodam, że w latach 80-tych, po internowaniu A. Michnika, sam czytałem w drugim obiegu, rzecz która sprawiła, że był i jest dla mnie bohaterem z tamtych czasów.. być może nawet poszukam ten tekst, bo gdzieś go mam. Otóż gen. Kiszczak, oferował mu "wolność", ale wraz z emigracją i wówczas Michnik odpisał mu genialny moim zdaniem tekst, w skrócie sprowadzał się on do takich słów, że " on tu w więzieniu jest bardziej wolny niż gen. Kiszczak na wolności, i że on, to jest Kiszczak, może mu ofiarować wolność, jak Zagłoba chciał ofiarować Inflanty", to był świetny tekst i wówczas AM był dla mnie bohaterem, ja to pamiętam.

Niestety, jest też to człowiek, który chorobliwie nienawidzi myślenia narodowego, również chrześcijańska demokracja jest dla niego obcym ciałem ledwie Turowicza tolerował z Tygodnika Powszechnego... Są współcześnie 2 dominujące wizje Polski, A. Michnika i J. Kaczyńskiego, pierwsza jest kosmopolityczna, w której można się zbratać i z Jaruzelskim i Kwaśniewskim, byle nie było tej drugiej, tej narodowej, chrześcijańskiej, na tym polega moim zdaniem spór współczesny. Hmm , .......a najśmieszniejsze jest to, że mnie się marzy jeszcze inna Polska, taka, w której oba te nurty będą żyć obok siebie, wzajemnie się szanując, oraz fair play rywalizując ze sobą, merytorycznie i z wzajemnym szacunkiem, tak wygląda moja utopia. Mnie bliższa jest opcja bardziej konserwatywna, a co do gospodarki, to obniżać i upraszczać podatki, czy zmniejszać rolę państwa w gospodarce może każda z nich, kiedyś, gdy poziom życia w Polsce wzrośnie, gdy mniej bolesne będą koszty społeczne takich działań..ale to inny złożony temat.

Notabene kiedyś obaj panowie potrafili ze sobą rozmawiać. https://www.youtube.com/watch?v=ftVT6Efmz8U

______
Do tekstu poniżej. Doceniam, że rozumiesz mój punkt widzenia.
Ostatnio edytowane przez milosz : 17.12.2015 o godz. 01:09.