Cytat:
|
Zupełnie nie mogę zrozumieć dlaczego rozczarowani kukizowcy mieliby głosować na RN, KNP czy Korwina zamiast głosować bezpośrednio na PiS Tym bardziej że: PiS jest chyba czymś więcej niż "namiastką partii", jego politycy "wokół polityki kręcą się" znacznie dłużej niż "alternatywy" i mają zdecydowanie mocniejsze od nich zaplecze i kadry. Co więcej, historia ostatnich wyborów pokazała że jedyną realną opcją na odsunięcie Mordoru jest PiS.
|
Mój tok rozumowania jest taki.
Ktoś nie wierzy w PO i PiS więc szuka alternatywy. Ok. Ma do wyboru od 2 czy 3 lat RN, ma KNP, ma KORWINA od kilkudzieisęciu lat, ma nawet swoje lewe partie typu Zieloni czy Demokrację Bezpośrednią - chociaż te dwie ostatnie partie nawet w internecie furory nie robią.
I zupełnie nie czaję jak to jest, że elektorat Kukiza nie głosował na KNP czy RN w wyborach samorządowych czy do EP.
Na PiS nie głosują bo go kojarzą z brakiem zmian ale dlaczego wolą głosować na jedną wielką niewiadomą w postaci Kukiza i Nowoczesnej (bo już niedługo sondaże wmówią ludziom żeby an nich głosować) to nie mam pojęcia.
A właściwie mam i napisałem to w zdaniu wyżej. Ludzie sa jak stado zmanipulowanych baranów. Dostają Kukiza więc głosują na Kukiza, teraz niedobitki dostaną Nowoczesną żeby już zupełnie PO rozłożyć i będa głosować na Nowoczesną.
WSTYD! Tak się dawać robić w balona. Normalnie ustrój idiotów, upośledzonych umysłowo. Siła mediów jest zatrważająca.
I to jest porażka tego ustroju. Tu nikt sie niczym nie interesuje. Po prostu każdy włączyć jakiś program na tydzień, 3 czy 1 dzień przed wyborami, zobaczy ostatnie sondaże i wtedy decyduje. Żeby ktoś się zapoznał z programem partii, prześwietlił ludzi, co to to nie! Inna grupa głosuje tak jak "kościół" nakazuje (wiadomo, że ksiądz nie mówi na kogo głosować ale tak się utarło, że wierni głosują w sporej mierze na prawicę czyli u nas miano prawicy dzierży PiS), urzędasy, ludzie interesów, pasożyty tego systemu głosują na PO i PSL bo to gwarant podtrzymania systemu, część starych komuchów za SLD, a Ci co myślą ideowo i nie mogą się przekonać do PiSu wybierają między KNP, Korwinem i RN.
To jest tragedia. Miała być zmiana i jest zmiana, lud dostał Kukiza, zaraz będzie Nowoczesna i wszyscy mają być zadowoleni na kolejne lata.
Jak mnie to w....ia to... ehhh
EDIT
Uuuu, coś Kukiza nie doceniasz. Niby dlaczego miałby się nie dostać do Sejmu? Ludzie chcą zmian, wybory prezydenckie pokazały - i uważam, że od początku pompowanie Kukiza było po to żeby dać ludziom zielone światło - "w prezydenckich się udało więc na jesieni śmiało głosowac na Kukiza".
1. PiS Coś koło 35% będą mieli. Na pewno nie przekroczą 40%.
2. PO uważam, że w tych wyborach zgarną koło 10-15%, raczej 10%
3. Nowoczesna.pl oni zabiorą glównie PO. Powstali po to aby przelać glosy z trupa na coś "nowego". Już są ładnie w mediach lansowani. 10% głosów uważam jako pewnik. Pewnie będą mieli koło 15-20%. Stawiam bliżej 15%.
4. Kukiz, 20% myślę jak najbardziej realne. Kto mu może zabrać? Przecież nie PiS, nie RN, nie Korwin, nie PO. Jedynie Nowoczesna ale też bez przesadyzmu - chociaż ci jako "eksperci" od ekonomii moga kusić ludzi swoimi mega planami na gospodarkę. Kukiz jawi się bardziej jako ideowiec, tamci mogą wypłynąć i zabrać elektorat jako wielcy ekonomiści. Ale 20% Kukizowi daję.
35%+10%+15%+20%=80% +- 10% a to trochę do PiSu pójdzie, a to może PO nie 10 tylko 14%, a to Nowoczesna nie 15 a 18%.
Pozostaje minimum 10%, maksimum 20% dla reszty. Te ustrojstwa typu DB, Zieloni, PPP dostaną 1,5% razem. RN zjedzony przez KORWINa, Kukiza dostanie 1%, PSLowi daję dolną granicę czyli 5%, SLDowym komuchom 3% no i zostaje Korwin. Ten stracił najwięcej. Jawił się jako partia na fali wznoszącej ale szybko tę falę zmył Kukiz i podziały w KNP. Dla PSL, SLD i reszty wyszło 10,5%, dla Korwina można założyć 4%. Wychodzi koło 15%, czyli wszystko się w miarę kalkuluje.
Gdyby Kukiz miał się nie dostać do Sejmu to całe jego poparcie musiałby przejąć KORWIN i Nowoczesna. Przecież to nierealne. Nowoczesna + PO zdobędą 25-30% czyli prawie tyle co PO w normalnej formie. Reszta zbuntowanych przejdzie do Kukiza. Czyli wszystko na logikę się kalkuluje.
Oczywiście logikę poddałem obróbce demokratycznej, ponieważ gdybym na prawdę miał to wziąć na logikę to Nowoczesna.pl by w moich obliczeniach nie istniała a PO dostałaby karnego kutasa max 15%. Wszystko się Panie kalkuluje.