Wyświetl pojedynczy post
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.05.2015, 15:07
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Ale jak się ma cytat, który podałeś do tego, że jest zbyt katolicki Braun, że tak to ujmę? Powiedz mi gdzie on chce wprowadzać jakieś państwo wyznaniowe?
Nie wiem czy Braun planuje wprowadzić takie zmiany. Pisałem, że ma pewną wizję, która moim zdaniem jest dość jednoznaczna.

Sam nazywa się monarchistą. Twierdzi, że demokracja jest z definicji złym systemem, bo brak jej wartość niepodlegających głosowaniu. A skąd te wartości? Chyba nie można mieć wątpliwości w przypadku osoby, która tak często odwołuje się do religii. Do tego zmiana preambuły konstytucji z podkreśleniem roli Boga, zmiana godła i wypowiedzi typu: "proszenie o błogosławieństwo to poważna polityka", "dokonajmy fundamentalnej zmiany ideowej - bez Boga ani do proga", "realizujcie program pracy organicznej: kościół, szkoła, strzelnica" (cytaty z pamięci, z debaty).
Moim zdaniem to oczywiste, że jego ideałem jest autorytarny, niedemokratyczny system, który jest podporządkowany religii.

Nie nazwałem tego państwem wyznaniowym, ale nie uznałbym takiego podsumowania poglądów Brauna za nadinterpretację.
Odpowiedz cytując