Jaroo1 napisał(a):

|
Ale jak się ma cytat, który podałeś do tego, że jest zbyt katolicki Braun, że tak to ujmę? Powiedz mi gdzie on chce wprowadzać jakieś państwo wyznaniowe?
|
Nie wiem czy Braun planuje wprowadzić takie zmiany. Pisałem, że ma pewną wizję, która moim zdaniem jest dość jednoznaczna.
Sam nazywa się monarchistą. Twierdzi, że demokracja jest z definicji złym systemem, bo brak jej wartość niepodlegających głosowaniu. A skąd te wartości? Chyba nie można mieć wątpliwości w przypadku osoby, która tak często odwołuje się do religii. Do tego zmiana preambuły konstytucji z podkreśleniem roli Boga, zmiana godła i wypowiedzi typu: "proszenie o błogosławieństwo to poważna polityka", "dokonajmy fundamentalnej zmiany ideowej - bez Boga ani do proga", "realizujcie program pracy organicznej: kościół, szkoła, strzelnica" (cytaty z pamięci, z debaty).
Moim zdaniem to oczywiste, że jego ideałem jest autorytarny, niedemokratyczny system, który jest podporządkowany religii.
Nie nazwałem tego państwem wyznaniowym, ale nie uznałbym takiego podsumowania poglądów Brauna za nadinterpretację.