ABGwislakABG napisał(a):

1. Siłą argumentów są jego głosowania. Szarama zagłosował jako JEDYNY ze swej partii przeciw. Ma się tym chwalić przed Prezesem? Mówić, że guziki mu się pomyliły? I proszę o nie nazywanie mnie per "kuc" albo chociaż dawanie tego do zrozumienia. Bawiąc się kolejny raz w emja- moje zdanie o Korwinie jest powszechnie jasne. Niedawno wysmażyłem o nim piękną notkę ze stwierdzeniem, że "skończyć nie może" co jest wystarczającym argumentem.
2. Tak jak pisałem- odnosimy się wtedy jako partia do tego konkretnego punktu w ustawie, że nie możemy zagłosować za prożydowskim interesem i dewaluuje to wartość całej ustawy którą w reszcie zapisów uznajemy za konieczną i potrzebną. Jaki "przekaz" idzie w eter? Ano taki, że faktycznie jesteśmy partią o propolskim nastawieniu. Mainstream wrzy i lży PiS. A tak to cisza. Rozumiem dlaczego zrobili tak, a nie inaczej. To polityka. Wyraża więcej niż 1000 słów. Nie, nie chodzi mi o to, żeby te konieczne zapisy nie weszły w życie. Ale w środku pod niektórymi papierkami nie kryją się cukierki, tylko przemycane gówno. Tobie również nie chodzi o to, by zostało przemycone, chyba nie o to Ci chodzi?
3. Mój tok myślenia w tym punkcie jest jasny. Dzięki UDSKiOR podani przeze mnie politycy się wybili na salony. Tak może być i w tym przypadku w obecnych władzach. Mieli wówczas swoje 5 minut dzięki autorom przytoczonych przez Ciebie artykułów. Robienie polityki na kombatantach i osobach represjonowanych jest karygodne. Tak, uważam, że 90 mln złotych z kieszeni POLSKIEGO podatnika na MŻP to zły pomysł.
4. Hmm, na mój chłopski rozum jeżeli sprawa jest jasna to odpowiednie ministerstwa wydają oświadczenie, robią konferencję prasową, odpowiadają na pytania wyrażające wątpliwości takich jak ja i wtedy koniec pieśni, wytlumaczyliśmy się, wybroniliśmy a ja idę spokojniejszy spać bo to nie 5 mln euro miesięcznie tak? A tutaj mamy Urząd na którym jak udowadniałem można się pięknie wybić, "władny do wypowiadania się w kwestii". Zapewniają, że wszystko jest pięknie i cacy, a info jest pewne bo przecież od rzeczników MSZ i MP. No niekoniecznie, bo tego zweryfikować nie możemy. Tak jak wspomniałem nie możemy rozwiać swoich wątpliwości (bez)pośrednim pytaniem, tylko nie mamy dyskusji z gotowcem. Urząd jak widać ma jak najlepsze relacje z Ministerstwami. Chyba, że coś się stało wiślak68 i pozytywnie oceniasz ich pracę i wierzysz im bezgranicznie? Bo pisząc tę adnotację do Twojego ad vocem nie sądziłem, że będzie to taki paradoks.
5. Fakt, tym stwierdzeniem dość poważnie się zagalopowałem. PiS głosował wtedy przeciw, mea culpa. Nie mniej jednak zauważmy trend- antypolskie gnioty w tv i salach kinowych, ostatnio oscar dla jednego z nich. Unseren pisden, unsere skurvielen, pokłosie, ida, teraz ziarno prawdy. Wikileaks odnośnie sprzedaży Lasów Państwowych na żydowskie majątki i w głównej roli Bredzisław. Boje się, że z lodówki podobnie jak z tv (mimo, iż w przeważającej części jest wyłączony) wyskoczy Szewach Weiss. Dlatego też przyznaje się, jestem OGROMNIE WYCZULONY na ten aspekt polityki.
6. PS: DiCaprio będzie grać w filmie aż 24 postacie. I tak będzie się liczyć jak zagra jedną (Żyda).
7. PS2: Przemilczałeś głosowanie europarlamentarne. A pytaniem w stylu, czy w głosowaniu za emeryturami żydowskimi i przeciwko Palestynie mam jakiś problem szczerze powiedziawszy jebłem. Różnica między mną, a palikotem jest taka, że jestem bardziej wyważony. Choć nie przeczę, różne myśli kłębiły się po głowie. Z motywem przewodnim, że Ci się coś po...myliło.
8. PS3: Za pochwały dziękuję, jednakże chciałbym, byś nie tylko o mnie miał takie zdanie. Dyskutować warto z każdym. Na moim przykładzie nawet dobrze to widać. Ja nie mam problemu czy piszę z Tobą, Wieśniakiem, Kerimem, Palikotem, Emjem, Smugą, Arapaho itd. Prawdziwa kultura na chamstwo odpowiada jeszcze większym savoir vivrem, a nie chamstwem na chamstwo.
|
Dzięki za odpowiedź. Przepraszam że odpowiadam z opóźnieniem. Obowiązki.
ad1. Gdyby Szarama bał się prezesa to nie głosował by przeciw. Jak widać zagłosował jak zagłosował, włos mu z głowy nie spadł a nie robi wokół tego głosownia takiego zamieszania jak Wipler. Jeśli chodzi o kuca, to sam fakt że z Tobą dyskutuję wskazuje że akurat nie Ciebie mam w tym wypadku na myśli. Chodzi mi raczej o osoby które nie podejmują dyskusji ale uciekają w propagandę ("miliony z tytułu emerytur wysyłanych z Polski do Izraela"). Żeby nie operować ogólnikami: palikot.
ad2. Jaki przekaz idzie w eter: że PIS pomimo deklarowania poparcia dla tradycji niepodległościowych (Żołnierze Wyklęci, rocznice powstań, itp) odcina polskim kombatantom mieszkającym za granicą dostęp do należnych im świadczeń. Taki byłby propagandowy efekt głosowania przeciw tej ustawie. I powtarzam: zasiłki (nie emerytury) wysyłane do Izraela będą absolutnym marginesem wydatków poniesionych z tytułu nowelizacji ustawy. Dopatrywanie się tu jakiegoś "drugiego dna" jest nonsensem.
ad3. O ile dobrze rozumiem twierdzisz że Sasin zrobił karierę w polityce ponieważ wcześniej "dał du..y" Żydom pracując UDSKiOR i proponując nowelizację do ustawy podobną ścieżką chcą podążać osoby które przygotowywały w UDSKiOR tę nowelizację

Jak by to powiedzieć? Myślę że wątpię. Powiem tak: jeśli nie masz konkretnych argumentów popierających tą tezę to moim zdaniem kręcisz się w oparach absurdu. Zwróć uwagę że rozumując w ten sposób podobny zarzut jesteś w stanie postawić każdemu. Jeśli chodzi o MŻP wyjaśnij proszę dlaczego Twoim zdaniem jest to zły pomysł. Prosił bym o konkretne argumenty.
ad4. Napisał bym coś o "chłopskim rozumie" ale się powstrzymam. Nie masz racji. Absolutnym standardem (nie tylko urzędniczym ale również biznesowym) jest że sprawą zajmuje się "właściciel projektu" (taka korporacyjna nowomowa). A w tym wypadku jest nim UDSKiOR. I MSZ/MZ nic do tego nie mają. Mało tego, nie mają wręcz prawa wypowiadać się w tej sprawie. Mogą co najwyżej odsyłać do "właściciela projektu", co w niniejszym przypadku uczyniły. Taki jest standard i nie ma tu żadnych podtekstów.
ad5. Powiem tak: sądząc z powyższego postu jesteś przewrażliwiony " na ten aspekt polityki". Pisząc to nie twierdzę bynajmniej że jest no mało istotny.Chodzi mi raczej o podkreślenie że histeryczne podchodzenie do tematu może przynieść więcej kłopotów niż korzyści. I mam wrażenie że tak właśnie jest w przypadku dyskutowanej przez nas nowelizacji.
ad6. I jak to się ma do nowelizacji ustawy? Czy nie uważasz że taka wrzuta jest przejawem histerii o której pisałem wcześniej?
ad7. Nie wiem co napisać. Chyba tylko tyle że jeśli głosowanie w EUP przeciew Palestynie ma być wyznacznikiem pro-izraelskości, to głosowanie za, jest wyznacznikiem pro-islamskości. Jeśli szydera nie jest wystarczająca, to drukowanymi: argument uważam za idiotyczny.
ad8. Pięknie. W takim razie mam prośbę. Odpowiedz w moim imieniu na post jaki był uprzejmy skierować pod moim adresem palikot:
"
Jak to mówił W. Cejrowski z głupkami nie ma sensu rozmawiać. Głupotę trzeba zwalczać. Jak ktoś pierd... to pierd.. jak ktoś jest pojeb.. to jest pojeb.. 
Płacimy emerytury dla 50 tys żydów+ ich żon i nawet dzieci z tytułu szkód wyrządzonym im przez Nazistów i Swoietów oczywiście na koszt polskiego podatnika... chłop chce się jeszcze licytować... i jak go nie nazwać pojeb.anym? No niech mi ktoś zdrowo myślący tutaj powie? To jest typowy pojeb. No inne określenie to będzie komplement". (post 31828).
Szalenie jestem ciekaw jak w praktyce: "prawdziwa kultura na chamstwo odpowiada jeszcze większym savoir vivrem, a nie chamstwem na chamstwo"