Wyświetl pojedynczy post
spartan
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 25.11.2014, 20:28
David. napisał(a):Wyświetl post
Mam pytanie, gość wjechał mi w samochód i go uszkodził. kolizja z jego winy, notatka policyjna z opisanymi uszkodzeniami. Auto chcę naprawić w ASO bezgotówkowo, co automatycznie zmieniło ton rozmowy pani z infolinii, coś tam postraszyła, że nie dostanę gwarancji, auta zastępczego itp.
Oczywiście, auto dostanę, jednak przed zawiezieniem auta do serwisu, przyjedzie na oględziny ich rzeczoznawca. I teraz pytanie, bo nie będzie mnie gdy on będzie oglądał auto, osoba, która będzie je pokazywać została poinstruowana jakie są uszkodzenia (zgodnie ze stanem faktycznym, nie chodzi o naciąganie ). Auto dostało strzała m.in. w felgę, zarysowało ją etc. Chodzi o to czy taki rzeczoznawca chce żeby mu coś podpisać? Bo znając życie może wciskać jakiś kit, że to nie od tego, że to pierdoła (przecież mi nie sprawdzi koła na geometrii oczami). Jaka jest praktyka?
Naprawiając bezgotówkowo w ASO zostawiasz w serwisie pełnomocnictwo a w Twoim imieniu negocjuje i podpisuje dokumenty ASO. Auto nie będzie naprawiane do czasu akceptacji wyceny przez ubezpieczyciela oraz serwis więc nie musisz się przejmować. Przy małych szkodach zwykle nie ma problemu. Nawet jeśli w tym miejscu miałeś już jakąś szkodę (zarysowanie zadrapanie itp) i tak zostaną zlikwidowane z ubezpieczenia sprawcy. Problemy mogłyby się pojawić gdyby szkoda była znaczna i przekraczała ok 80% wartości pojazdu wycenianego zgodnie z taryfikatorem. W takim przypadku mogłaby zostać orzeczona kasacja i wtedy dostajesz różnicę pomiędzy ceną wraku a wartością auta na dzień szkody i od Ciebie zależałoby czy znajdziesz kogoś kto Ci to zrobi za tą cenę czy sprzedajesz"wrak". Ale sądząc po Twoim poście to sprawa wydaje się być prosta.
Mając dobry warsztat na drobnej stłuczce możesz nawet zarobić przy załatwianiu tego w sposób bezpieczny czyli bezgotówkowo w ASO, mając auto dość nowe Twoją "jedyną" stratą jest brak bezwypadkowości.
ANTY-RABBIN-FRONT
Odpowiedz cytując