sanderuss napisał(a):

@For_Fun
Nie umiesz czytac ze zrozumieniem. Albo wcale. Nie zadales sobie trudu zeby najpierw przeczytac watek a potem sie wypowiedziec, tylko od razu zaczales wrzucac te swoje banialuki rodem z szechterowki, tak samo jak w temacie o kibicach zreszta.
To teraz postaram sie pisac wolno zebys nadazyl ze zrozumieniem. Putin jest naszym ( chodzi mi o Polske, bo nie wiem za bardzo co uznac za twoja ojczyzne ) WROGIEM z ktorym niestety trzeba wspolpracowac. Z naszego ( polskiego ) punktu widzenia, ukrainska zamiana jednych oligarchow na drugich jest bez zbytniego znaczenia. Znaczenie ma otwarty konflikt z Rosja ktory zostal spowodowany przez nasze wtracanie sie w owa zamiane. Znaczenie ma konfrontacyjna postawa polskich politykow ktorzy nie mysla w kategoriach polskiej racji stanu tylko jako wasale Brukseli/USA. Nie tedy droga. Krotkowzrocznosc i postawa obliczona na dorazne potrzeby ( czytaj: nabicie punktow w nadchodzacych wyborach ). Polska na tym wiecej straci niz moze zyskac.
PS. A i jeszcze jedno. Wiem ze moze dla ciebie to byc szok ale WSI 24 klamie. Tak samo jak twoja ulubiona gazeta. Gowno czytasz - gowno wiesz.
|
Dla Ciebie, jak widać Putin jest przyjacielem i drugim ojcem", skoro pochwalasz jego politykę i to ci dzieje się na Krymie. Jak pisałem, stosując twoją logikę będziesz współpracował z Rosjanami, kiedy zajmą część naszego terytorium. Dobrze, że się jasno określiłeś, przynajmniej wiemy z kimy mamy do czynienia. Po drugie, zupełnie inaczej odbieramy otaczającą nasz rzeczywistość...ty żyjesz w świecie kreowanym przez radzieckich propagandzistów. Dlatego nie mamy żadnej płaszczyzny do dyskusji. Niestety cały świat(w tym takie kraje, jak Chiny) zupełnie inaczej patrzą na ten problem. Gdybyś miał jakąkolwiek wiedzę, to zdawałbyś sobie sprawe, że jesli chodzi o polityke zagraniczna, to my z Rosją jesteśmy w ciągłym konflikcie. Wiadomo, że odbije się to na nas(znowu) w postaci nałożonych sankcji, ale chyba warto...chodzi o nasze bezpieczeństwo, a przede wszystkim o wsparcie ludzi(którzy poświecili życie) walczących o europejska Ukraine. Rozumiem, że dla Ciebie Polska ma byś usłużnym wasalem, który swoją polityke bedzie dostosowywal do pogladu rosyjskiego. Okej, to twój problem. Na szczęscie mamy bardziej rozsądnych polityków, którzy wprowadzili nas do NATO i do UE, a rola Polski na świecie wzrasta. Po trzecie, na Ukrainie nie ma żadnej zamiany oligarchów. Wybory i umowa stowarzyszeniowa wymiotą wiekszość starych polityków, a ci co zostana przystosuja sie do sytuacji.
P.S - Skąd przypuszczenie, że moją wiedze czerpie z TVN24

? Rozumiem, że ty opierasz sie na relacjach tv i ogladasz ich kanał, ale reszta to nie ty. Gazety wyborczej nie czytam od 2001r.

.
Jaroo1 napisał(a):

Właśnie takie pseudomądrale jak ty mnie najbardziej w....iają. Naucz się czytać ze zrozumieniem i dopiero się odzywaj.
Ja nigdzie nie napisałem co wolę tylko ciągle mówię, że mam w dupie tą Ukrainę a jeżeli już się wypowiadam co do rpzyszłości tego Kraju to nie przez pryzmat bycia Polakiem i interesów Polski tylko interesów tych ludzi i dla mnie jako osoby postronnej to bym doradzał Ukraińcom żeby ten Krym i nawet część wschodu oddali w....u i zaczęli budować od podstaw swoje własne państwo. Państwo zgodne a nie dalej podzielone na prounijne i promoskiewskie. Im nic nie da ta rewolucja jeśli część Ukrainy pozostanie pod wpływem USA a część pod wpływem Moskwy bo te dwa mocarstwa im będa mącić i dalej przeciagać na swoją stronę = destabilizacja Państwa.
Tak jak Polskę zniszczyli i niby po 89 roku jesteśmy wolni a dalej komuchy żyją jak u siebie. Niby była rewolucja wygrana a dalej stary układ ma się dobrze i do tego zostaliśmy .....ą USA i UE, które czerpią od nas kasę/interesy a nic nie dają, albo dają ale tak żeby odebrać z nawiązką.
Nigdzie też nie napisałem, że popieram Putina. Napisałem, że rozumiem to co on robi. Pisałem jedynie, że nie rozumiem takich łosi jak ty, pożyrecznych euroidiotów, czy jak wolisz prowokatorów brukselskich, którzy mają swoje grzechy na sumieniu ale ty tego wolisz nie widzieć - czyli jestes hipokrytą bo Rosji się czepiasz o wszystko a stoisz z kolegami, któzy działają podobnie tylko sa z Ameryki i Brukseli.
Jeśli możesz to bym prosił abyś napisął na kogo głosowałeś w wyborach lub na kogo będziesz głosował. Jakie sa twoje sympatie polityczne.
|
Przykre, że masz w dupie tych ludzi, ale widać przez pryzmat innych wypowiedzi, że empatia, dobro, to sformułowania Ci obce. Niech nasi sąsiedzi będą zabijani przez jakiegoś dyktatora, a co tam. Widać też, że nie znasz żadnego Ukraińca. Ja znam kilkudziesięciu(też ze wschodu) i stawiają sprawę jasno - NIE dla integracji z Rosją(a Putin to psychopata). Dlatego Ukraina(też patrząc na relacje) nie jest podzielona. Po wybrykach Janukowycza jest wręcz zjednoczona. Problemem sa Rosjanie i ich polityka, bo nawet rosyjskojezyczna ludnosc Krymu nawet tak bardzo nie spieszy sie do Rosji. Reszty bzdur nie komentuje, bo jak do kolegi powyżej, żyjesz w swoim świecie. Całe szczęście, że promoskiewskie parobki, to mniejszość i takich opinii sie raczej nie spotyka, a przynajmniej nikt sie do nich nie przyznaje w towarzystwie

. Nie chce mi sie też Ciebie cytować, bo masz cos krotka pamiec, skoro nie wiesz co pisales. Nie ma o czym dyskutować, bo ręce mi już dawno opadły

, ale przynajmniej jest trochę rozrywki

.